Deze nieuwe smartphone geeft u de controle over uw privacy

Inhoudsopgave:

Deze nieuwe smartphone geeft u de controle over uw privacy
Deze nieuwe smartphone geeft u de controle over uw privacy
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Murena One wordt aangedreven door het open source /e/OS mobiele besturingssysteem.
  • Een recent onderzoek wees uit dat /e/OS de enige Android-fork was die zijn gebruikers niet volgt.
  • Murena One kan online worden besteld in de VS.
Image
Image

Er is goed nieuws als je last hebt van je smartphone die je in de gaten houdt.

De net gelanceerde Murena One belooft net zo nuttig te zijn als een typische Android-telefoon, zonder enige privacybeperkende functies. De telefoon wordt aangedreven door de open source /e/OS Android-vork, die in een recent onderzoek naar voren kwam als de enige Android-variant die geen gegevens over zijn gebruikers verzamelde en doorstuurde.

"Je online privacy wordt dagelijks aangevallen en we willen dat je je helpt er iets aan te doen", zei Veronika Pozdniakova, Murena's communicatiemanager, tijdens het live gestreamde lanceringsevenement van de smartphone. "Ons doel bij Muirena is simpel: we willen u beschermen tegen digitale bewaking en u helpen de controle over uw gegevens terug te krijgen."

Een hoofdpijn minder

Op lange termijn open source ondernemer Gaël Duval stelde voor het eerst /e/OS voor in 2017 als een smartphone-besturingssysteem zonder de privacy-invasieve functies van Android, waarvan sommige werden benadrukt in een recent onderzoek van Vanderbilt University.

Hoewel /e/OS sinds 2018 beschikbaar is als aangepast besturingssysteem voor ervaren Android-gebruikers, is het pas nu dat Murena een smartphone uitrolt waarop /e/OS vooraf is geïnstalleerd in de VS.

/e/OS is volledig compatibel met het ecosysteem van Android-apps, maar legt geen gebruikerslogboeken, app-gebruik vast en houdt ook geen gebruikerslocatie bij. Het is gratis van Google Mobile Services en gebruikt in plaats daarvan open source MicroG-services die niet met een van de servers van Google praten.

Op de vraag waarom iemand de Murena-smartphone zou moeten gebruiken, zei Duval in een e-mailuitwisseling met Lifewire dat het mensen een alternatief biedt voor het verzamelen van hun persoonlijke gegevens. "Het is net als het eten van biologisch voedsel: er is geen onmiddellijk voordeel, maar je weet dat het op de lange termijn goed voor je is", zegt Duval.

De Murena One wordt geleverd met een set standaard-apps en kan elke Android-app draaien, wat volgens Duval altijd een van de ontwerpdoelen was om ervoor te zorgen dat mensen privacy niet hoeven in te ruilen voor bruikbaarheid. Hij deelde ook zijn overtuiging dat een goed product er een is dat een pijnpunt oplost en een echt tastbaar voordeel oplevert ten opzichte van het bestaande product.

"Ik heb iets geleerd [van] mijn eerste onderneming met Mandrake Linux: je kunt het best mogelijke besturingssysteem gebruiken, [maar] de mainstream-acceptatie zal zeer beperkt zijn als het niet compatibel is met applicaties die gebruikers daadwerkelijk gebruiken," zei Duval."Dus ik wilde dat /e/OS en [de] Murena-smartphone volledig compatibel zouden zijn met alle mobiele applicaties."

… we willen u beschermen tegen digitale bewaking en u helpen de controle over uw gegevens terug te krijgen."

In plaats van de Play Store worden Murena-telefoons geleverd met de App Lounge, die apps uit het bredere Android-ecosysteem kan krijgen, inclusief apps van open source-webwinkels en zelfs progressieve web-apps.

Het heeft ook een privacyscore berekend na afweging van de privacy-instellingen van de app en het soort informatie dat het verzamelt en deelt, net als een binnenkort te introduceren functie in de Google Play Store. Bovendien heeft /e/OS een geavanceerd privacydashboard dat de gegevenslekken van een app in re altime laat zien, samen met een samenvatting van actieve trackers en andere lopende activiteiten die inbreuk maken op de privacy.

De-Googled Device

Over de moeite die het kost om Android van Google te verwijderen, zei Duval dat Google functies voor het vastleggen van gegevens heeft toegevoegd in alle stadia van het proces die in werking treden zodra mensen hun smartphones inschakelen.

Ondanks de inspanningen van Murena bleek het verwijderen van het Google-software-ecosysteem van Android echter een onmogelijke uitdaging, en mensen zullen nog steeds moeten inloggen met een Google-account om de App Lounge te gebruiken, hoewel /e/OS dit beweert anonimiseert alle gebruikersgegevens, Murena heeft de services van Google Cloud vervangen door zijn privacy-respectieve Murena Cloud die wordt aangedreven door Nextcloud en OnlyOffice om gemakken zoals e-mail, cloudopslag en een online kantoorsuite te bieden.

Image
Image

Qua hardware is de Murena One een dual-sim, 4G LTE-smartphone met een 6,5 -scherm en wordt aangedreven door een acht-core MediaTek-processor. Het heeft 4 GB RAM en 128 GB opslag, wat is uitbreidbaar met een SD-kaart, beschikt over een 25 megapixel selfiecamera en drie camera's (5, 8 en 48 megapixel) aan de achterzijde.

Naast Murena One werkt het bedrijf ook samen met de Nederlandse smartphonefabrikant Fairphone om /e/OS te leveren in een aantal van zijn modulaire, milieuvriendelijke, zeer goed te repareren smartphones.

"Er zijn nogal wat overeenkomsten in de waarden van onze twee organisaties: we streven er allebei naar om meer ethiek in deze branche te brengen en of dat nu gaat om privacy of om een lang leven en duurzaamheid", merkte Eva Gouwens, CEO van Fairphone, op tijdens het lanceringsevenement.

Aanbevolen: