Hoe de kleuren van de autoradio-draad van de aftermarket te identificeren

Inhoudsopgave:

Hoe de kleuren van de autoradio-draad van de aftermarket te identificeren
Hoe de kleuren van de autoradio-draad van de aftermarket te identificeren
Anonim

Wat te weten

  • De 12V-batterijdraad is geel, de accessoiredraad is rood en de dimmer/verlichtingsdraad is oranje met een witte streep.
  • De draden van de rechter-voorluidspreker zijn grijs, de linker-voorluidsprekers zijn wit, de rechter-achterluidsprekers zijn paars en de linker-achterluidsprekers zijn groen.
  • Aardingsdraden zijn zwart, antennedraden zijn blauw en versterkerdraden zijn blauw met een witte streep.

Dit artikel legt uit hoe je de kleuren van autoluidsprekerdraden kunt herkennen bij het installeren van een autoradio.

Standaard Aftermarket Car Stereo Head Unit Draadkleuren

De eenvoudigste manier om een aftermarket-autoradio aan te sluiten, is door de OEM-draden te identificeren aan de hand van diagrammen voor het specifieke voertuig en de head-unit. Toch is het mogelijk om de klus te klaren zonder labels, adapters of diagrammen. In tegenstelling tot OEM-head-units, die overal in termen van draadkleuren zijn, houden de meeste aftermarket-fabrikanten zich aan een gestandaardiseerd kleurenschema.

Hoewel er uitzonderingen zijn op elke regel, gebruiken de meeste aftermarket-autoradio's een gestandaardiseerd kleurenschema voor de stroom-, grond-, antenne- en luidsprekerdraden. Stel dat u de pigtail hebt die bij uw aftermarket-hoofdeenheid is geleverd en de standaardkleuren gebruikt. In dat geval hebben de draden de volgende doelen en kleuren:

Voedingsdraden

  • Constant 12V / Memory Keep Alive: Geel
  • Accessoire: Rood
  • Dimmer/verlichting: Oranje met een witte streep

Aardkabels

Aarde: zwart

Luidsprekers

  • Rechter luidspreker (+): Grijs
  • Speaker rechtsvoor(-): grijs met een zwarte streep
  • Linker voorluidspreker (+): Wit
  • Linker voorluidspreker(-): Wit met een zwarte streep
  • Rechterluidspreker achter (+): Paars
  • Speaker rechtsachter(-): paars met zwarte streep
  • Linker achterluidspreker (+): Groen
  • Linker achterspeaker(-): Groen met een zwarte streep

Versterker- en antennedraden

  • Antenne: Blauw
  • Afstandsbediening versterker aan: Blauw met een witte streep
Image
Image

Een gebruikte autoradio installeren met of zonder een staartje

Als je een gebruikte autoradio hebt die je wilt installeren en de pigtail die bij de head-unit is geleverd, controleer dan de bovenstaande lijst om te zien waar elke draad in de pigtail op moet worden aangesloten.

Als je de pigtail niet hebt, zoek dan naar een adapter die is ontworpen om die head-unit aan te sluiten op jouw merk en model auto. Als dat niet werkt, koop dan een vervangende staart om toch door te gaan. Hopelijk komen de kleuren van die draden overeen met de aftermarket-standaard.

Anders heb je een bedradingsschema nodig, dat soms op de buitenkant van de head-unit staat of online beschikbaar is.

Een hoofdeenheid harnasadapter gebruiken

Hoewel de meeste aftermarket head-units het bovenstaande kleurenschema volgen, en het mogelijk is om erachter te komen waar de OEM-draden in uw auto voor zijn zonder een bedradingsschema, is het installeren van een aftermarket head-unit eenvoudiger als u een kabelboomadapter hebt.

Autostereo-kabelboomadapters zijn handig omdat, hoewel aftermarket-autostereo's dezelfde in- en uitgangen hebben als de fabrieksstereo's die ze moeten vervangen, die in- en uitgangen zich niet op dezelfde plaatsen bevinden.

Als u de juiste autoradio-bedradingsadapter kunt krijgen, vereenvoudigt dit het installatieproces. Het ene uiteinde van de adapter wordt aangesloten op de autoradio, het andere uiteinde wordt aangesloten op de kabelboom die oorspronkelijk op de fabrieksstereo was aangesloten, en dat is alles.

Waarom gebruikt niet iedereen kabelboomadapters in plaats van draden te verbinden?

Hoewel harnasadapters goedkoop zijn - en beschikbaar zijn voor verschillende auto- en head-unitcombinaties - is er niet veel speelruimte op het gebied van compatibiliteit. Om ervoor te zorgen dat de kabelboom van een head-unit werkt, moet deze specifiek zijn ontworpen voor zowel het voertuig als de nieuwe head-unit.

Stel dat je het specifieke model van de head-unit die je probeert te installeren kunt achterhalen. In dat geval zijn er online bronnen waarmee u die informatie kunt invoeren, samen met het merk, model en jaar van uw auto, om te zien of er een adapter beschikbaar is.

Wat moet ik doen als een kabelboomadapter voor de hoofdeenheid niet beschikbaar is?

Als je het specifieke model van een gebruikte head-unit niet kunt achterhalen, identificeer dan het doel van elke draad en sluit alles handmatig op de juiste manier aan.

In diezelfde geest is er ook een kans dat er geen adapter beschikbaar is voor een bepaalde combinatie van voertuig en head-unit. Als dat het geval is, en je hebt ook niet de pigtail die bij de head-unit is geleverd, zoek dan een vervangende pigtail of zoek een bedradingsschema op en sluit deze aan op de afzonderlijke pinnen aan de achterkant van de head-unit.

Hoewel je een head-unit kunt installeren zonder een kabelboom, is het ingewikkelder dan het soort standaard DIY-installatieproces voor de head-unit waar de meeste doe-het-zelvers vertrouwd mee zijn.

FAQ

    Welke stereo past in mijn auto?

    De gemakkelijkste manier om erachter te komen welke stereo bij uw auto past, is door een website van derden te gebruiken. Op de Crutchfield-website kunt u het jaartal van uw voertuig invoeren en autoradio's maken en weergeven die bij uw auto passen. De Online Car Stereo-website biedt een vergelijkbare service.

    Hoe voeg ik Bluetooth toe aan een autofabrieksstereo?

    Om Bluetooth voor uw auto te krijgen, als deze niet met Bluetooth-functionaliteit is geleverd, kunt u een goedkope universele Bluetooth-carkit installeren. Als uw hoofdunit "Bluetooth-ready" is, kunt u ook een voertuigspecifieke Bluetooth-adapter installeren. U kunt ook upgraden naar een Bluetooth-autoradio.

    Hoe pas ik een autoradio aan voor het beste geluid?

    Als de stereo EQ-presets heeft, test deze dan om te zien of ze het geluid verbeteren. Probeer verschillende preset-, bas- en treble-combinaties totdat het geluid goed is. Pas ook de tweeters, achtervulling en subwoofer aan en probeer geluiddempende materialen uit.

Aanbevolen: