Hologrammen kunnen dunnere, comfortabelere VR-headsets maken

Inhoudsopgave:

Hologrammen kunnen dunnere, comfortabelere VR-headsets maken
Hologrammen kunnen dunnere, comfortabelere VR-headsets maken
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • VR-headsets kunnen door nieuw onderzoek worden getransformeerd naar holografische displays.
  • Wetenschappers hebben een recent artikel gepubliceerd waarin ze een dunne holografische VR-bril demonstreren.
  • Het maakt deel uit van een voortdurende inspanning om VR-headsets te maken die langdurig comfortabel te gebruiken zijn.
Image
Image

Hologrammen kunnen virtual reality (VR)-headsets ooit minder omvangrijk maken en een revolutie teweegbrengen in de beeldkwaliteit.

Een team van onderzoekers van NVIDIA Research en Stanford University heeft een recent artikel gepubliceerd waarin een paar dunne holografische VR-brillen worden gedemonstreerd. De wetenschappers stelden ook nieuwe algoritmen voor om het beeld weer te geven voor een betere visuele kwaliteit. Het maakt deel uit van een voortdurende inspanning om VR-headsets te maken die comfortabel te gebruiken zijn voor lange periodes.

"Holografische weergave is tot nu toe de enige haalbare oplossing die 3D-beelden biedt in een brilvorm", vertelde Jonghyun Kim, een NVIDIA-onderzoeker en een van de auteurs van het artikel, aan Lifewire in een e-mailinterview. "Omdat de gebruikers iets lichtgewichts, cools en zeer meeslepends willen, denk ik dat de industrie uiteindelijk holografische displays als standaard zal gebruiken."

Jouw wereld in 3D

Image
Image

Nvidia's voorgestelde holografische bril heeft een dikte van 2,5 mm voor het hele scherm. Als het onderzoek zich verta alt in een echt product, zou het glas veel minder omvangrijk zijn dan de enkele centimeters plastic die uit je gezicht steken terwijl je de populaire Meta Quest 2-headset draagt.

"Omdat hologrammen bijna overal kunnen worden geplaatst, is er geen opening tussen het displaypaneel en het oculair nodig, wat betekent dat we de dikte kunnen verkleinen zonder enige opening tussen optische componenten", zei Kim.

De onderzoekers zeggen dat hun voorgestelde ontwerp hologrammen laat zien door het gebruik van een ruimtelijke lichtmodulator. Maar de headset zou ook platte beelden kunnen weergeven.

Voorbeelden van live-entertainment in VR omvatten alles, van concerten tot comedyclubs waar artiesten live rechtstreeks in VR-scènes worden uitgezonden.

“Hologrammen in beeldschermen betekent in feite natuurlijke 3D-beelden,” zei Kim. “Door de fase van het licht te moduleren in plaats van de amplitude, kan het systeem focusaanwijzingen voor of achter het vlak van het weergavepaneel geven. Vergeleken met de huidige VR-headset, die alleen binoculaire dispariteit biedt, bieden hologrammen natuurlijk extra accommodatie-aanwijzingen vanwege hun unieke lichtgolfreconstructiemechanisme.

De voorgestelde bril zou de eerste in zijn soort zijn voor persoonlijke holografische displays. Zelfs geavanceerde commerciële VR-displays gebruiken nog geen hologram of holografische optische elementen, zei Kim. Holografische displays zijn duur en moeilijk te vervaardigen en vereisen geavanceerde computers om te kunnen draaien.

Het ontwikkelen van de holografische headset was een grote uitdaging, zei Kim, vanwege de complexiteit van het kalibreren van het scherm en het uitzoeken hoe je voldoende rekenkracht kunt toepassen om de afbeeldingen te verwerken.

"Omdat holografische displays uitlijning en kalibratie op golflengteniveau vereisen, moeten we veel afbeeldingen vastleggen en een netwerk trainen voor elk systeem", zei Kim. “Met deze camera-in-the-loop training kunnen we het systeem kalibreren en een gecompenseerd fasepatroon genereren. Dus de rekenbelasting van het genereren van fasepatronen is veel hoger dan die van normale stereoscopische VR-schermen.”

De toekomst kan holografisch zijn

NVIDIA is niet het enige bedrijf dat werkt aan holografische displays voor VR. Meta publiceerde vorig jaar onderzoek naar holografische lenzen waarin ze beweerden een VR-display en lens te hebben gemaakt die samen 9 mm dik zijn.

"We verwachten dat dergelijke lichtgewicht en comfortabele vormfactoren langere VR-sessies en nieuwe gebruiksscenario's mogelijk kunnen maken, inclusief productiviteit", schreven de onderzoekers in een blogpost. "Het werk demonstreert ook de belofte van betere visuele prestaties: laserverlichting wordt gebruikt om een veel breder kleurengamma aan VR-schermen te leveren, en er wordt vooruitgang geboekt bij het schalen van resolutie tot de limiet van het menselijk zicht."

D. J. Smith, de chief creative officer van het VR-bedrijf The Glimpse Group, vertelde Lifewire in een e-mail dat holografische VR de drijvende kracht zou kunnen zijn achter nieuwe soorten entertainment. "Voorbeelden van live-entertainment in VR omvatten alles, van concerten tot comedyclubs waar artiesten rechtstreeks rechtstreeks in VR-scènes worden uitgezonden", zei hij.

Maar voordat holografische VR naar de schappen van je lokale winkelier gaat, zijn er grote uitdagingen om ze te realiseren, zei Smith. Een van de grootste problemen is het plaatsen van de holografische inhoud in de 3D-omgeving op een manier waardoor het lijkt alsof het hologram zich van nature in de VR-scène bevindt.

"Vaak wordt de holografische inhoud in de scène geïmporteerd als een tweedimensionaal "billboard"-paneel, "zei Smith. “Als een gebruiker om het hologram heen loopt, kan het gezichtspunt van de gebruiker de holografische illusie doorbreken. Het is erg belangrijk om de scène zo te ontwerpen dat een gebruiker niet naar specifieke delen van de omgeving kan gaan die de holografische illusie doorbreken.”

Aanbevolen: