De 10 beste films van de jaren 2010 om nu te bekijken

Inhoudsopgave:

De 10 beste films van de jaren 2010 om nu te bekijken
De 10 beste films van de jaren 2010 om nu te bekijken
Anonim

De beste films van de jaren 2010 vielen samen met een verschuiving naar videostreaming, waarbij enkele van de belangrijkste kritische hits en fanfavorieten hun impact op abonnementsdiensten net zo veel maakten als in bioscopen. Deze films vertegenwoordigen een breed spectrum aan genres, van horror tot komedie, live-action en animatie, en verschillende superheldenverhalen.

Te dicht bij huis: het sociale netwerk (2010)

Image
Image

IMDb-beoordeling: 7.7/10

Genre: Biografie, Drama

Met in de hoofdrol: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake

Directeur: David Fincher

Beoordeling van bewegende beelden: PG-13

Duurtijd: 2 uur

Het oorspronkelijke verhaal voor Facebook lijkt op papier misschien geen overtuigend uitgangspunt, maar scenarioschrijver Aaron Sorkin heeft het account van Mark Zuckerberg omgezet in een meeslepend karakterdrama. Sorkin draaide een verhaal rond bedrog en sociaal verlangen, geestige dialogen en een magnetische muziekscore, wat de film een duidelijk gevoel gaf. En nu Facebook onlangs weer in het nieuws is, wordt de mogelijkheid van een vervolgfilmpje des te waarschijnlijker.

Timeliest Film: Parasite (2019)

Image
Image

IMDb-beoordeling: 8.6/10

Genre: Komedie, Drama, Thriller

Starring: Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong

Director: Bong Joon-ho

Beoordeling van bewegende beelden: R

Duurtijd: 2 uur, 12 minuten

Koreaanse film domineerde de wereldwijde cinema in 2019 met de release van Parasite, het nieuwste van de beroemde Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho. Deze duistere, komische thriller toont klassenstrijd, waarbij een gezin met een laag inkomen langzaam het huis van een rijke familie infiltreert onder het mom van huisarbeiders. Critici en kijkers merkten op dat de film op het juiste moment was in het aanpakken van inkomensongelijkheid, maar ook omdat het gewoon een onvoorspelbare stoeipartij was.

Beste sociale thriller: Get Out (2017)

Image
Image

IMDb-beoordeling: 7.7/10

Genre: Horror, Thriller

Starring: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley Whitford

Directeur: Jordan Peele

Beoordeling van bewegende beelden: R

Duurtijd: 1 uur, 44 minuten

Schrijver-regisseur Jordan Peele stond vooral bekend om zijn sketchcomedy voordat hij Oscar-goud verdiende met Get Out, zijn eerste officiële inval in het horrorgenre. Deze sociaal bewuste horrorfilm draait om een verwrongen Guess Who's Coming to Dinner? scenario, het deconstrueren van rasrelaties met plotelementen die hypnose en wetenschappelijke experimenten omvatten.

Beste zwart-witfilm: Roma (2018)

Image
Image

IMDb-beoordeling: 7.7/10

Genre: Drama

Starring: Yalitza Aparicio, Marina de Tavira, Diego Cortina Autrey

Directeur: Alfonso Cuarón

Beoordeling van bewegende beelden: R

Duurtijd: 2 uur, 15 minuten

Mexicaanse film Roma was een genot voor alle zintuigen, waarbij een helder zwart-witbeeld werd samengevoegd met een gelaagd en gedetailleerd geluidsontwerp en gemixt om een gevoel van plaats te geven. De film gaat over een huishoudster en het middenklassegezin waar ze voor zorgt, en speelt zich af in 1970 in Mexico-Stad. Zeer persoonlijk en soms ongemakkelijk intiem, Roma was een echt filmische ervaring die ook voor inheemse vertegenwoordiging in film zorgde.

Beste ondersteunende kattenkarakter: Inside Llewyn Davis (2013)

Image
Image

IMDb-beoordeling: 7.5/10

Genre: Komedie, Drama, Muziek

Starring: Oscar Isaac, Carey Mulligan, John Goodman

Regie: Ethan Coen, Joel Coen

Beoordeling van bewegende beelden: R

Duurtijd: 1 uur, 44 minuten

Acteur Oscar Isaac maakte een solide eerste indruk op het publiek met Inside Llewyn Davis, een muzikaal komedie-drama van de Coen Brothers. Isaac speelt het gelijknamige personage, een folkzanger die worstelt met zijn carrière en liefdesleven. Deze film bevat gedenkwaardige muziekuitvoeringen, een gevoel voor sfeer en een kat die heel goed bovennatuurlijk zou kunnen zijn.

Beste gebruik van elektrische gitaar-Mad Max: Fury Road (2015)

Image
Image

IMDb-beoordeling: 8.1/10

Genre: Actie, Avontuur

Met in de hoofdrol: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult

Directeur: George Miller

Beoordeling van bewegende beelden: R

Duurtijd: 2 uur

De Mad Max-serie van de Australische filmmaker George Miller sluimerde al tientallen jaren, maar Fury Road kwam weer tot leven. Tom Hardy nam de rol van de zwervende Max op zich en werkte samen met Charlize Theron als het nu iconische personage van Imperator Furiosa. Met prachtig geschoten actie en uitgebreide wereldopbouw is Mad Max: Fury Road niet alleen een van de beste actiefilms van de jaren 2010, maar misschien wel in de geschiedenis van het medium.

Een duizelingwekkende weergave van diversiteit in film: Moonlight (2016)

Image
Image

IMDb-beoordeling: 7.4/10

Genre: Drama

Met in de hoofdrol: Mahershala Ali, Naomie Harris, Trevante Rhodes

Directeur: Barry Jenkins

Beoordeling van bewegende beelden: R

Duurtijd: 1 uur, 51 minuten

Vertegenwoordiging in reguliere Amerikaanse films heeft nog een lange weg te gaan, maar Moonlight, dat zwart en queer talent in de kijker zette, hielp de mal te doorbreken. De film, van Barry Jenkins, toont een jonge, zwarte, homoseksuele man tijdens drie verschillende momenten in zijn leven, en toont zijn worsteling met zijn identiteit en het misbruik dat hij heeft doorstaan. Het is een aangrijpend verhaal dat mannelijkheid, kwetsbaarheid deconstrueert en hoe die concepten kruisen met raciale identiteit.

Reality Jumping Superheroes: Spider-Man: Into the Spider-Verse (2019)

Image
Image

IMDb-beoordeling: 8.4/10

Genre: Actie, Superheld

Starring: Shameik Moore, Jake Johnson, Hailee Steinfeld

Regie: Bob Persichetti, Peter Ramsey, Rodney Rothman

Beoordeling van bewegende beelden: PG

Duurtijd: 1 uur, 57 minuten

Sony Animation maakte een Spider-Man-film die zowel visueel stimulerend als emotioneel resonerend was. In navolging van de jonge Miles Morales nadat hij zijn spinkrachten heeft verworven, heeft Into the Spider-Verse veel superhelden van spinnen uit verschillende dimensies en realiteiten die samenwerken tegen de Kingpin. Met verschillende en botsende kunststijlen is Into the Spider-Verse als niets anders.

Langste filmopname: Boyhood (2014)

Image
Image

IMDb-beoordeling: 7.9/10

Genre: Drama

Starring: Ellar Coltrane, Ethan Hawke, Patricia Arquette

Director: Richard Linklater

Beoordeling van bewegende beelden: R

Duurtijd: 2 uur, 45 minuten

In een ongetwijfeld ambitieus project heeft schrijver-regisseur Richard Linklater 12 jaar lang het epische en langdurige Boyhood opgenomen. Dit drama toont een jonge jongen van zijn vroege kinderjaren tot zijn eerste dagen op de universiteit, met gelijkenissen over zijn gescheiden ouders en talrijke verwijzingen naar de popcultuur die elke scène dateren.

Een cultklassieker over sektes: de meester (2012)

Image
Image

IMDb-beoordeling: 7.2/10

Genre: Drama

Met in de hoofdrol: Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams

Directeur: Paul Thomas Anderson

Beoordeling van bewegende beelden: R

Duurtijd: 2 uur, 18 minuten

The Master is een excentrieke film die de grillige Tweede Wereldoorlog-veteraan Freddie Quell volgt. Quell komt uiteindelijk terecht in de aanwezigheid van een beweging genaamd "The Cause" en raakt verankerd in zijn vreemde manieren. De fictieve beweging van de film zou geïnspireerd zijn door Scientology, maar de verontrustende uitvoeringen van Joaquin Phoenix en Philip Seymour Hoffman maakten The Master tot een om nooit te vergeten.

Aanbevolen: