Waarom Twitter-gebruikers massaal naar Mastodon komen

Inhoudsopgave:

Waarom Twitter-gebruikers massaal naar Mastodon komen
Waarom Twitter-gebruikers massaal naar Mastodon komen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Mastodon beweert dat het een enorme toename van gebruikers heeft gezien sinds Elon Musk aankondigde dat hij Twitter kocht.
  • Mastodon heeft microblogging-functies die vergelijkbaar zijn met Twitter, maar elke gebruiker is lid van een specifieke Mastodon-gemeenschap waarvan het beleid deel uitmaakt van een 'federatief sociaal netwerk'.
  • Maar experts zeggen dat Mastodon wordt beperkt door zijn relatief kleine gebruikersbestand.
Image
Image

Het vinden van een goed alternatief voor Twitter is een uitdaging, aangezien de meeste concurrenten relatief weinig gebruikers hebben, zeggen experts.

Het open-source sociale netwerk Mastodon beweert dat het een aanzienlijke toename van gebruikers heeft gezien sinds Elon Musk aankondigde dat hij Twitter kocht. Mastodon voegde ongeveer 30.000 nieuwe gebruikers toe in de uren na de verkoop, schreef Mastodon-oprichter Eugen Rochko in een blogpost. Maar overstapservices komen met praktische problemen.

"Mastodon met misschien een paar miljoen gebruikers is minuscuul vergeleken met de 330 miljoen gebruikers van Twitter, dus het vergelijken met Twitter is een academische oefening, geen echte strategie", Paul Levinson, een professor in communicatie- en mediastudies aan de Fordham University, die nieuwe media bestudeert, vertelde Lifewire in een e-mailinterview.

Ex-Twitterati?

Twitter accepteerde onlangs een overnamebod van Musk en stemde ermee in hem de controle over het bedrijf te geven voor $ 44 miljard. De deal wordt naar verwachting later dit jaar afgerond. Sommige Twitter-gebruikers wenden zich tot Mastodon als alternatief.

"Gek genoeg was een van de redenen waarom ik in 2016 begon te kijken naar de gedecentraliseerde sociale-mediaruimte, wat er uiteindelijk toe leidde dat ik Mastodon ging maken, geruchten waren dat Twitter, het platform dat ik een dagelijkse gebruiker was geweest van op dat moment, zou kunnen worden verkocht aan een andere controversiële miljardair', schreef Rochko."Natuurlijk om andere redenen, zoals alle vreselijke productbeslissingen die Twitter destijds nam. En nu is het eindelijk zover, en om dezelfde redenen komen massa's mensen naar Mastodon."

Mastodon heeft microblogging-functies die vergelijkbaar zijn met Twitter, maar elke gebruiker is lid van een specifieke Mastodon-gemeenschap met zijn eigen beleid dat deel uitmaakt van een 'federatief sociaal netwerk'. Deze functie is bedoeld om gebruikers de flexibiliteit te geven om een server te selecteren wiens beleid ze prefereren, maar die toegang houden tot een groter sociaal netwerk.

"In tegenstelling tot Twitter is er geen centrale Mastodon-website - je meldt je aan bij een provider die je account host, net zoals je je aanmeldt voor Outlook of Gmail, en dan kun je mensen volgen en communiceren met verschillende providers. Iedereen kan zo'n provider worden, want Mastodon is gratis en open source", schreef het bedrijf op zijn blog. "Het heeft geen advertenties, respecteert je privacy en stelt mensen/gemeenschappen in staat om zelfbestuur te krijgen."

Levinson zei dat Mastodon's voordelen ten opzichte van Twitter betere privacymaatregelen omvatten, verhoogde tekenlimiet (500 in vergelijking met Twitter's 280) en meer controle door gebruikers via forking (bijvoorbeeld gebruik van het bronsnoer om de tekenlimiet te verhogen zelfs verder). "Maar het nadeel - zijn kleine formaat in vergelijking met Twitter - maakt Mastodon geen echt alternatief voor mensen die willen dat hun berichten door de wereld worden gezien", voegde hij eraan toe.

Josh Koenig, de chief strategy officer bij het webontwikkelingsbedrijf Pantheon, zei in een e-mail dat Mastodon "echt geweldige technologie is met een enorme belofte", maar hij zei dat het platform "lijdt aan de achilleshiel van open source in dat het gewoon niet gebruiksvriendelijk genoeg is om de reguliere gebruikers aan te spreken (nog)."

Image
Image

Twitter- alternatieven

Sociale media- alternatieven voor Twitter omvatten Facebook en YouTube, Instagram, maar geen van hen heeft dezelfde dynamiek als Twitter voor een korte, uitgebreide dialoog tussen verschillende sociale netwerken van gebruikers (hoewel sommige van die anderen meer gebruikers hebben) Jeffrey Lane Blevins, een professor journalistiek aan de Universiteit van Cincinnati die sociale netwerken bestudeert, vertelde Lifewire in een e-mailinterview. Nieuwe platforms, zoals Truth Social van voormalig president Donald Trump, zijn niet zo populair als Twitter, voegde hij eraan toe.

Het belangrijkste voordeel van Twitter is dat het is gevestigd, zei Blevins. Het is ook gemakkelijker om een grote groep volgers op Twitter op te bouwen, omdat de meeste mensen hun account hebben ingesteld op openbaar (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Facebook, waar je iemands vriendschapsverzoek moet accepteren om hun activiteit te zien).

"Ook, vanwege de hashtag-functie op Twitter, is het gemakkelijker om te zoeken naar en commentaar te geven op specifieke onderwerpen binnen netwerken, dat wil zeggen, mensen buiten je eigen groep volgers of accounts die je volgt, "zei Blevins.

Maar, merkte Blevins op, er zijn echt geen huidige alternatieven voor Twitter. "Er is geen ander systeem dat zo groot en effectief is in het verspreiden van informatie naar de wereld", voegde hij eraan toe.

Aanbevolen: