Lettertypen om te gebruiken voor St. Patrick's Day

Inhoudsopgave:

Lettertypen om te gebruiken voor St. Patrick's Day
Lettertypen om te gebruiken voor St. Patrick's Day
Anonim

De oorsprong van St. Patrick Day dateert uit Ierland en het feest van St. Patrick rond 430 na Christus. De geschriften in St. Patrick's tijd waren voornamelijk in een unciaalschrift, een lettertype dat alleen in hoofdletters is afgeleid van een Romeins cursief schrift. U kunt een Iers uiterlijk krijgen voor uw St. Patrick's Day-projecten met elk van de lettertypen die als Keltisch zijn geclassificeerd. Deze lettertypen variëren van middeleeuws en gotisch tot Gaelic en Karolingisch.

Lettertypen die 'Iers', 'Gaelisch' of 'Keltisch' worden genoemd, zijn historisch gezien misschien niet correct voor de tijd van St. Patrick, maar ze brengen het punt nog steeds over. Het Keltische lettertype is een brede categorie voor elke lettertype die wordt geassocieerd met het Keltische en Ierse schrift.

Sommige Keltische lettertypen zijn kalligrafische of eenvoudige schreefloze lettertypen die zijn versierd met Keltische knopen of andere Ierse symbolen. Dingbat-symbolen met een Keltisch of Iers thema maken vaak deel uit van deze categorie.

Lettertypenbibliotheken

Gratis lettertypebibliotheken met Keltische stijlen zijn onder meer:

  • dafont.com (unciale, Karolingische, Gaelic en andere Keltisch geïnspireerde gratis lettertypen)
  • 1001 Gratis lettertypen Keltische lettertypen (Windows- en Mac-lettertypen in traditionele en moderne unciale, insulaire en decoratieve Keltische stijlen)
  • Fontage St. Patrick's Day-lettertypen (sans serif- en decoratieve lettertypen versierd met klavers, klavertje vier en andere typische St. Patrick's Day-afbeeldingen)
  • ffonts.net Gothic Fonts (blackletter, uncial en andere fonts met een oud manuscriptgevoel)
  • Eagle Fonts Gaelic-Ogham-Irish Fonts (unciale en insulaire lettertypen)

Je kunt een grote verscheidenheid aan Keltische lettertypen kopen bij My Fonts, Linotype en Fonts.com. Bekijk ook de blackletter-opties.

Keltische lettertypen

Iers uitziende lettertypen die u kunt gebruiken, zijn onder andere unciale, insulaire, Carolignische, blackletter en Gaelic.

Unciale en Half-Unciale lettertypen

Image
Image

Gebaseerd op een derde-eeuwse schrijfstijl, is uncial majuscule, of 'volledig kapitaal', schrijven. De letters zijn los en afgerond met gebogen lijnen.

Unciale en half-unciale scripts zijn rond dezelfde tijd ontwikkeld en lijken op elkaar. Latere stijlen hadden meer bloeit en decoratieve letters. Verschillende stijlen van unciaal schrijven ontwikkeld in verschillende regio's. Niet alle uncialen zijn Iers; sommige zien er heel anders uit dan andere.

Gratis Unciale Fonts

Er zijn een paar gratis uncial-lettertypen beschikbaar, waaronder JGJ Uncial van Jeffrey Glen Jackson. De hoofdletters zijn een grotere vorm van de kleine letters en er zijn enkele leestekens bijgevoegd.

Unciale lettertypen om te kopen

Een van de grootste leveranciers van lettertypen, Linotype, beschikt over Omnia Roman van K. Hoefer. Dit hoofdlettertype biedt een paar alternatieve lettervormen.

Insulaire Script-lettertypen

Aanvankelijk ontwikkeld op basis van half-unciale schriften, verspreidde dit middeleeuws schrift zich van Ierland naar Europa. De wigvormige opklimmenden zijn de letterdelen die langs het lichaam van een letter worden opgesteld, zoals de bovenste stengel van een "d" of "t". Deze lettertypen hebben mogelijk "i" en "j" zonder punten. De insulaire "G" lijkt op een "Z" met een staart.

Gratis insulaire lettertypen

Probeer Kells SD van Steve Deffeyes, die is gebaseerd op de letters uit het Book of Kells-manuscript uit 384 na Christus. Het lettertype heeft hoofdletters en kleine letters, inclusief de insulaire "G" en "g", "puntloos" i" en "j", cijfers, leestekens, symbolen en tekens met accenten.

Rane Insular van Rane Knudsen is gebaseerd op het handschrift van Knudsen in combinatie met een Iers insulaire schrift. De lettertypeset bevat hoofdletters en kleine letters, cijfers en enkele leestekens.

Insulaire lettertypen om te kopen

My Fonts biedt 799 Insular van Gilles Le Corre. Deze lettertypeset is geïnspireerd op het Latijnse schrift van de Keltische kloosters van Ierland. Dit enigszins onregelmatige lettertype bevat hoofdletters en kleine letters met de insulaire "G", "i", "i", cijfers en leestekens.

Karolingische lettertypen

Karolingisch (uit het bewind van Karel de Grote) is een schrijfstijl voor scripts die begon op het vasteland van Europa en zijn weg vond naar Ierland en Engeland. Het werd gebruikt tot het einde van de 11e eeuw. Een Karolingisch schrift heeft afgeronde letters van uniforme grootte. Het heeft veel unciale kenmerken, maar is beter leesbaar.

Gratis Karolingische lettertypen

Twee gratis Karolingische lettertypen zijn beschikbaar via dafont.com: Carolingia van William Boyd, met hoofdletters en kleine letters, cijfers en leestekens; en St. Charles door Omega Font Labs.

St. Charles is een op Karolingisch schrift geïnspireerd lettertype met extra lange strijkende lijnen, cijfers, enkele interpunctie en identieke hoofdletters en kleine letters. Het wordt geleverd in zes stijlen, waaronder omtrek en vet.

Karolingische lettertypen om te kopen

Voor een moderne kijk op het Karolingische schrift, kijk naar Carolina van Gottfried Pott van My Fonts.

Blackletter-lettertypen

Image
Image

Blackletter, ook bekend als Gotisch schrift, Oud-Engels of textura, is gebaseerd op schriftletters uit de 12e tot 17e eeuw in Europa.

In tegenstelling tot de afgeronde letters van de unciale en Karolingische schriften, heeft blackletter scherpe, rechte, soms puntige lijnen. Sommige blackletter-stijlen hebben een sterke associatie met de Duitse taal. Tegenwoordig wordt blackletter gebruikt om een ouderwets manuscriptgevoel op te roepen.

Gratis Blackletter-lettertypen

Gratis blackletter-lettertypen zijn Cloister Black van Dieter Steffmann, met hoofdletters en kleine letters, cijfers, interpunctie, symbolen en tekens met accenten. Minim van Paul Lloyd biedt reguliere en overzichtsversies, hoofdletters en kleine letters, cijfers en enkele leestekens.

Blackletter-lettertypen om te kopen

Blackmoor van David Quay is verkrijgbaar bij Identifont. Het is een enigszins verontrust, Oud-Engels middeleeuws lettertype.

Gaelische lettertypen

Gaelic is afgeleid van de Ierse insulaire schriften en is speciaal ontwikkeld voor het schrijven van Iers (Gaeilge). Het is een populaire keuze voor St. Patrick's Day in elke taal. Niet alle lettertypen in Gaelic-stijl bevatten de Gaelic-lettervormen die nodig zijn voor de Keltische talenfamilie.

Gratis Ierse Gaelic Fonts

Gaeilge van Peter Rempel en Celtic Gaelige van Susan K. Zalusky zijn gratis verkrijgbaar via dafont.com. Gaeilge heeft hoofdletters en kleine letters, inclusief puntloze "i", onderscheidende insulaire vorm "G", cijfers, interpunctie, symbolen, tekens met accenten en enkele medeklinkers met de punt hierboven. Celtic Gaelige heeft identieke hoofdletters en kleine letters (behalve de grootte), inclusief onderscheidende, insulaire vorm "G", cijfers, interpunctie, symbolen, "d" met een punt erboven en "f" met een punt erboven.

Cló Gaelach (Twomey) is gratis verkrijgbaar bij Eagle Fonts. De lettertypeset bevat grotendeels identieke hoofdletters en kleine letters (behalve de grootte) met insulaire "g" en enkele tekens met accenten.

Iers-Gaelische lettertypen om te kopen

EF Ossian Gaelic van Norbert Reiners is te koop in Font Shop. De lettertypeset bevat hoofdletters en kleine letters, inclusief insulaire "G", "puntloze" i, "en andere speciale Gaelic-tekens, cijfers, interpunctie en symbolen. Colmcille van Colm en Dara O'Lochlainn is te koop bij Linotype. Het is een Gaelic-geïnspireerd tekstlettertype.

Aanbevolen: