Wat is een tekstbestand?

Inhoudsopgave:

Wat is een tekstbestand?
Wat is een tekstbestand?
Anonim

Wat te weten

  • Een tekstbestand bevat alleen tekst (versus andere inhoud zoals afbeeldingen).
  • Open er een met een teksteditor, zoals Kladblok of Teksteditor.
  • Converteer naar andere op tekst gebaseerde formaten met Notepad++ en vergelijkbare tools.

Dit artikel beschrijft wat een tekstbestand is en hoe je er een kunt openen of converteren naar een ander formaat.

Wat is een tekstbestand?

Een tekstbestand is een bestand dat tekst bevat, maar er zijn verschillende manieren om daarover na te denken, dus het is belangrijk om te weten wat voor soort tekstdocument je hebt voordat je een programma gebruikt dat het kan openen of converteren.

Image
Image

Sommige tekstbestanden gebruiken de bestandsextensie. TXT en bevatten geen afbeeldingen. Anderen kunnen zowel afbeeldingen als tekst bevatten, maar worden nog steeds een tekstbestand genoemd of zelfs afgekort als een "txt-bestand", wat verwarrend kan zijn.

Soorten tekstbestanden

In algemene zin verwijst een tekstbestand naar elk bestand dat alleen tekst bevat en geen afbeeldingen en andere niet-teksttekens bevat. Deze gebruiken soms de TXT-bestandsextensie, maar dat is niet per se nodig. Een Word-document dat een essay is dat alleen tekst bevat, kan bijvoorbeeld de DOCX-bestandsindeling hebben, maar toch een tekstbestand worden genoemd.

Een ander soort tekstbestand is het "platte tekst"-bestand. Dit is een bestand dat geen opmaak bevat (in tegenstelling tot RTF-bestanden), wat inhoudt dat niets vet, cursief, onderstreept, gekleurd is, een speciaal lettertype gebruikt, enz. Verschillende voorbeelden van bestandsindelingen zonder opmaak omvatten degenen die eindigen op deze bestandsextensies: XML, REG, BAT, PLS, M3U, M3U8, SRT, IES, AIR, STP, XSPF, DIZ, SFM, THEMA en TORRENT.

Bestanden met de extensie. TXT zijn natuurlijk ook tekstbestanden en worden vaak gebruikt om dingen op te slaan die gemakkelijk kunnen worden geopend met een teksteditor of waarnaar met een eenvoudig script kan worden geschreven. Voorbeelden zijn het opslaan van stapsgewijze instructies voor het gebruik van iets, een plaats om tijdelijke informatie te bewaren of logs die door een programma zijn gegenereerd (hoewel die meestal worden opgeslagen in een LOG-bestand).

"Plaintext, " of cleartext-bestanden zijn anders dan "platte tekst"-bestanden (met een spatie). Als er geen codering voor bestandsopslag of codering voor bestandsoverdracht wordt gebruikt, kan worden gezegd dat de gegevens in platte tekst bestaan of over leesbare tekst worden overgedragen. Dit kan worden toegepast op alles wat beveiligd zou moeten zijn, maar dat niet is, of het nu e-mails, berichten, platte tekstbestanden, wachtwoorden, enz. zijn, maar het wordt meestal gebruikt met betrekking tot cryptografie.

Een tekstbestand openen

Alle teksteditors zouden elk tekstbestand moeten kunnen openen, vooral als er geen speciale opmaak wordt gebruikt. TXT-bestanden kunnen bijvoorbeeld worden geopend met het ingebouwde Kladblok-programma in Windows door met de rechtermuisknop op het bestand te klikken en Bewerken Gelijkaardig voor Teksteditor op een Mac te kiezen.

Een ander gratis programma dat elk tekstbestand kan openen, is Notepad++. Eenmaal geïnstalleerd, kunt u met de rechtermuisknop op het bestand klikken en Bewerken met Kladblok++. kiezen

De meeste webbrowsers en mobiele apparaten kunnen ook tekstbestanden openen. Omdat de meeste echter niet zijn gebouwd om tekstbestanden te laden met de verschillende extensies die u graag gebruikt, moet u mogelijk eerst de bestandsextensie hernoemen naar. TXT als u die toepassingen wilt gebruiken om het bestand te lezen.

Enkele andere teksteditors en viewers zijn Microsoft Word, TextPad, Notepad2, Geany en Microsoft WordPad.

Extra teksteditors voor macOS zijn BBEdit en TextMate. Linux-gebruikers kunnen ook Leafpad, gedit en KWrite proberen.

Open elk bestand als een tekstdocument

Iets anders om hier te begrijpen is dat elk bestand kan worden geopend als een tekstdocument, zelfs als het geen leesbare tekst bevat. Dit is handig als u niet zeker weet in welk bestandsformaat het echt is, bijvoorbeeld als er een bestandsextensie ontbreekt, of als u denkt dat het is geïdentificeerd met een onjuiste bestandsextensie.

Je kunt bijvoorbeeld een MP3-audiobestand openen als een tekstbestand door het in een teksteditor zoals Notepad++ te pluggen. Je kunt de MP3 niet op deze manier afspelen, maar je kunt in tekstvorm zien waar hij uit bestaat, aangezien de teksteditor de gegevens alleen als tekst kan weergeven.

Bij MP3's in het bijzonder moet de allereerste regel ID3 bevatten om aan te geven dat het een metadatacontainer is die informatie kan opslaan zoals een artiest, album, tracknummer, enz.

Image
Image

Een ander voorbeeld is het PDF-bestandsformaat; elk bestand begint met de %PDF tekst op de eerste regel, ook al is de rest van het document volledig onleesbaar.

Hoe tekstbestanden te converteren

Het enige echte doel voor het converteren van tekstbestanden is om ze op te slaan in een ander op tekst gebaseerd formaat zoals CSV, PDF, XML, HTML, XLSX, enz. U kunt dit doen met de meeste geavanceerde teksteditors, maar niet met de eenvoudigere, omdat ze over het algemeen alleen basisexportformaten ondersteunen, zoals TXT, CSV en RTF.

Het hierboven genoemde Notepad++-programma kan bijvoorbeeld opslaan in een groot aantal bestandsindelingen, zoals HTML, TXT, NFO, PHP, PS, ASM, AU3, SH, BAT, SQL, TEX, VGS, CSS, CMD, REG, URL, HEX, VHD, PLIST, JAVA, XML en KML.

Andere programma's die naar een tekstformaat exporteren, kunnen waarschijnlijk opslaan in een paar verschillende soorten, meestal TXT, RTF, CSV en XML. Dus als je een bestand van een specifiek programma nodig hebt in een nieuwe tekstindeling, overweeg dan om terug te keren naar de toepassing die het originele tekstbestand heeft gemaakt en het naar iets anders te exporteren.

Dat gezegd hebbende, tekst is tekst zolang het platte tekst is, dus gewoon het bestand hernoemen, de ene extensie omwisselen voor een andere, is misschien alles wat je hoeft te doen om het bestand te "converteren".

Bekijk onze lijst met gratis softwareprogramma's voor documentconversie voor enkele extra bestandsconversieprogramma's die met verschillende soorten tekstbestanden werken.

Kan uw bestand nog steeds niet openen?

Ziet u door elkaar gegooide tekst wanneer u uw bestand opent? Misschien is het meeste, of alles, volledig onleesbaar. De meest waarschijnlijke reden hiervoor is dat het bestand geen platte tekst is.

Zoals we hierboven vermeldden, kun je elk bestand openen met Notepad++, maar net als bij het MP3-voorbeeld betekent dit niet dat je het bestand daar ook daadwerkelijk kunt gebruiken. Als je je bestand in een teksteditor probeert en het wordt niet weergegeven zoals je denkt dat het zou moeten, heroverweeg dan hoe het zou moeten openen; het is waarschijnlijk niet in een bestandsformaat dat kan worden uitgelegd in voor mensen leesbare tekst.

Als je geen idee hebt hoe je bestand moet openen, overweeg dan om een aantal populaire programma's te proberen die met een grote verscheidenheid aan formaten werken. Hoewel Notepad++ bijvoorbeeld geweldig is om de tekstversie van een bestand te zien, kunt u proberen uw bestand naar de VLC-mediaspeler te slepen om te controleren of het een mediabestand is dat video- of geluidsgegevens bevat.

FAQ

    Hoe open ik TXT-bestanden op een Android?

    Sommige Android-telefoons of -tablets hebben ingebouwde kantoor-apps die zowel TXT-bestanden als andere soorten documenten en spreadsheets kunnen openen. Als de Office-app van uw apparaat geen tekstbestand kan openen, probeer dan een Android-teksteditor van derden. Download bijvoorbeeld Text Editor uit de Google Play Store en gebruik deze om uw tekstbestanden te openen en te lezen.

    Hoe maak ik TXT-bestanden?

    Klik in Windows met de rechtermuisknop op een open ruimte op het bureaublad > Nieuw > Tekstdocument Open Finder op een Mac en navigeer naar de map waar u het TXT-bestand wilt hebben, start Terminal en typ touch MyTextFile.txt Op elk systeem kunt u ook een tekstverwerkingsprogramma openen, zoals Microsoft Word, uw document maken, en sla het dan op als een Plain Text (.txt) bestand.

    Hoe converteer je een tekstbestand naar Excel?

    Selecteer in Excel het Data tabblad > From Text/CVS > kies uw tekstbestand > Import Selecteer vervolgens Gescheiden > kies een scheidingsteken > Volgende > Algemeen >Finish Om ervoor te zorgen dat uw gegevens beginnen met Rij 1, Kolom A, selecteert u Bestaand werkblad en typt u Toevoegen "=$A$1 " in het veld.

    Hoe maak ik een tekstbestand met de inhoud van een map?

    Op een Windows-pc opent u de opdrachtprompt en navigeert u naar de map waarvan u de tekstinhoud wilt weergeven. Voer dir > listmyfolder.txt in om de uitvoer van de opdracht naar een bestand om te leiden.

Aanbevolen: