Presearch wil de volgende Google-zoekopdracht zijn, minus de privacyproblemen

Inhoudsopgave:

Presearch wil de volgende Google-zoekopdracht zijn, minus de privacyproblemen
Presearch wil de volgende Google-zoekopdracht zijn, minus de privacyproblemen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Presearch, een anonieme, gedecentraliseerde zoekmachine, is uit de testfase gekomen.
  • In plaats van supercomputers wordt Presearch aangedreven door duizenden door de gebruiker bestuurde nodes.
  • Het beweert dat dit ontwerp helpt om de privacyschendende aard van reguliere zoekmachines zoals Google te vermijden.

Image
Image

De meeste online services, waaronder zoekmachines, leggen te veel controle in handen van één enkel bedrijf, wat een van de kwalen is die Web3- alternatieven proberen aan te pakken.

Presearch, dat net de testfase heeft verlaten, is zo'n optie die een einde wil maken aan het monopolie van traditionele zoekmachines door mensen de leiding te geven. Het gedecentraliseerde netwerk vervangt door het bedrijf bestuurde supercomputers door een netwerk van duizenden door de gebruiker bestuurde knooppunten die samenwerken. Het doel? Om u dezelfde betekenisvolle resultaten te geven voor uw zoekopdrachten, maar zonder de privacy en monopolistische zorgen die gepaard gaan met traditionele zoekmachines zoals Google.

"Via gedecentraliseerd zoeken ontwikkelen we een methode voor iedereen die online kan profiteren van en bijdragen aan de zoekmachine die ze gebruiken", vertelde Colin Pape, de oprichter van Presearch, aan Lifewire in een e-maildiscussie. "Decentralisatie stelt de gebruiker niet alleen in staat om zinvol te profiteren van het web, maar ook om een gevoel van eigendom te hebben over hun ervaring."

Wisseling van de wacht

Presearch kwam online in 2020, en hoewel het volledig functioneel is, bevindt het zich sindsdien in een testfase. Nadat de Europese Commissie Google een boete van € 4,3 miljard had opgelegd wegens misbruik van Android om zijn marktaandeel in zoekmachines te vergroten, heeft het bedrijf zelfs de mogelijkheid toegevoegd voor mensen in Europa om de standaardzoekoptie te vervangen door een van de vele andere, waaronder Presearch.

Na jaren van testen is het gedecentraliseerde zoeknetwerk van Presearch nu live, wat betekent dat al het zoekverkeer van de service over de 65.000 door vrijwilligers gerunde knooppunten over de hele wereld loopt. Volgens het persbericht van Presearch heeft de zoekmachine 3,8 miljoen geregistreerde gebruikers en verwerkt hij 150 miljoen maandelijkse zoekopdrachten, hoewel het netwerk in staat is veel meer te verwerken.

Naast het routeren van zoekverkeer, anonimiseert Presearch ook de zoekopdrachten wanneer ze worden doorgegeven aan individuele knooppunten. Het prijst zijn verbeterde anti-misbruiksysteem en verbeterde ervaring met zoekresultaten aan, als enkele van zijn voordelen ten opzichte van bestaande gecentraliseerde zoekmachines zoals Google en Bing.

"Jarenlang hebben gecentraliseerde technologieën big-tech en legacy-instellingen in staat gesteld om te profiteren van onze zoekgegevens en ommuurde tuinen van meerdere miljarden dollars te bouwen", beweerde Pape."Gedecentraliseerde technologie is een product van de push voor web3 om innovatie rond eigendom, vrijheid en privacy te stimuleren."

Wat is Web3 zonder crypto

Een deel van de stimulans voor het runnen van een knooppunt is het verdienen van PRE-tokens, de Presearch-cryptocurrency op basis van de Ethereum-blockchain. Node-operators worden beloond met kleine hoeveelheden PRE-tokens voor elke query die ze verwerken.

Deze tokens staan ook centraal in de manier waarop advertenties worden weergegeven op Presearch. Het netwerk heeft het concept van het uitzetten van trefwoorden geïntroduceerd waarmee houders van PRE-tokens ze kunnen vastleggen of vergrendelen tegen specifieke woorden. Deze worden vergeleken met zoekopdrachten van gebruikers.

Via gedecentraliseerd zoeken stellen we een methode in waarmee iedereen online kan profiteren van en bijdragen aan de zoekmachine die ze gebruiken.

Michael Christen, maker van de open source gedistribueerde zoekmachine YaCy, blijft niet onder de indruk. In tegenstelling tot de aanpak van Presearch, vertrouwt het gedecentraliseerde netwerk van YaCy op de principes van peer-to-peer (P2P) netwerken. Elke YaCy-peer crawlt het internet onafhankelijk om de index van webpagina's op te bouwen die vervolgens wordt gedeeld met andere YaCy-peers.

"Je herkent decentralisatie aan het feit dat er geen centrale plek is waar je zoekt of waar de index wordt gegenereerd", vertelde Christen via e-mail aan Lifewire. "Dat is hier niet het geval [met Presearch]."

De verschillen tussen de twee erkennend, zei Pape dat Presearch een vergelijkbare benadering heeft gekozen als YaCy door een zoekmachine te bouwen die wordt aangedreven door een gemeenschap. Hij meende echter dat YaCy, ondanks dat het een vroege pionier was op het gebied van gedecentraliseerd zoeken, nooit van de grond kwam omdat het te ingewikkeld is en een relatief slechte kwaliteit van de resultaten biedt.

"We hebben gedecentraliseerd zoeken vereenvoudigd door toegang te krijgen tot bestaande gegevensbronnen, terwijl we onze eigen onafhankelijke index hebben gebouwd, waardoor een betere gebruikerservaring en minder complicaties mogelijk zijn", legt Pape uit. "Desalniettemin is concurrentie in de zoekindustrie belangrijk en goed voor het ecosysteem, en we verwelkomen YaCy en anderen om samen met ons een deuk te maken in het monopolie van Google op zoeken."

Aanbevolen: