Hoe luidsprekers aan te sluiten met behulp van luidsprekerdraad

Inhoudsopgave:

Hoe luidsprekers aan te sluiten met behulp van luidsprekerdraad
Hoe luidsprekers aan te sluiten met behulp van luidsprekerdraad
Anonim

Thuisstereosystemen kunnen lastig in te stellen zijn, vooral wanneer luidsprekerkabels van en naar een audio-ontvanger lopen. In dit artikel leggen we uit hoe u aansluitingen en bedrading op elkaar kunt afstemmen om versterkers en ontvangers correct aan te sluiten.

Hoe u luidsprekerdraden aansluit op uw ontvanger of versterker

Luidsprekeraansluitingen

De meeste stereo-ontvangers, versterkers en standaardluidsprekers hebben aansluitingen aan de achterkant voor het aansluiten van luidsprekerkabels. Deze terminals zijn ofwel van het type met veerclip of van de bindingspost.

Deze aansluitingen hebben ook bijna altijd een kleurcode voor gemakkelijke identificatie: de positieve aansluiting (+) is meestal rood, terwijl de negatieve aansluiting (-) meestal zwart is. Houd er rekening mee dat sommige luidsprekers geschikt zijn voor bi-wire, wat betekent dat de rode en zwarte aansluitingen paarsgewijs worden geleverd voor in totaal vier verbindingen.

Luidsprekerkabel

Basisluidsprekerdraden hebben slechts twee delen aan elk uiteinde: een positieve (+) en een negatieve (-). Ook al zijn er maar twee delen, er is nog steeds een 50-50 kans om deze verbindingen verkeerd te krijgen als je niet voorzichtig bent. Het verwisselen van de positieve en negatieve signalen kan ernstige gevolgen hebben voor de systeemprestaties, dus het is de moeite waard om te controleren of deze draden correct zijn aangesloten voordat u de luidsprekers inschakelt en test.

Hoewel de aansluitingen aan de achterkant van stereoapparatuur gemakkelijk te herkennen zijn, kan hetzelfde niet gezegd worden voor luidsprekerkabels. Dit is vaak waar verwarring kan optreden omdat de etikettering niet altijd duidelijk is.

Als een luidsprekerkabel geen tweekleurig kleurenschema heeft, zoek dan naar een enkele streep of streepjeslijnen (deze geven meestal het positieve uiteinde aan) langs een van de zijkanten. Als uw draad lichtgekleurde isolatie heeft, kan deze streep of dit streepje donker zijn. Als de isolatie een donkere kleur heeft, is de kans groter dat de streep of het streepje wit is.

Als de luidsprekerdraad helder of doorschijnend is, controleer dan op gedrukte markeringen. U zou positieve (+) of negatieve (-) symbolen moeten zien, en soms tekst, om de polariteit aan te geven. Als deze etikettering moeilijk te lezen of te identificeren is, gebruik dan tape om de uiteinden te labelen nadat u weet welke welke zijn, zodat u ze later sneller kunt identificeren. Als je ooit twijfelt en het nog een keer moet controleren, kun je de luidsprekerkabelverbinding snel testen met een AA- of AAA-batterij.

Soorten connectoren

Image
Image

Luidsprekerdraden zijn meestal kaal, wat betekent dat u een draadstripper moet gebruiken om de draden aan de uiteinden bloot te leggen. Draai de blote draadstrengen strak zodat ze bij elkaar blijven als een nette enkele gedraaide draad, of uw apparatuur nu veerklemmen of bindpalen gebruikt.

Je kunt ook luidsprekerkabels vinden met zijn eigen connectoren, die verbindingen kunnen vergemakkelijken en snel de polariteit kunnen identificeren als ze een kleurcodering hebben. Bovendien kun je je eigen connectoren installeren als je niet wilt rommelen met blootliggende draden. Schaf connectoren apart aan om de uiteinden van uw luidsprekerkabels te upgraden.

Pin-connectoren worden alleen gebruikt met veerklemaansluitingen. Deze pinnen zijn stevig en gemakkelijk in te brengen.

Banaanstekker en spade-connectoren worden alleen gebruikt met verbindingspalen. De banaanstekker wordt recht in het connectorgat gestoken, terwijl de spadeconnector op zijn plaats blijft zitten zodra je de paal vastdraait.

Ontvangers of versterkers aansluiten

De positieve luidsprekeraansluiting (rood) op de receiver of versterker moet worden aangesloten op de positieve aansluiting op de luidsprekers, en hetzelfde geldt voor de negatieve aansluitingen op alle apparatuur. Technisch gezien maakt de kleur of etikettering van de draden niet uit, zolang alle aansluitingen maar overeenkomen. Het is echter meestal het beste om de indicatoren te volgen om mogelijke verwarring later te voorkomen.

Als het correct wordt gedaan, wordt gezegd dat luidsprekers "in fase" zijn, wat betekent dat beide luidsprekers op dezelfde manier werken. Als een van deze verbindingen echter omgekeerd wordt (d.w.z. positief naar negatief in plaats van positief naar positief), worden de luidsprekers als "uit fase" beschouwd. Deze situatie kan ernstige problemen met de geluidskwaliteit veroorzaken. Het mag geen componenten beschadigen, maar u zult hoogstwaarschijnlijk het verschil in output horen, zoals:

  • Zeer dunne, mager klinkende bas, slechte subwooferprestaties, of beide.
  • Geen waarneembaar middenbeeld.
  • Een algemeen gevoel dat het systeem niet goed klinkt.

Natuurlijk kunnen andere problemen soortgelijke geluidsproblemen veroorzaken, maar een onjuiste luidsprekerfase is een van de meest voorkomende fouten bij het opzetten van een stereosysteem. Helaas is de opstelling van de luidsprekerfase gemakkelijk over het hoofd te zien, vooral als je te maken hebt met een cluster van audio- en videokabels.

Neem dus de tijd om ervoor te zorgen dat alle luidsprekers in fase zijn: positief-naar-positief (rood-naar-rood) en negatief-naar-negatief (zwart-naar-zwart).

FAQ

    Hoe koppel ik luidsprekerdraden?

    Om luidsprekerdraden te splitsen, stel je luidsprekers en apparatuur in en zorg je ervoor dat de stroom is uitgeschakeld. Meet en knip elke draad af, strip de draden, bevestig vervolgens de krimpconnectoren en breng warmte aan om te krimpen. Sluit ten slotte de luidsprekers opnieuw aan.

    Hoe sluit ik autospeakers aan op een versterker?

    Gebruik een kabelset voor autoversterkers om je autoluidsprekers op een versterker aan te sluiten. Er zijn een paar manieren om een versterker te bedraden, maar over het algemeen moet u vijf basisaansluitingen maken (batterijvoeding, aarde, inschakelen op afstand, audio-invoer en audio-uitvoer).

    Wat voor soort luidsprekerkabel is het beste?

    Om de juiste luidsprekerkabelconnectoren te kiezen, moet u kijken naar de beschikbare aansluitingen op uw apparatuur. Draad gemaakt van 100% koper of verkoperd aluminiumdraad produceert doorgaans het beste geluid.

Aanbevolen: