Systeemherstel gebruiken (Windows 11, 10, 8, 7, Vista, XP)

Inhoudsopgave:

Systeemherstel gebruiken (Windows 11, 10, 8, 7, Vista, XP)
Systeemherstel gebruiken (Windows 11, 10, 8, 7, Vista, XP)
Anonim

Het hulpprogramma Systeemherstel in Windows is een van de handigere hulpprogramma's die voor u beschikbaar zijn en is meestal een geweldige eerste stap wanneer u een groot probleem in Windows probeert op te lossen.

In een notendop, wat u met het hulpprogramma Windows Systeemherstel kunt doen, is terugkeren naar een eerdere software-, register- en stuurprogrammaconfiguratie die een herstelpunt wordt genoemd. Het is alsof u de laatste grote wijziging in Windows 'ongedaan maakt', waardoor uw computer weer wordt zoals hij was toen het herstelpunt werd gemaakt.

Aangezien de meeste Windows-problemen problemen met ten minste een van die aspecten van uw besturingssysteem betreffen, is Systeemherstel een geweldig hulpmiddel om vroeg in het probleemoplossingsproces te gebruiken. Het helpt ook dat het heel eenvoudig is om te doen.

Het gebruik van het hulpprogramma Systeemherstel om wijzigingen in Windows ongedaan te maken/terug te draaien, duurt meestal tussen de 10 en 30 minuten, althans in de meeste gevallen. Volg deze eenvoudige stappen om Windows terug te brengen naar een eerdere, hopelijk werkende staat met Systeemherstel:

Hoe u toegang krijgt tot Systeemherstel verschilt tussen Windows-versies. Hieronder staan drie afzonderlijke procedures: een voor Windows 11, Windows 10, Windows 8 of Windows 8.1, een voor Windows 7 of Windows Vista en een voor Windows XP. Zie Welke versie van Windows heb ik? als je het niet zeker weet.

Systeemherstel gebruiken in Windows 11, 10, 8 of 8.1

  1. Open Configuratiescherm. Bekijk die gelinkte how-to als dit je eerste keer is, of zoek er gewoon naar in het Windows-zoekvak of de Windows 8/8.1 Charms Bar.

    We proberen naar de systeemapplet in het Configuratiescherm te gaan, wat heel snel kan worden gedaan vanuit het hoofdgebruikersmenu, maar het is alleen sneller op die manier als je een toetsenbord of muis gebruikt. Druk op WIN+X of klik met de rechtermuisknop op de knop Start en kies vervolgens System Ga naar stap 4 als u uiteindelijk deze kant op gaan.

  2. Selecteer Systeem en beveiliging in het Configuratiescherm.

    Image
    Image

    Je ziet Systeem en beveiliging niet als je configuratiescherm is ingesteld op Grote pictogrammen of Kleine pictogrammen. Kies in plaats daarvan System en ga verder met stap 4.

  3. In het nu geopende venster Systeem en beveiliging selecteert u Systeem.

    Image
    Image
  4. Kies Systeembeveiliging.

    Image
    Image
  5. Vanuit het venster Systeemeigenschappen dat verschijnt, drukt u op Systeemherstel. Als je het niet ziet, zorg er dan voor dat je op het tabblad Systeembeveiliging bent.

    Image
    Image
  6. Selecteer Next > in het venster Systeemherstel met de titel Systeembestanden en instellingen herstellen.

    Image
    Image

    Als je eerder een systeemherstel hebt uitgevoerd, zie je mogelijk zowel een optie Systeemherstel ongedaan maken als een optie Een ander herstelpunt kiezen. Zo ja, selecteer Kies een ander herstelpunt, ervan uitgaande dat u niet hier bent om er een ongedaan te maken.

  7. Selecteer het herstelpunt dat u wilt gebruiken uit de lijst.

    Image
    Image

    Als je oudere herstelpunten wilt zien, vink dan het Meer herstelpunten weergeven aan.

    Alle herstelpunten die zich nog in Windows bevinden, worden hier weergegeven, zolang dat selectievakje is aangevinkt. Helaas is er geen manier om oudere herstelpunten te "herstellen". Het oudste herstelpunt dat wordt vermeld, is het verste terug naar waar u Windows mogelijk kunt herstellen.

  8. Gebruik het door u gekozen herstelpunt geselecteerd, gebruik de Volgende > knop om door te gaan.
  9. Bevestig het herstelpunt dat u wilt gebruiken in het venster Uw herstelpunt bevestigen en selecteer vervolgens Finish.

    Image
    Image

    Als je benieuwd bent welke programma's, stuurprogramma's en andere onderdelen van Windows 11/10/8/8.1 dit systeemherstel van invloed zal zijn op je computer, selecteer dan Scannen op getroffen programma'slink op deze pagina voordat u Systeemherstel start. Het rapport is alleen informatief, maar kan nuttig zijn bij het oplossen van problemen als dit systeemherstel het probleem dat u probeert op te lossen niet oplost.

  10. Kies Yes bij de Eenmaal gestart, kan Systeemherstel niet worden onderbroken. Wil je doorgaan? vraag.

    Image
    Image

    Als je Systeemherstel uitvoert vanuit de veilige modus, weet dan dat de wijzigingen die het aanbrengt op je computer niet onomkeerbaar zijn. Laat dit je niet afschrikken - de kans is groot dat als je vanaf hier een systeemherstel uitvoert, dit komt omdat Windows niet goed opstart, waardoor je weinig andere opties hebt. Toch is het iets waar je je bewust van moet zijn.

    Je computer zal opnieuw opstarten als onderdeel van Systeemherstel, dus sluit alles wat je nu hebt draaien af.

  11. Systeemherstel zal nu beginnen met het terugzetten van Windows naar de staat waarin het zich bevond op de datum en tijd die zijn vastgelegd met het herstelpunt dat u in stap 7 hebt gekozen.

    Je ziet een klein venster Systeemherstel met de tekst Voorbereiden om je systeem te herstellen…, waarna Windows bijna volledig wordt afgesloten.

  12. Vervolgens, op een leeg scherm, ziet u het bericht Even geduld terwijl uw Windows-bestanden en -instellingen worden hersteld.

    U ziet ook verschillende berichten eronder verschijnen, zoals Systeemherstel wordt geïnitialiseerd…, Systeemherstel herstelt het register… en Systeemherstel verwijdert tijdelijke bestanden…. Al met al duurt dit waarschijnlijk ongeveer 15 minuten.

    Wat je hier doormaakt, is het daadwerkelijke systeemherstelproces. Schakel uw computer gedurende deze tijd niet uit of start deze niet opnieuw op!

  13. Wacht terwijl je computer opnieuw opstart.
  14. Log in bij Windows zoals je normaal doet. Als je het bureaublad niet gebruikt en er niet automatisch naar wordt omgeschakeld, ga dan daarheen.
  15. Op het bureaublad zou u een klein venster Systeemherstel moeten zien met de tekst "Systeemherstel voltooid. Het systeem is hersteld naar [datum tijd]. Uw documenten zijn niet aangetast."
  16. Selecteer Sluiten.

Nu het systeemherstel is voltooid, controleert u of het probleem dat u probeerde op te lossen, daadwerkelijk is verholpen.

Als Systeemherstel het probleem niet heeft verholpen, kunt u ofwel a) de bovenstaande stappen herhalen, een nog ouder herstelpunt kiezen, ervan uitgaande dat er een beschikbaar is, of b) doorgaan het probleem oplossen.

Als dit systeemherstel een bijkomend probleem heeft veroorzaakt, kunt u het ongedaan maken, ervan uitgaande dat het niet is voltooid vanuit de veilige modus (zie de belangrijke opmerking in stap 10). Om een systeemherstel in Windows ongedaan te maken, herha alt u stap 1 tot en met 6 hierboven en kiest u Systeemherstel ongedaan maken.

Systeemherstel gebruiken in Windows 7 of Windows Vista

  1. Navigeer naar de Start > Alle programma's > Accessoires > Systeemwerkset programmagroep.
  2. Selecteer Systeemherstel.

    Image
    Image
  3. Druk op Volgende > in het venster Systeembestanden en instellingen herstellen dat op het scherm had moeten verschijnen.

    Als je twee opties op dit scherm hebt, Aanbevolen herstel en Kies een ander herstelpunt, selecteer Kies een ander herstelpunt voordat je Volgende > selecteerttenzij je er absoluut zeker van bent dat het vooraf geselecteerde herstelpunt degene is die je wilt gebruiken.

  4. Kies het herstelpunt dat u wilt gebruiken. Idealiter zou je degene willen kiezen net voordat je het probleem opmerkt dat je probeert ongedaan te maken, maar niet verder terug. Alle herstelpunten die u handmatig hebt gemaakt, geplande herstelpunten die automatisch door Windows zijn gemaakt en alle herstelpunten die automatisch zijn gemaakt tijdens de installatie van bepaalde programma's, worden hier weergegeven. U kunt Systeemherstel niet gebruiken om Windows-wijzigingen ongedaan te maken op een datum waarvoor geen herstelpunt bestaat.

    Vink indien nodig het selectievakje Meer herstelpunten weergeven of Herstelpunten ouder dan 5 dagen weergeven aan om meer dan de meest recente herstelpunten te zien. Er is geen garantie dat die er zijn, maar het is de moeite waard om te kijken of je zo ver terug moet gaan.

  5. Selecteer Volgende >.
  6. Druk op Finish in het venster Bevestig uw herstelpunt om het systeemherstel te starten.

    Image
    Image

    Windows wordt afgesloten om het systeemherstel te voltooien, dus zorg ervoor dat je al het werk dat je in andere programma's hebt geopend opslaat voordat je verdergaat.

  7. Selecteer Yes op de Eenmaal gestart, kan Systeemherstel niet worden onderbroken. Wilt u doorgaan? dialoogvenster.
  8. Systeemherstel herstelt Windows nu naar de staat die is vastgelegd in het herstelpunt dat u in stap 4 hebt gekozen.

    Het systeemherstelproces kan enkele minuten duren, aangezien u het bericht "Een ogenblik geduld terwijl uw Windows-bestanden en -instellingen worden hersteld" ziet. Uw computer zal dan normaal opnieuw opstarten wanneer deze voltooid is.

  9. Onmiddellijk nadat u zich bij Windows hebt aangemeld na het opnieuw opstarten, zou u een bericht moeten zien dat Systeemherstel met succes is voltooid. Selecteer Sluiten.

Controleer of het Windows 7- of Windows Vista-probleem dat u aan het oplossen was, door dit systeemherstel is verholpen. Als het probleem zich blijft voordoen, kunt u de bovenstaande stappen herhalen en een ander herstelpunt kiezen als er een beschikbaar is. Als dit herstel een probleem heeft veroorzaakt, kunt u dit specifieke systeemherstel altijd ongedaan maken.

Systeemherstel gebruiken in Windows XP

  1. Ga naar Start > Alle programma's > Accessoires > Systeemwerkset.
  2. Selecteer Systeemherstel.

    Image
    Image
  3. Kies om Mijn computer te herstellen naar een eerdere tijd en selecteer vervolgens Volgende >.
  4. Kies een beschikbare datum in de kalender aan de linkerkant.

    Beschikbare datums zijn die waarop een herstelpunt is gemaakt en zijn vetgedrukt weergegeven. U kunt Systeemherstel niet gebruiken om wijzigingen in Windows XP ongedaan te maken naar een datum waarop geen herstelpunt bestaat.

  5. Nu een datum is gekozen, kiest u een specifiek herstelpunt uit de lijst aan de rechterkant.

    Image
    Image
  6. Druk op Volgende >.
  7. Select Next > in het venster Selectie herstelpunt bevestigen dat u nu ziet.

    Windows XP wordt afgesloten als onderdeel van het systeemherstelproces. Zorg ervoor dat u alle geopende bestanden opslaat voordat u verdergaat.

  8. Systeemherstel herstelt nu Windows XP met het register, stuurprogramma en andere belangrijke bestanden zoals ze bestonden toen het herstelpunt dat u in stap 5 koos, werd gemaakt. Dit kan enkele minuten duren.
  9. Nadat het opnieuw opstarten is voltooid, logt u in zoals u normaal doet. Ervan uitgaande dat alles volgens plan is verlopen, zou u een venster Restauratie voltooid moeten zien, waarop u Sluiten kunt selecteren.

U kunt nu controleren of Systeemherstel het Windows XP-probleem heeft opgelost dat u probeerde op te lossen. Als dat niet het geval is, kunt u altijd een eerder herstelpunt proberen, als u dat heeft. Als Systeemherstel de zaken erger heeft gemaakt, kunt u dit altijd ongedaan maken.

Meer over systeemherstel en herstelpunten

Het hulpprogramma Windows Systeemherstel heeft op geen enkele manier invloed op uw niet-systeembestanden zoals documenten, muziek, video, e-mails, enz. Als u hoopte dat Windows Systeemherstel in feite alle verwijderde niet-systeembestanden zou herstellen of "ongedaan maken", kunt u in plaats daarvan een programma voor bestandsherstel proberen.

Herstelpunten hoeven meestal niet handmatig te worden aangemaakt. Ervan uitgaande dat Systeemherstel is ingeschakeld en correct werkt, moeten Windows, evenals andere programma's, regelmatig herstelpunten maken op kritieke momenten, zoals voordat een patch wordt toegepast, voordat een nieuw programma wordt geïnstalleerd, enz.

Zie wat is een herstelpunt? voor een uitgebreidere discussie over herstelpunten en hoe ze werken.

Systeemherstel kan ook in elke versie van Windows worden gestart door rstrui.exe uit te voeren, wat in bepaalde situaties handig kan zijn, zoals wanneer u het vanuit de veilige modus moet uitvoeren of een andere situatie met beperkte toegang.

Zie hoe u systeemherstel kunt starten vanaf de opdrachtprompt als u daarbij hulp nodig hebt.

FAQ

    Wat gebeurt er als ik een Windows 10 Systeemherstel onderbreek?

    Aangezien Systeemherstel cruciale interne stappen uitvoert, kunnen kritieke systeembestanden of het herstel van de registerback-up onvolledig zijn als u het proces onderbreekt. Het systeem kan niet meer worden opgestart als de registerbestanden niet correct zijn hersteld.

    Hoe maak ik een systeemherstelpunt?

    Als u handmatig een systeemherstelpunt wilt maken, zoekt en selecteert u Maak een herstelpunt in het zoekvak. Selecteer in Systeemeigenschappen het tabblad System Protection en klik op Create Voer een beschrijving in voor het herstelpunt en selecteer Maken > OK

    Hoe start ik een systeemherstel vanaf de opdrachtprompt?

    Open de opdrachtprompt en typ rstrui.exe in het opdrachtpromptvenster. De wizard Systeemherstel wordt geopend. Volg de instructies op het scherm om Systeemherstel te voltooien.

Aanbevolen: