Hologrammen kunnen 3D op je telefoon zetten zonder de Dorky-bril

Inhoudsopgave:

Hologrammen kunnen 3D op je telefoon zetten zonder de Dorky-bril
Hologrammen kunnen 3D op je telefoon zetten zonder de Dorky-bril
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Wetenschappers hebben nieuwe lichtsensoren in een camera gemaakt die 3D-beelden produceren in een ontwikkeling die zou kunnen leiden tot hologrammen in je telefoon.
  • Met hologrammen kunt u een levensecht 3D-beeld zien zonder dat u een extra 3D-bril hoeft te dragen.
  • Proto bouwt de infrastructuur voor hologramtelefoongesprekken en vergaderingen.
Image
Image

Uw smartphone kan binnenkort de mogelijkheid bieden om hologrammen weer te geven.

Onderzoekers in Zuid-Korea beweren in een recent artikel dat ze nieuwe lichtsensoren hebben gemaakt in een camera die 3D-beelden maken. De techniek zou kunnen leiden tot het lang gezochte doel om hologrammen te produceren zonder omvangrijke apparatuur.

Hologrammen "kunnen brilloze 3D-mogelijkheden bieden", voor smartphones, vertelde Gordon Wetzstein, een professor aan de Stanford University die hologrammen bestudeert en geen deel uitmaakte van de studie, aan Lifewire in een e-mailinterview.

Hologrammen gaan mobiel

Wetenschappers van het Korea Institute of Science and Technology en medewerkers zeggen dat ze een fotodiode hebben ontwikkeld die de polarisatie van licht in het nabij-infraroodgebied detecteert zonder extra polarisatiefilters. De technologie kan een geminiaturiseerde holografische beeldsensor creëren voor 3D digitale hologrammen.

Fotodiodes zetten licht om in elektrische signalen en zijn verantwoordelijk voor de pixels van beeldsensoren in digitale en smartphonecamera's. Door de polarisatie van licht met een beeldsensor te gebruiken, kan een gewone camera veranderen in een camera die 3D-hologrammen kan opslaan. Maar eerdere camera's met polarisatiedetectie waren te omvangrijk om in draagbare elektronische apparaten te worden geplaatst.

De onderzoekers ontwikkelden een nieuw type fotodiode door speciale halfgeleiders op elkaar te stapelen.

"Onderzoek naar het verkleinen en integreren van individuele elementen is nodig om uiteindelijk holografische systemen te miniaturiseren", zei Do Kyung Hwang, een van de auteurs van het artikel, in een persbericht. "De resultaten van ons onderzoek zullen de basis leggen voor de toekomstige ontwikkeling van geminiaturiseerde holografische camerasensormodules."

Holografische displays bieden unieke mogelijkheden, zei Wetzstein. Zo kunt u bijvoorbeeld een levensecht 3D-beeld zien zonder dat u een extra 3D-bril hoeft te dragen.

"In de context van VR/AR-beeldschermen bieden ze ook unieke voordelen doordat ze zeer lichtefficiënt zijn en de gebruiker natuurlijkere 3D-beelden bieden, wat het perceptuele realisme en het visuele comfort van deze meeslepende ervaringen verbetert," hij toegevoegd.

Er is geen echt hologram buiten een laboratorium dat klaar of kosteneffectief genoeg is voor consumenten.

Je vrienden bellen via hologram

Hologrammen zijn decennialang in sciencefiction verschenen zonder echte apparaten te zijn die je kunt kopen. "Er zijn tegenwoordig echt geen oplossingen beschikbaar", vertelde Timothy Wilkinson, een professor in Photonic Engineering aan de Universiteit van Cambridge die hologrammen bestudeert, via e-mail aan Lifewire. "Holografische beeldschermen worden al tientallen jaren bestudeerd, maar de technologie is nog niet klaar voor commerciële producten."

David Nussbaum, de CEO van Proto, dat werkt aan holografische technologie, zei dat gadgets die tegenwoordig het woord 'hologram' gebruiken eigenlijk helemaal geen hologrammen zijn.

"Er is geen echt hologram buiten een laboratorium dat klaar of kosteneffectief genoeg is voor consumenten", voegde Nussbaum eraan toe. "We zijn nog vele jaren verwijderd van die technologie die praktisch wordt voor dagelijks gebruik."

Een paar kleine bedrijven commercialiseren holografische displays, zoals VividQ, dat componenten maakt voor zakelijk gebruik. Wilkinson zei dat de holografische apparaten in een klein volume worden geproduceerd en daarom duur zijn.

Image
Image

"Het grootste probleem op de markt op dit moment is dat de meeste LCD-schermen zijn gebouwd voor refractieve beeldvorming en niet geschikt zijn voor diffractie", voegde Wilkinson eraan toe. "De technologie is er, maar de grote LCD-fabrikanten moeten overtuigd worden van de markt om te kunnen investeren in de kosten van het produceren van goedkope liquid crystal devices die geschikt zijn voor holografie."

Maar hologrammen kunnen eindelijk hun moment hebben. Proto bouwt de infrastructuur voor hologramtelefoongesprekken en -vergaderingen. "Mensen gebruiken ze elke dag in de gemakkelijkst te bedienen, 4K-kwaliteit, bijna-nul latentie, de meest kosteneffectieve oplossing van dit moment - dus de netwerken en software en contentstreams, en zelfs de bekendheid voor het publiek, zullen allemaal in plaats," zei Nussbaum."Wij willen graag degenen zijn die de echte hologrammen maken om te draaien op de systemen die we creëren."

Als ze ooit mainstream worden, kunnen holografische displays een breed scala aan toepassingen hebben. Wanneer een arts een gewrichtsblessure aan een patiënt wil uitleggen - of een ingenieur wil uitleggen hoe een complex onderdeel moet worden vervaardigd - is het handig om holografie te hebben om de objecten aanwezigheid te geven, zei Nussbaum.

"Die aanwezigheid helpt de hersenen dingen sneller te begrijpen dan een plat scherm", voegde Nussbaum eraan toe. "Door dit te kunnen doen zonder hoofddeksel of isolerende bril, kan een team effectiever samenwerken en nog meer begrip opbouwen. En als dit over de hele wereld kan worden verspreid, kan dit helpen in telezorg en zoveel andere industrieën."

Aanbevolen: