Roland gaat terug naar de jaren 80 met zijn Aira Compact Groove Boxes

Inhoudsopgave:

Roland gaat terug naar de jaren 80 met zijn Aira Compact Groove Boxes
Roland gaat terug naar de jaren 80 met zijn Aira Compact Groove Boxes
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Roland's AIRA Compacts nemen het op tegen de Volcas van Korg.
  • Ze combineren klassieke drummachines, bas-sequencers, synths en FX uit de geschiedenis van Roland.
  • De te vereenvoudigde bedieningselementen kunnen verwarrend zijn voor beginners.

Image
Image

Roland springt in de markt voor draagbare grooveboxen met zijn nieuwe AIRA Compact-lijn, maar zijn deze dozen gewoon te goed?

De afgelopen jaren is de markt voor minisynths, drummachines en samplers echt van de grond gekomen. Het meest zichtbaar is het Volca-assortiment van Korg, dat zijn schattige kleine dozen ter grootte van een paperback-roman die een aantal serieus grote geluiden bevatten. Nu doet Roland mee en voegt een aantal interessante functies toe, terwijl hij vasthoudt aan het idee van een draagbaar, leuk apparaat. Het zijn verkleinde en aangepaste versies van de bestaande AIRA-lijn op ware grootte. Maar voor wie zijn deze dozen precies?

"Ik was sceptisch toen mijn buurman me uitnodigde om me zijn glimmende nieuwe Volca beats-machine te laten zien. Het is voor amateurs, dacht ik. Maar het viel me op hoe snel en intuïtief het was om te gebruiken. Het herinnerde me eraan dat Muziek maken hoeft geen uitgesponnen intellectuele oefening te zijn. Het kan ook leuk zijn ", vertelde muzikant, tv-componist en voormalig universitair muziekdocent Daren Banarsë via e-mail aan Lifewire. "Het Aira-assortiment lijkt me echter interessanter. Ze hebben retro-geluiden die echt van pas kunnen komen in een nummer."

Gecompromitteerd

Er zijn tot nu toe drie AIRA Compacts, die $ 199 per stuk kosten. Er is de T-8 Beat Machine, een combo-drummachine en bas-sequencer; de J-6 Chord Synthesizer is een piepkleine Juno-synth met een ingebouwde akkoordenspeler; en de E-4 Voice Tweaker is een box voor vocale effecten met een ingebouwde looper. Dit is de enige die niet lijkt alsof hij na een paar weken achter in een kast zal worden achtergelaten.

Alle AIRA Compacts hebben ingebouwde oplaadbare batterijen, in tegenstelling tot de Volcas, die AA's gebruiken. Ze hebben ook MIDI-aansluitingen, een USB-C-poort voor zowel audio als MIDI, plus wat Roland 'mix-in' en 'mix-out'-aansluitingen noemt, waarmee je de units in serie kunt schakelen en de audio langs de lijn kunt sturen.

Image
Image

Maar het probleem met al deze kleine dozen is dat ze niet zo capabel zijn als grotere apparaten, en ook niet eenvoudig genoeg voor beginners, ook al lijken ze door de lage prijzen perfect voor beginnende muzikanten.

"[T]hier is deze bewering dat apparaten zoals deze 'geweldig zijn voor beginners die in synths komen'.' Ik denk dat dit verkeerd is, en slecht advies, en ik begrijp de grondgedachte niet eens helemaal ', schrijft muzikant Nate Horn in een internetforumpost. 'Ik denk niet dat dit inherent slechte instrumenten zijn - dingen zoals de Volcas en vooral [Teenage Engineering Pocket Operators] kunnen ongelooflijk zijn in de juiste handen en zijn duidelijk belangrijke onderdelen van de opstelling van mensen, maar geen van die mensen is beginners en ik weet ook niet zeker of ze dat waren toen ze ze kochten."

Beginners

Beginners hebben niet per se vereenvoudigde apparatuur of software nodig, maar ze hebben wel een toegankelijke ingang nodig. Soms is die ingang, voor muzikanten, een heleboel mooi klinkende presets. Andere keren is het een bijzonder goed doordachte tutorial van YouTube, waarmee de noob een klein deel van een complexere instrumentschil voldoende kan begrijpen om hun interesse te wekken.

Deze kleine dozen verbergen te veel weg. Ze vereenvoudigen de gebruikersinterface tot het punt dat de beginner moet raden en willekeurig aan de knoppen moet draaien totdat ze iets vinden dat ze leuk vinden. En zelfs dan hebben ze geen idee hoe dat geluid gemaakt wordt. Experts weten al genoeg dat ze geluiden kunnen begrijpen en uitlokken via deze ondoorzichtige bedieningselementen, maar ze zullen waarschijnlijk ook meer capabele apparaten bezitten of er de voorkeur aan geven.

Image
Image

Laten we de gitaar als analogie gebruiken. Je leert de gitaar door te beginnen met een paar akkoorden, een eenvoudige pentatonische toonladder, en leert een basislied. Maar je leert het op een gewone gitaar. Je ziet geen tweesnarige gitaar met automatische afstemming en denkt: "Dat is ideaal voor beginners." Het is hier hetzelfde. Door de bedieningselementen achter presets te verbergen, of door meerdere partners aan één knop toe te wijzen, zullen deze dozen een beginner helemaal niet veel leren.

Dat wil niet zeggen dat ze niet leuk zijn, of dat beperkingen de creativiteit niet aanwakkeren. En uiteindelijk ben je maar $ 200 kwijt als het niet voor jou is.

Aanbevolen: