Wat is USB 3.0? (USB 3.0-definitie)

Inhoudsopgave:

Wat is USB 3.0? (USB 3.0-definitie)
Wat is USB 3.0? (USB 3.0-definitie)
Anonim

USB 3.0 is een Universal Serial Bus (USB)-standaard, uitgebracht in november 2008. De meeste nieuwe computers en apparaten die tegenwoordig worden geproduceerd, ondersteunen deze standaard, die vaak wordt aangeduid als SuperSpeed USB.

Apparaten die voldoen aan deze USB-standaard kunnen in theorie gegevens verzenden met een maximale snelheid van 5 Gbps (5, 120 Mbps), maar de specificatie beschouwt 3, 200 Mbps als redelijker voor dagelijks gebruik. Dit staat in schril contrast met eerdere USB-standaarden zoals USB 2.0 die op zijn best kan worden overgedragen met 480 Mbps, of USB 1.1 met een topsnelheid van 12 Mbps.

USB 3.2 is een bijgewerkte versie van USB 3.1 (SuperSpeed+), hoewel USB4 de nieuwste standaard is. USB 3.2 verhoogt deze theoretische maximale snelheid tot 20 Gbps (20, 480 Mbps), terwijl USB 3.1 binnenkomt met een maximale snelheid van 10 Gbps (10, 240 Mbps).

Oudere USB-apparaten, kabels en adapters kunnen fysiek compatibel zijn met USB 3.0-hardware, maar als u de snelst mogelijke gegevensoverdrachtsnelheid nodig hebt, moeten alle apparaten dit ondersteunen.

USB 3.0, USB 3.1 en USB 3.2 zijn de "oude" namen voor deze standaarden. Hun officiële namen zijn respectievelijk USB 3.2 Gen 1, USB 3.2 Gen 2 en USB 3.2 Gen 2x2.

Wat is USB 3.0?

USB 3.0-connectoren

De mannelijke connector op een USB 3.0-kabel of flashstation wordt de plug genoemd. De vrouwelijke connector op de computerpoort, verlengkabel of apparaat wordt het stopcontact. genoemd

Image
Image
  • USB Type-A: deze connectoren, officieel aangeduid als USB 3.0 Standard-A, zijn het eenvoudige rechthoekige type USB-connectoren, zoals de plug aan het einde van een flashstation. USB 3.0 Type-A stekkers en stopcontacten zijn fysiek compatibel met die van USB 2.0 en USB 1.1.
  • USB Type-B: deze connectoren, officieel aangeduid als USB 3.0 Standard-B en USB 3.0 Powered-B, zijn vierkant met een grote inkeping bovenaan en zijn meestal te vinden op printers en andere grote apparaten. USB 3.0 Type-B-stekkers zijn niet compatibel met Type-B-aansluitingen van oudere USB-standaarden, maar stekkers van die oudere standaarden zijn compatibel met USB 3.0 Type-B-aansluitingen.
  • USB Micro-A: USB 3.0 Micro-A-connectoren zijn rechthoekige, "tweedelige" stekkers en zijn te vinden op veel smartphones en vergelijkbare draagbare apparaten. USB 3.0 Micro-A-stekkers zijn alleen compatibel met USB 3.0 Micro-AB-aansluitingen, maar oudere USB 2.0 Micro-A-stekkers werken in USB 3.0 Micro-AB-aansluitingen.
  • USB Micro-B: USB 3.0 Micro-B-connectoren lijken erg op hun Micro-A-tegenhangers en zijn te vinden op vergelijkbare apparaten. USB 3.0 Micro-B-stekkers zijn alleen compatibel met USB 3.0 Micro-B-aansluitingen en USB 3.0 Micro-AB-aansluitingen. Oudere USB 2.0 Micro B-stekkers zijn ook fysiek compatibel met zowel USB 3.0 Micro-B- en USB 3.0 Micro-AB-aansluitingen.

De USB 2.0-specificatie omvat USB Mini-A- en USB Mini-B-stekkers, evenals USB Mini-B- en USB Mini-AB-aansluitingen, maar USB 3.0 ondersteunt deze connectoren niet. Als u deze connectoren tegenkomt, moeten het USB 2.0-connectoren zijn.

Weet je niet zeker of een apparaat, kabel of poort USB 3.0 is? Een goede indicatie van naleving is wanneer het plastic rond de stekker of het stopcontact de kleur blauw heeft. Hoewel dit niet vereist is, beveelt de USB 3.0-specificatie de kleur blauw aan om kabels te onderscheiden van kabels die zijn ontworpen voor USB 2.0.

U kunt een fysieke USB-compatibiliteitstabel bekijken voor een referentie van één pagina voor wat-past-bij-wat.

Meer informatie over USB 3.0

Het eerste Microsoft-besturingssysteem met ingebouwde ondersteuning voor deze USB-standaard was Windows 8. De Linux-kernel wordt sinds 2009 ondersteund, te beginnen met versie 2.6.31. Zie Ondersteunt mijn computer USB 3.0? als je een Mac gebruikt.

Het Japanse bedrijf Buffalo Technology voor computerrandapparatuur was in 2009 de eerste die USB 3.0-producten aan consumenten leverde.

Er is geen maximale kabellengte gedefinieerd door de USB 3.0-specificatie, maar 10 voet is de bovengrens die gewoonlijk wordt geïmplementeerd.

U kunt USB 3.0-stuurprogramma's in Windows installeren als ze beschadigd zijn geraakt en uw apparaten niet meer goed werken.

Aanbevolen: