Hoe maak je afbeeldingen met hoge resolutie

Inhoudsopgave:

Hoe maak je afbeeldingen met hoge resolutie
Hoe maak je afbeeldingen met hoge resolutie
Anonim

Dit artikel legt uit hoe u de resolutie van een afbeelding kunt verhogen met behulp van desktop GIMP 2.0, macOS Preview (macOS 10.3 of hoger) en Image Size (iOS 9.0 of hoger).

Tips voor het verhogen van de beeldresolutie

Resolutie correleert met het aantal pixels in een digitale foto of afbeelding. Hoe meer pixels er zijn, hoe hoger de resolutie van de afbeelding.

Om de resolutie van een afbeelding te verbeteren, vergroot u het formaat en zorgt u ervoor dat het de optimale pixeldichtheid heeft. Het resultaat is een grotere afbeelding, maar deze kan er minder scherp uitzien dan de originele afbeelding. Hoe groter je een afbeelding maakt, hoe meer je verschil in scherpte gaat zien. Dit proces maakt de afbeelding groter en voegt pixels toe, niet meer details.

Als vuistregel is 300 pixels per inch de geaccepteerde standaard voor afgedrukte afbeeldingen.

Volg deze tips om het verlies aan scherpte te verminderen:

  • Vermijd een aanzienlijke toename in grootte: Alle afbeeldingen zijn anders. Wanneer u de afmetingen met meer dan 30 procent of 40 procent vergroot, zult u waarschijnlijk een verlies aan scherpte merken.
  • Gebruik verscherpingstools indien beschikbaar: GIMP en Photoshop bevatten functies voor het verscherpen van afbeeldingen. Niet alle apps beschikken echter over deze tools. Het uiteindelijke effect kan onnatuurlijk lijken, dus gebruik de verscherpingstools spaarzaam om het uiterlijk van de originele foto te behouden.

Hoe maak je afbeeldingen met hoge resolutie met GIMP

GIMP is een gratis, open-source beeldbewerkingstool die beschikbaar is voor Windows, macOS en Linux. Het biedt brede ondersteuning voor een groot aantal beeldformaten, waardoor het ideaal is voor dit soort taken.

Hier leest u hoe u de afbeeldingsresolutie kunt verbeteren met GIMP:

  1. Open GIMP.
  2. Select File > Open.

    Image
    Image
  3. In het Open Image dialoogvenster, kies de afbeelding en selecteer Open.

    Image
    Image
  4. Zorg ervoor dat het afbeeldingsvenster het actieve venster is.
  5. Druk op Ctrl+ A (Windows) of Command+ A(Mac) om de hele afbeelding te selecteren.
  6. Druk op Ctrl+ C of Command+ Com de afbeelding te kopiëren.
  7. Om een kopie met een hogere resolutie te maken, selecteert u File > New om de Create a New Image te openendialoogvenster.

    Image
    Image
  8. Om ervoor te zorgen dat de uiteindelijke foto een resolutie van 300 pixels per inch heeft, selecteert u Geavanceerde opties.

    Image
    Image

    De vooraf ingevulde breedte en hoogte komen overeen met de huidige afbeelding. Verander deze waarden niet.

  9. Het dialoogvenster wordt groter en onthult de X- en Y-resoluties voor de afbeelding. De vakken kunnen aangeven dat het canvas is ingesteld op 300. Als dat niet het geval is, past u de X- en Y-waarden aan naar 300 en selecteert u vervolgens OK.

    Image
    Image
  10. Je hebt nu een nieuw afbeeldingsvenster met dezelfde afmetingen als de originele foto.
  11. Selecteer het venster voor de nieuwe afbeelding en selecteer vervolgens Image > Canvas Size.

    Image
    Image
  12. Het dialoogvenster Stel afbeelding canvasgrootte in wordt geopend, waar u de canvasgrootte kunt aanpassen.
  13. Voordat u de breedte of hoogte van het canvas aanpast, moet u ervoor zorgen dat het kettingpictogram rechts van beide afmetingen is vergrendeld.

    Image
    Image
  14. Voer de nieuwe afbeeldingsbreedte in en druk vervolgens op Tab. De hoogte wordt automatisch aangepast aan de schaal van de afbeelding. Dit voorbeeld gaat van iets meer dan 4000 pixels naar 6000 pixels.

    Zorg ervoor dat u uw nieuwe dimensies onthoudt of noteert. Je hebt deze later weer nodig.

  15. Select Resize.

    Image
    Image
  16. Druk in het nieuwe afbeeldingsvenster op Ctrl+ V of Command+ V om de afbeelding te plakken.

    Image
    Image
  17. Sleep de hoek van het afbeeldingsvenster (en zoom indien nodig uit) om alle hoeken van het aangepaste canvas te zien. De afbeelding wordt op de oorspronkelijke grootte in het midden van het nieuwe afbeeldingsvenster geplakt.

    Image
    Image
  18. Om de geplakte afbeelding de nieuwe canvasgrootte volledig te laten bedekken, gaat u naar het dialoogvenster Layers en selecteert u Zwevende selectie (geplakte laag) als het niet is geselecteerd.

    Image
    Image
  19. Ga naar de Toolbox dialoog en selecteer de Scale tool.

    Image
    Image
  20. Selecteer de geplakte afbeelding. Een schaalgids en het Scale dialoogvenster verschijnen. Zorg ervoor dat het kettingpictogram is vergrendeld in het Scale dialoogvenster en voer vervolgens dezelfde breedtewaarde in die u in stap 13 hebt gebruikt.

    Image
    Image
  21. Je ziet een voorbeeld van hoe de afbeelding met een gewijzigd formaat eruit zal zien. Als het er goed uitziet, selecteert u Scale.

    Image
    Image
  22. De afbeelding wordt opnieuw gesampled op de nieuwere grootte.

    Image
    Image
  23. Voordat u de afbeelding exporteert, controleert u de kwaliteit ervan door in te zoomen. Selecteer hiervoor View > Zoom en kies vervolgens een zoomniveau.

    Image
    Image
  24. Als je tevreden bent met het resultaat, ga je naar het Layers dialoogvenster, klik je met de rechtermuisknop Zwevende selectie (geplakte laag), selecteer vervolgens Ankerlaag om het op de achtergrond te vergrendelen.

    Image
    Image
  25. Om je afbeelding te exporteren, selecteer File > Export.

    Image
    Image
  26. Het Export Image dialoogvenster wordt geopend. Kies waar u de verkleinde afbeelding wilt opslaan en geef deze een naam. Selecteer vervolgens Exporteren.

    Image
    Image

    Als je een afbeelding een naam geeft, kun je het bestandstype ook instellen door de extensie te typen. Noem de afbeelding bijvoorbeeld new_photo.png om het op te slaan als een PNG-bestand, of noem het new_photo-j.webp" />.

  27. Het Export Image as dialoogvenster verschijnt, met instellingen voor de opgeslagen foto. Voor de beste beeldkwaliteit verplaatst u de schuifregelaar Compressieniveau naar zero en selecteert u vervolgens Export.

    Image
    Image

Hoe de beeldresolutie te verhogen met macOS Preview

Preview is een waardevol hulpmiddel voor het bekijken van foto's en pdf's op uw Mac, en het bevat enkele handige hulpmiddelen voor het bewerken van afbeeldingen.

  1. Zoek het afbeeldingsbestand, klik er met de rechtermuisknop op en selecteer Openen met > Preview.

    Image
    Image
  2. Selecteer het Markup Toolbar icoon.

    Image
    Image
  3. Selecteer het Adjust Size icoon.

    Image
    Image
  4. Pas de breedte aan tot de gewenste hoeveelheid en selecteer vervolgens OK. In dit voorbeeld wordt het formaat van een afbeelding gewijzigd van een breedte van 1000 pixels naar 1300 pixels.

    Image
    Image

    Zorg ervoor dat het lock icoon gesloten is en Resample Image is geselecteerd.

  5. Het formaat van de afbeelding wordt gewijzigd. Selecteer File > Save om de originele afbeelding te overschrijven of File > Exportom het op te slaan als een nieuw bestand.

    Image
    Image

Hoe de resolutie te verhogen met behulp van de afbeeldingsgrootte voor iPhone

Image Size voor iOS is een tool voor het bewerken van foto's waarmee je het formaat van afbeeldingen kunt wijzigen. Het is gratis, maar u kunt ervoor kiezen om te betalen als u advertenties wilt verwijderen. Download Image Size voor iOS uit de App Store.

  1. Installeer en open Beeldgrootte.
  2. Tik op het witte hoofdvak. Selecteer OK om de app toegang te geven tot je foto's en selecteer vervolgens het witte vak nogmaals om de afbeeldingkiezer te openen.
  3. Selecteer de afbeelding waarvan u het formaat wilt wijzigen.

    Image
    Image
  4. Selecteer Kies om de afbeelding te openen.
  5. Selecteer het chain icoon om de Width en Height waarden te vergrendelen.
  6. Stel de gewenste Breedte waarde in en selecteer vervolgens Klaar. In dit voorbeeld wordt de afbeelding geschaald tot 6000 pixels. De Hoogte waarde past zich ook automatisch aan.

    Image
    Image
  7. De foto wordt opnieuw gesampled op het nieuwe formaat. U kunt knijpen en zoomen om de pixelkwaliteit te controleren.
  8. Selecteer het tandwiel pictogram om extra opties te bekijken. Zorg ervoor dat de Uitvoerkwaliteit schuifregelaar op 100 procent staat.

    Image
    Image
  9. Als u van plan bent de afbeelding af te drukken, strijk dan de pixelvorming glad. Om dit te doen, selecteert u het + pictogram om de Correctiefactor voor het afdrukformaat te verhogen en selecteert u vervolgens de pijl terugom terug te keren naar de hoofdpagina.
  10. Om de uiteindelijke afbeelding op te slaan, selecteert u de save arrow.

    Image
    Image

FAQ

    Hoe verhoog ik de beeldresolutie in Photoshop?

    Open de afbeelding in Photoshop en selecteer ImageImage Size. Van daaruit kunt u de Resolution aanpassen, de breedte en hoogte wijzigen en kiezen of u de afbeelding opnieuw wilt samplen.

    Hoe verhoog ik de resolutie van een afbeelding op mijn Android-telefoon?

    Gebruik een app zoals Photoshop, AI Photo Enhancer of Photo Resizer om de resolutie van een afbeelding op Android te verhogen. Om de standaardresolutie voor foto's die u maakt aan te passen, gaat u naar Instellingen in de Camera-app,

Aanbevolen: