Facebook Smart Glasses onder vuur vanwege privacyproblemen

Inhoudsopgave:

Facebook Smart Glasses onder vuur vanwege privacyproblemen
Facebook Smart Glasses onder vuur vanwege privacyproblemen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Facebook heeft onlangs zijn nieuwe slimme bril aangekondigd, maar voorstanders van privacy uiten hun bezorgdheid dat mensen misschien niet weten dat ze worden opgenomen.
  • De Ierse privacytoezichthouder wil dat Facebook een publieke bewustmakingscampagne lanceert over de nieuwe bril.
  • De bril is ook kwetsbaar voor hacking, net als elk ander apparaat met internetverbinding.

Image
Image

De nieuwe slimme bril van Facebook komt onder vuur te liggen van voorstanders van privacy.

De Ierse toezichthouder voor gegevensbescherming heeft Facebook onlangs gevraagd om te bewijzen dat een LED-indicatielampje op de onlangs gelanceerde slimme bril van de socialemediagigant "een effectief middel" is om mensen te laten weten dat ze worden gefilmd of gefotografeerd. De bril bevat camera's waarmee gebruikers hun dagelijks leven kunnen documenteren.

"Alleen de gedachte aan iemand met deze bril op een openbare plaats geeft me de kriebels", vertelde privacy-expert Pankaj Srivastava aan Lifewire in een e-mailinterview.

Geconfronteerd met de muziek

Eerdere pogingen om slimme brillen te maken hebben te maken gehad met een terugslag. Google stuitte op weerstand van privacyvoorvechters met zijn Glass-project en sommige gebruikers kregen zelfs het label 'Glassholes'.

Facebook blaast het idee echter nieuw leven in met zijn eerste slimme bril, gemaakt in samenwerking met Ray-Ban, genaamd Ray-Ban Stories.

De nieuwe verhalen zijn beschikbaar voor $ 299. De frames hebben twee camera's aan de voorzijde voor het vastleggen van video en foto's. Er zit een fysieke knop op de bril om op te nemen, of je kunt zeggen: "Hey Facebook, maak een video" om ze handsfree te bedienen.

De Ierse commissaris voor gegevensbescherming, de belangrijkste toezichthouder van Facebook onder de gegevensprivacywetten van de Europese Unie, zei dat het wil dat Facebook een openbare informatiecampagne voert over hoe de verhalen anderen kunnen waarschuwen dat ze worden opgenomen.

"Hoewel wordt geaccepteerd dat veel apparaten, waaronder smartphones, personen van derden kunnen opnemen, is het over het algemeen zo dat de camera of de telefoon zichtbaar is als het apparaat waarmee wordt opgenomen, waardoor degenen die zijn vastgelegd in de opnames worden geplaatst op de hoogte, "zei de Ierse toezichthouder in een persbericht.

Privacykwesties

Facebook zegt dat gegevens die zijn vastgelegd door zijn slimme bril niet toegankelijk zijn zonder toestemming, en dat het een "advertentievrije ervaring" zal zijn.

De acties van Facebook in het verleden "dienen echter als een ernstige waarschuwing en consumenten moeten uiterst voorzichtig zijn", zei Srivastava. "Als de voetafdruk van wat Facebook kan weten en analyseren over ons 'on-the-move'-gedrag, zullen er meer mogelijkheden zijn om met anderen samen te werken en deze gegevens en informatie te delen voor het genereren van inkomsten."

Alleen al de gedachte aan iemand met deze bril in een openbare ruimte geeft me de kriebels.

De LED-lampjes op de bril die bedoeld zijn als waarschuwing voor anderen, zijn niet opvallend genoeg, zei Srivastava.

"Wat verwacht Facebook dat ik doe als ik wordt opgenomen zonder toestemming - ga ruzie zoeken?" hij voegde toe. "De weg van de minste weerstand zou zijn om weg te lopen, en dat schendt mijn recht op bewegingsvrijheid. Hoe zit het met kinderen op openbare plaatsen? Zullen ze in staat zijn om de situatie te herkennen en er iets aan te doen? Hoogstwaarschijnlijk zullen mensen gewoon niet beseffen dat hun beelden zijn opgenomen."

De verhalen zijn ook kwetsbaar om te worden gehackt, net als elk ander apparaat met internetverbinding, wees privacy-expert Santosh Putchala in een e-mailinterview met Lifewire.

"Zodra de dreigingsactor toegang krijgt tot het draagbare IoT-apparaat, kunnen apparaatparameters, inclusief instellingen, worden geopend en gemanipuleerd", zei hij. "Het hangt allemaal af van het niveau van aanvalsverfijning en het vermogen van het apparaat om een dergelijke aanval te weerstaan."

Image
Image

En, zei Putchala, sommige gebruikers kunnen de privacy- en beveiligingsrisico's onderschatten vanwege de "coole factor" van de Ray-Ban-merknaam.

"De waarheid is dat sommige gebruikers deze bril zullen zien als een modestatement, terwijl anderen het zullen zien als een inbreuk op de privacy", voegde hij eraan toe.

Gebruikers hebben ook beperkte wettelijke bescherming tegen het maken van foto's van hen, vooral buiten hun eigen huis of in een anderszins besloten ruimte zoals een badkamer, vertelde beveiligingsexpert John Bambenek aan Lifewire in een e-mailinterview.

"Belangrijker is dat, zelfs als die er was, er zeer weinig praktische bescherming is tegen het gebruik van deze technologie om op te nemen en foto's te maken, aangezien de meeste mensen zich er niet van bewust zouden zijn dat iemand in een menigte mensen deze bril droeg," hij toegevoegd.

Aanbevolen: