Wat is een ZIP-bestand?

Inhoudsopgave:

Wat is een ZIP-bestand?
Wat is een ZIP-bestand?
Anonim

Wat te weten

  • Een ZIP-bestand is een gecomprimeerd archiefbestand.
  • Dubbelklik om er een te openen in Windows of macOS, of gebruik 7-Zip.
  • Convert ZIP naar TAR, 7Z, CAB, LZH, etc. op Zamzar.com.

Dit artikel beschrijft wat ZIP-bestanden zijn en waarom ze in sommige situaties worden gebruikt. We zullen ook bekijken hoe je er een kunt openen om de inhoud ervan te zien, en hoe je de bestanden erin kunt converteren naar een ander formaat, of hoe je de ZIP zelf kunt converteren naar een ander archiefformaat zoals TAR. GZ of RAR.

Bottom Line

Een bestand met de ZIP-bestandsextensie is een gecomprimeerd ZIP-bestand en is het meest gebruikte archiefformaat dat u tegenkomt. Net als andere bestandsindelingen voor archieven, is deze gewoon een verzameling van een of meer bestanden en/of mappen, maar is gecomprimeerd tot een enkel bestand voor eenvoudig transport en compressie.

ZIP-bestand gebruikt

Het meest voorkomende gebruik voor ZIP-bestanden is voor softwaredownloads. Het zippen van een softwareprogramma bespaart opslagruimte op de server, verkort de tijd die nodig is om het naar uw computer te downloaden en houdt de honderden of duizenden bestanden netjes geordend in één enkel bestand.

Een ander voorbeeld is te zien bij het downloaden of delen van tientallen foto's. In plaats van elke afbeelding afzonderlijk via e-mail te verzenden of elke afbeelding één voor één van een website op te slaan, kan de afzender de bestanden in een ZIP-archief plaatsen, zodat er slechts één bestand hoeft te worden overgedragen.

Image
Image

Hoe een ZIP-bestand te openen

De gemakkelijkste manier om een ZIP-bestand te openen is door erop te dubbelklikken en uw computer de mappen en bestanden te laten zien die erin staan. In de meeste besturingssystemen, waaronder Windows en macOS, worden ZIP-bestanden intern verwerkt, zonder dat er extra software nodig is.

Image
Image

Andere tools en mogelijkheden

Er zijn echter veel compressie-/decompressietools die kunnen worden gebruikt om ZIP-bestanden te openen (en te maken!) Er is een reden waarom ze gewoonlijk zip/unzip-tools worden genoemd!

Met inbegrip van Windows, hebben zowat alle programma's die ZIP-bestanden uitpakken ook de mogelijkheid om ze te zippen; met andere woorden, ze kunnen een of meer bestanden comprimeren naar het ZIP-formaat. Sommige kunnen ze ook versleutelen en beveiligen met een wachtwoord. Als we er een of twee zouden moeten aanbevelen, zouden het PeaZip en 7-Zip zijn, beide uitstekende en volledig gratis programma's die het ZIP-formaat ondersteunen.

Online en mobiele opties

Als je liever geen programma gebruikt om het archief te openen, ondersteunen veel online services het formaat ook. Met services zoals Files2Zip.com, B1 Online Archiver en ezyZip kunt u eenvoudig uw ZIP-bestand uploaden om alles binnenin te zien, waarna u een of meer van de bestanden afzonderlijk kunt downloaden.

We raden aan om alleen een online ZIP-opener te gebruiken als het bestand aan de kleine kant is. Het uploaden van een groot archiefbestand en het online beheren ervan kost u waarschijnlijk meer tijd en energie dan alleen het downloaden en installeren van een offline tool zoals 7-Zip.

Je kunt er ook een openen op de meeste mobiele apparaten. iOS-gebruikers kunnen iZip gratis installeren en Android-gebruikers zouden met ZIP-bestanden moeten kunnen werken via B1 Archiver of 7Zipper.

Andere soorten ZIP-bestanden openen

ZIPX-bestanden zijn Extended Zip-bestanden die zijn gemaakt door en geopend met WinZip versie 12.1 en nieuwer, evenals PeaZip en een aantal andere vergelijkbare archiefsoftware.

Als je hulp nodig hebt bij het openen van een. ZIP. CPGZ-bestand, zie Wat is een CPGZ-bestand?.

Een ZIP-bestand converteren

Bestanden kunnen alleen worden geconverteerd naar iets van een vergelijkbaar formaat. U kunt bijvoorbeeld een JPG-afbeelding niet converteren naar een MP4-video, net zomin als u een ZIP-bestand naar PDF of MP3 kunt converteren.

Als dit verwarrend is, onthoud dan dat ZIP-bestanden slechts containers zijn die gecomprimeerde versies bevatten van de daadwerkelijke bestanden die u zoekt. Dus als er bestanden in een ZIP-bestand zijn dat u wilt converteren, zoals voor een PDF naar DOCX of MP3 naar AC3-, moet u eerst de bestanden uitpakken met een van de methoden die in de bovenstaande sectie zijn beschreven, en vervolgens die uitgepakte bestanden converteren met een bestandsconverter.

Dat gezegd hebbende, het converteren tussen archiefformaten is een eerlijk spel (zie hieronder), net zoals je kunt converteren tussen afbeeldingsformaten. Dus als u ZIP naar 7Z of TAR. GZ wilt converteren, hoeft u alleen maar een converter te vinden die deze formaten ondersteunt.

Image
Image

Aanbevolen converters

Aangezien ZIP een archiefformaat is, kunt u er gemakkelijk een converteren naar RAR, 7Z, ISO, TGZ, TAR of een ander gecomprimeerd bestand, op twee manieren, afhankelijk van de grootte:

  • Als het klein is, raden we ten zeerste aan om ConvertFiles of Online-Convert.com te gebruiken. Deze werken net als de online ZIP-openers die al zijn beschreven, wat betekent dat u het bestand naar de website moet uploaden voordat het kan worden geconverteerd.
  • Om grotere ZIP-bestanden te converteren die veel langer zouden duren om naar een website te uploaden, gebruikt u Zip2ISO to voor conversie naar ISO, of IZarc om het naar veel verschillende archiefformaten te converteren.

Als geen van deze methoden werkt, probeer dan een van deze gratis bestandsconversieprogramma's voor af en toe gebruikte indelingen om het bestand naar een ander bestandsformaat te converteren. Degene die we vooral leuk vinden, is Zamzar, die kan converteren naar 7Z, TAR. BZ2, YZ1 en andere archiefformaten.

Meer informatie over ZIP-bestanden

Hieronder staan gerelateerde details die naar voren komen als we het over dit formaat hebben.

Wachtwoordherstel voor ZIP-bestanden

Als je het bestand met een wachtwoord hebt beveiligd maar daarna het wachtwoord bent vergeten, kun je een wachtwoordkraker gebruiken om het te verwijderen om weer toegang te krijgen tot je bestanden. Een gratis programma dat brute kracht gebruikt om een ZIP-wachtwoord te verwijderen, is ZIP Password Cracker Pro.

ZIP-bestanden hebben ZIP-extensies

Sommige ZIP-bestanden hebben mogelijk een bestandsnaam met een andere bestandsextensie vóór de laatste "zip"-extensie. Houd er rekening mee dat, net als bij elk type bestand, het altijd de allerlaatste extensie is die bepa alt wat het bestand is.

Foto's.jpg.zip is bijvoorbeeld nog steeds een ZIP-bestand omdat-j.webp

Back-ups

Sommige back-upsoftwaretools maken bestandsback-ups in de ZIP-indeling, zodat ze worden gecomprimeerd om ruimte te besparen, samen worden verzameld om ze gemakkelijker terug te kunnen vinden en in een algemeen formaat zijn opgeslagen, zodat de back-up zelfs zonder het origineel kan worden geopend back-upsoftware. Een dergelijk programma dat dit doet is COMODO Backup.

Een ZIP-bestand maken

Om een ZIP-bestand in Windows te maken, klikt u met de rechtermuisknop op de bestanden en/of mappen die in het archief moeten staan en kiest u Verzenden naar > Compressed (gezipte) map. In Windows 11 moet je Show more options selecteren om dat menu te zien.

Image
Image

Om bestanden/mappen in macOS te zippen, klikt u er met de rechtermuisknop op en selecteert u Compress Items in het menu om een Archive.zip-bestand te maken.

Maatbeperking

Een ZIP-bestand kan zo klein zijn als 22 bytes en zo groot als ongeveer 4 GB. Deze limiet van 4 GB is van toepassing op zowel de gecomprimeerde als niet-gecomprimeerde grootte van elk bestand in het archief, evenals op de totale grootte van het ZIP-bestand.

ZIP's maker Phil Katz' PKWARE Inc. heeft een nieuw ZIP-formaat geïntroduceerd, ZIP64 genaamd, dat de maximale grootte verhoogt tot 16 EiB (ongeveer 18 miljoen TB). Zie de ZIP-bestandsindelingspecificatie voor meer details.

Aanbevolen: