Wat is het beste formaat voor je muziek: AAC of MP3?

Inhoudsopgave:

Wat is het beste formaat voor je muziek: AAC of MP3?
Wat is het beste formaat voor je muziek: AAC of MP3?
Anonim

Als u muziek van een cd ript, slaat u uw nummers op in AAC- of MP3-indeling. Qua audiokwaliteit is er weinig verschil tussen de twee bestandstypen. De coderingssnelheid heeft een grotere invloed op hoe de track uiteindelijk klinkt.

De informatie in dit artikel is in grote lijnen van toepassing op alle apparaten die digitale muziekbestanden kunnen afspelen. De geluidskwaliteit is afhankelijk van de luidsprekers van het apparaat.

Image
Image

Bottom Line

AAC is het favoriete audiobestandsformaat voor iTunes en Apple Music, maar het is mogelijk om ACC-bestanden af te spelen op Android- en Windows-computers. Evenzo werkt het MP3-formaat ook op elk besturingssysteem. Het zou geen probleem moeten zijn om beide bestandstypen op elk apparaat af te spelen.

AAC vs. MP3: geluidskwaliteit en bestandsgrootte

Om de verschillen tussen de formaten te onderzoeken, vergelijken we het nummer Wild Sage van The Mountain Goats, gecodeerd in elk formaat op drie verschillende snelheden: 128 Kbps, 192 Kbps en 256 Kbps. Hoe hoger de Kbps, hoe groter het bestand, maar hoe beter de kwaliteit.

Formaat Coderingssnelheid Bestandsgrootte
MP3 256K 7.8MB
AAC 256K 9.0MB
MP3 192K 5.8MB
AAC 192K 6.7MB
MP3 128K 3.9MB
AAC 128K 4.0MB

AAC vs. MP3 bij 256 Kbps

De MP3- en AAC-versies klinken bijna identiek. De MP3-versie is 1,2 MB kleiner.

AAC vs. MP3 bij 192 Kbps

Deze versies klinken een beetje troebel in vergelijking met de 256 Kbps-versies. Er is echter geen duidelijk onderscheid tussen AAC en MP3. De MP3 is bijna 1 MB kleiner.

AAC vs. MP3 bij 128 Kbps

Het AAC-bestand is een beetje helderder en helderder dan de MP3, die last heeft van een lichte modderigheid en sommige geluiden samenvoegen. De bestandsgroottes zijn bijna exact hetzelfde.

Bottom Line

Hoewel er verschillen zijn in de geluidsgolven van de bestanden, klinken ze ongeveer gelijk aan het oor. Hoewel er misschien wat meer detail in de 256 Kbps MP3 zit, is het moeilijk voor een ongetraind oor om te onderscheiden. De enige plaats waar u waarschijnlijk een verschil zult horen, is in de low-end 128 Kbps-coderingen, die niet worden aanbevolen. Hoewel MP3-bestanden meestal kleiner zijn dan AAC-bestanden, zijn de verschillen niet substantieel.

Audiofielen versus gecomprimeerde muziek

De meeste audiofielen die veel waarde hechten aan de best mogelijke geluidskwaliteit, hebben de neiging om MP3, AAC en andere digitale audioformaten te vermijden, omdat deze formaten compressie gebruiken om kleinere bestanden te creëren. De wisselwerking is dat de hoogste en laagste uiteinden van het geluidsbereik verloren gaan. De meeste gemiddelde luisteraars merken het verlies niet, maar het kan een deal-breaker zijn voor audioliefhebbers. Als je gewend bent om naar muziek te luisteren op een iPhone of Android-apparaat, dan ben je waarschijnlijk tevreden met AAC of MP3.

Aanbevolen: