Je zou snel de sensatie van drinkwater in VR kunnen voelen

Inhoudsopgave:

Je zou snel de sensatie van drinkwater in VR kunnen voelen
Je zou snel de sensatie van drinkwater in VR kunnen voelen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Onderzoekers hebben een standaard VR-headset aangepast om haptische feedback naar de mond van de drager te sturen.
  • In hun experimenten simuleren ze regendruppels, modderspatten, stromend water en verschillende andere sensaties.
  • Experts zijn van mening dat VR niet langer alleen kan vertrouwen op verbeterde visuele ervaringen, en ontwikkelaars moeten hun inspanningen versnellen om ook in andere opzichten touw te trekken.

Image
Image

Het ervaren van virtual reality (VR) met alleen handheld-controllers zou binnenkort passé kunnen worden, aangezien onderzoekers de grenzen verleggen om meer van de andere zintuigen in het spel te krijgen.

In een van de laatste pogingen zijn onderzoekers van de Future Interfaces Group (FIG) van Carnegie Mellon University erin geslaagd om het gevoel van aanraking in en rond de mond van een gebruiker na te bootsen met minimale aanpassingen aan een gewone VR-headset. De aanpassingen voegen weinig gewicht toe aan de headset, die de onderzoekers van plan zijn nog verder te verminderen voordat ze hun mond-haptics-headset op de markt brengen.

"Ik denk dat het heel opwindend is dat FIG de waarde van multi-zintuiglijke waarneming begrijpt en ook de rol die onze lippen en mond spelen in onze ervaringen", vertelde Aaron Wisniewski, CEO van OVR Technology, via e-mail aan Lifewire. "Van eten en drinken tot praten, emoties opwekken en zelfs kussen, de sensaties die onze mond ons biedt zijn buitengewoon."

Lipservice

Terwijl virtuele werelden er realistischer uitzien, is de enige echte haptische feedback die je kunt verwachten van de huidige generatie VR-uitrusting een occasionele trilling door de controllers.

Onderzoekers werken al jaren aan het verbeteren van de VR-ervaring door de andere zintuigen te betrekken. Wisniewski's OVR-technologie werkt om het reukvermogen toe te voegen, terwijl anderen vestachtige wearables afstemmen om mensen in staat te stellen meer levensechte sensaties te voelen in virtuele werelden.

De onderzoekers van FIG stellen dat de mond grotendeels over het hoofd is gezien als een haptisch doelwit in VR, ondanks dat het de tweede is in termen van gevoeligheid en dichtheid van mechanoreceptoren, alleen achter de vingertoppen, hebben onderzoekers van FIG een VR-headset aangepast zodat dragers kunnen ervaren sensaties zoals tandenpoetsen.

De onderzoekers gebruikten een standaard Oculus Quest 2-headset en combineerden deze met een reeks ultrasone transducers. Het apparaat maakt gebruik van de nabijheid van de mond tot de headset en kan zijn magie bewerken zonder dat er kabels hoeven te worden gelegd of een extra accessoire hoeft te worden gebruikt.

In plaats daarvan creëren de transducers haptische feedback door akoestische pulsen rechtstreeks naar de mond van de drager te sturen. De onderzoekers beweren dat, hoewel dergelijke ultrasone transducers eerder zijn gebruikt voor haptische feedback, ze de eersten zijn die ze bovenop een standaard headset hebben geregen en directe gewaarwordingen van de mond.

In hun experimenten gebruikten de onderzoekers hun aangepaste headset om een enkele tik, pulsen, vegen en trillingen op de tanden, tong en lippen van de drager te simuleren.

"In combinatie met gecoördineerde grafische feedback zijn de effecten overtuigend, waardoor het realisme en de onderdompeling toenemen", merkten de onderzoekers op.

Hand naar mond

De onderzoekers hebben verschillende aangepaste VR-ervaringen ontworpen die laten zien hoe hun mond-haptische hardware meer realisme kan introduceren, hoewel veel van hen nogal onaangenaam lijken.

Hun demonstratievideo laat een persoon zien die door spinnenwebben loopt, het web en de spinnen over hun gezicht voelt kruipen voordat ze ze neerschieten en hun ingewanden over hun mond krijgen. Meer herkenbare simulaties zijn onder meer het gevoel van het drinken van water uit een waterfontein, koffie uit een kopje, het roken van een sigaret, tandenpoetsen en meer.

Image
Image

De studie deelde ook de feedback van deelnemers, die allemaal geloofden dat de aangepaste headset een meer meeslepende ervaring opleverde dan een via een standaard headset. Dit ondanks het feit dat de onderzoekers het er zelf over eens zijn dat hun aangepaste headset alleen zoveel kan doen, omdat trillingen alleen niet alle sensaties kunnen simuleren die de mond kan voelen.

Van eten en drinken tot praten, emoten en zelfs kussen, de sensaties die onze mond ons biedt zijn buitengewoon.

"Ik kan niet met deze specifieke technologie praten zonder het te proberen, maar als het gaat om het vermogen van haptiek om onze virtuele ervaringen te verbeteren, is de vraag niet "zal het?" het is, "wat duurt er zo lang ?" zei Wisniewski.

Hij is van mening dat VR-ontwikkelaars zich hebben gericht op het verbeteren van het visuele aspect van VR ten koste van de andere zintuigen.

"Als ons doel met immersieve technologie, zoals VR, is om betekenisvolle menselijke ervaringen te creëren, dan is aanraking niet onderhandelbaar", meende Wisniewski. "Alle menselijke ervaringen beginnen als zintuiglijke input, en hoe meer zintuiglijke input we hebben, hoe rijker, betekenisvoller, emotioneler en effectiever de ervaring kan zijn."

Aanbevolen: