Waarom er maar 13 DNS-rootnaamservers zijn

Inhoudsopgave:

Waarom er maar 13 DNS-rootnaamservers zijn
Waarom er maar 13 DNS-rootnaamservers zijn
Anonim

De DNS-rootnaamservers vertalen URL's naar IP-adressen. Elke rootserver is een netwerk van honderden servers in landen over de hele wereld. Ze worden echter geïdentificeerd als 13 benoemde autoriteiten in de DNS-rootzone.

Image
Image

Waarom zijn er maar 13 DNS-servers?

Er zijn een aantal redenen waarom het internet Domain Name System precies 13 DNS-servers gebruikt aan de basis van zijn hiërarchie. Het getal 13 is een compromis tussen netwerkbetrouwbaarheid en prestaties. Het is ook gebaseerd op een beperking van Internet Protocol versie 4 (IPv4), die de meeste netwerken gebruiken.

Hoewel er slechts 13 aangewezen DNS-rootservernamen bestaan voor IPv4, vertegenwoordigt elke rootservernaam niet een enkele computer, maar een servercluster dat uit veel computers bestaat. Dit gebruik van clustering verhoogt de betrouwbaarheid van DNS zonder nadelige gevolgen voor de prestaties. Deze 13 IPv4-rootservers kunnen tot 4,3 miljard adressen ondersteunen.

Bottom Line

Omdat de opkomende IP versie 6-standaard niet zo lage limieten heeft voor de grootte van individuele pakketten, zal de DNS na verloop van tijd meer rootservers bevatten om IPv6 te ondersteunen. In theorie ondersteunt IPv6 een oneindig aantal adressen, maar slechts een relatief klein aantal netwerken gebruikt dit nieuwe protocol.

DNS IP-pakketten

Omdat de werking van DNS afhankelijk is van potentieel miljoenen andere internetservers die de rootservers op elk moment kunnen vinden, moeten de adressen voor rootservers zo efficiënt mogelijk over IP worden verdeeld. Idealiter zouden al deze IP-adressen in een enkel pakket (datagram) moeten passen om de overhead van het verzenden van meerdere berichten tussen servers te vermijden.

Met IPv4 dat tegenwoordig wijdverbreid wordt gebruikt, zijn de DNS-gegevens die in een enkel pakket passen slechts 512 bits na aftrek van het andere protocol dat de informatie in de pakketten ondersteunt. Elk IPv4-adres vereist 32 bits.

Daarom kozen de ontwerpers van DNS 13 als het aantal rootservers voor IPv4, waarbij ze 416 bits van een pakket namen en tot 96 bits overlieten voor andere ondersteunende gegevens. Dat biedt de flexibiliteit om in de toekomst nog een paar DNS-rootservers toe te voegen, indien nodig.

Praktisch DNS-gebruik

De DNS-rootnaamservers zijn niet belangrijk voor de gemiddelde computergebruiker. Het getal 13 beperkt ook niet de DNS-servers die u voor uw apparaten kunt gebruiken. Er zijn veel openbaar toegankelijke DNS-servers die iedereen kan gebruiken om de DNS-servers te wijzigen die hun apparaten gebruiken.

Laat een tablet bijvoorbeeld een Cloudflare DNS-server gebruiken, zodat internetverzoeken via die DNS-server lopen in plaats van een andere, zoals een Google DNS-server. Dit kan handig zijn als de Google-server niet beschikbaar is, of u kunt sneller op internet surfen met behulp van de Cloudflare DNS-server.

Dit artikel is bijgewerkt op 6 juni 2022 om een fout te corrigeren. Elk IPv4-adres vereist 32 bits, geen bytes.

Aanbevolen: