Dit experimentele gitaarpedaal is een goede gewoonte om te hebben

Inhoudsopgave:

Dit experimentele gitaarpedaal is een goede gewoonte om te hebben
Dit experimentele gitaarpedaal is een goede gewoonte om te hebben
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Elektrische gitaristen omarmen elektronische muziek.
  • The Chase Bliss Habit is een generatieve muziekmangler verpakt in een gitaarpedaal.
  • Je kunt het zien als een soort muzikaal schetsblok.
Image
Image

The Habit is niet zomaar een gitaareffectpedaal. Het is een "muzikaal schetsblok en echo-verzamelaar", en het is geweldig.

Gitaristen zijn altijd de grootste slachtoffers van GAS (Gear Acquisition Syndrome) geweest. We kopen nieuwe gitaren, proberen verschillende snaren, kopen talloze distortion-pedalen en meer, allemaal om te voorkomen dat we onze toonladders moeten oefenen of, weet je, eigenlijk muziek spelen. Maar recentelijk zijn gitaristen begonnen met vreemde, experimentele, elektronische effecten, waardoor de elektrische gitaar het elektronische muziektijdperk is binnengedrongen.

"De individuele effecten zijn verschillend en van zeer hoge kwaliteit", vertelde user experience designer en grote Habit-fan Philipp Carlucci aan Lifewire via een direct bericht. "Ik heb bijvoorbeeld nog nooit zo goed pitch-shifting gehoord als bij Habit. De meeste andere effecten krijg je nergens anders."

Mijn Ge-Ge-Ge-generatie

The $ 399 Habit, van de gerespecteerde boutique pedaalmaker Chase Bliss, is deels gewoon een ander delay (echo) effect, maar deels iets geheel nieuws: een semi-automatische generatieve muziekrantsoeneringstool. Generatieve muziek is wanneer een soort automatisch apparaat geluiden maakt op basis van een reeks regels.

Tegenwoordig wordt het waarschijnlijker digitaal gedaan, in software, maar het kan veel minder technisch zijn dan dat. Brian Eno's baanbrekende album, Ambient 1: Music for Airports, gebruikte verschillende lange tapelussen, sommige zo lang dat hij ze rond stoelen in de kamer moest rijgen om de lussen strak te houden. De lussen met verschillende lengtes zorgen ervoor dat de schaarse muziekfrases naar elkaar toe en uit elkaar drijven.

The Habit houdt een constante rollende buffer bij van wat je de afgelopen drie minuten hebt gespeeld. Met behulp van een knop (of bevestigd voetpedaal) kan de speler terugscannen naar elk punt in die opname en dat gedeelte herhalen. Dit kan ook willekeurig worden geregeld, naar zichzelf worden teruggevoerd en door de verschillende vertragings- en toonhoogteveranderende effecten lopen. De resultaten zijn extreem muzikaal en kunnen inspirerend zijn.

Generatieve pedalen zijn een beetje een partner waarmee je speelt. Het creëert iets uit je muziek waarmee je vervolgens speelt. Een digitale speler waarmee je als het ware jamt. Je communiceert met het pedaal/je muziek”, zegt Carlucci.

Rebel Rebel

De elektrische gitaar was een opwindend, rebels instrument, luidruchtig, onbezonnen en in staat om ouders en pleinen met bijna geen moeite te irriteren. Het was het instrument van rock and roll, punk en death metal. Maar in de afgelopen jaren, met de opkomst van elektronische muziek als een mainstream, populaire vorm, is de gitaar net zo modieus als de doedelzak. Een blik op de gitaarforums ziet een mix van gepensioneerden en jonge hoopvolken die de tonen van Jimi Hendrix, Dave Gilmour van Pink Floyd en Billy Gibbons van ZZ Top najagen. Allemaal geweldige spelers, maar niet echt de allernieuwste dingen.

In de afgelopen jaren zijn gitaristen meer experimenteel geworden en hebben effectpedalen zoals Chase Bliss de mogelijkheden verlegd. Tegelijkertijd zijn gitaristen ook begonnen met het gebruik van drummachines, samplers en andere niet-gitaarapparatuur. Sommigen gebruiken zelfs desktopsoftware zoals Ableton Live om loops te maken en on-the-fly nummers te bouwen. Ik speel gitaar en veel van mijn muziek begint met het samplen van mijn gitaar, hem in stukjes te hakken en hem dan op vreemde en interessante plaatsen te duwen.

Image
Image

In zekere zin is dit passend. Elektrische gitaristen zijn altijd een experimenteel stel geweest. Ze zetten het versterkervolume hoger en sneden zelfs de luidsprekerconussen (Dave Davies, The Kinks) om die kenmerkende vervorming te krijgen en gebruikten effecten om geheel nieuwe muziekstijlen te creëren (The Edge, U2). Pedalen zoals de Habit zijn misschien niet zo zelfgemaakt, maar het zijn precies het rare soort inspiratiemachines waar moderne gitaristen dol op zijn.

"Onder de vrolijke gele buitenkant bevinden zich enkele donkere en verdorven diepten", zegt elektronische muzikant Resonant_Space op de Elektronauts-forums. "Als je van experimentele dingen houdt, denk ik dat je dit pedaal geweldig zult vinden. Het is zeer controleerbaar, maar niet altijd voorspelbaar. Je kunt in een chill ambient dronegebied zijn, aan een knop draaien - en in een oogwenk ben je gesprongen de middenberm reed in op tegemoetkomend verkeer."

Je hoeft niet naar een scherm te kijken of een muis te gebruiken. Je speelt en draait aan de knoppen, en als je een expressiepedaal aansluit, kun je het handsfree bedienen. Hoewel we misschien een wildgroei aan gitaristen van middelbare leeftijd (ook bekend als Blooz Lawyers) hebben die zich een weg banen door hun midlifecrises, blijft de gitaar even experimenteel als altijd, en de Habit is daar een perfect hulpmiddel voor.

Aanbevolen: