Hoe u uw tv aansluit op een extern audiosysteem

Inhoudsopgave:

Hoe u uw tv aansluit op een extern audiosysteem
Hoe u uw tv aansluit op een extern audiosysteem
Anonim

Wat te weten

  • RCA/Aux: Leid RCA-kabels van de audio-uitgang van de tv naar de ingang van het luidsprekersysteem. Stel de audio-uitgang in via de tv-instellingen.
  • Digitaal optisch of HDMI-ARC: optisch en HDMI zijn verschillend, maar ze kunnen beide worden aangesloten door het snoer van de tv naar de luidspreker te leiden.
  • Bluetooth: zet tv en Bluetooth-luidspreker aan. Ga op tv naar Bluetooth-instellingen en start het koppelingsproces om verbinding te maken.

Met de komst van 4K- en UHD-technologie is de beeldkwaliteit van de tv enorm verbeterd, maar even belangrijk voor elk home-entertainmentsysteem is de geluidskwaliteit. In dit artikel leggen we vijf manieren uit om een tv, waaronder de meeste van LG, Samsung, Panasonic, Sony en Vizio, aan te sluiten op een extern audiosysteem.

Vijf manieren om uw tv aan te sluiten op een extern audiosysteem

Een beter alternatief voor de interne luidsprekers van een tv is om de set aan te sluiten op een extern geluidssysteem. Afhankelijk van het merk of model tv zijn er maximaal vijf opties waarmee je audio van een tv-antenne, kabelbox of streamingapparaat naar een extern geluidssysteem kunt sturen, zoals een soundbar, home-cinema-in-a -box-systeem, of een stereo-ontvanger of thuisbioscoopontvanger.

RCA

De meest elementaire optie voor het verbeteren van het tv-luisteren is om de analoge stereo-uitgangen van een tv (ook bekend als RCA-uitgangen) aan te sluiten op een beschikbaar extern audiosysteem.

Dit zijn de basisstappen:

  1. Sluit RCA-kabels aan op de analoge audio-uitgang van de tv.

    Image
    Image
  2. Sluit de andere uiteinden van de RCA-kabels aan op een set beschikbare overeenkomstige analoge audio-ingangen op een soundbar, thuisbioscoopsysteem, stereo-ontvanger, thuisbioscoopontvanger of actieve luidsprekers.

    Image
    Image
  3. Zodra alles is aangesloten, zet u de soundbar, ontvanger of welk audioapparaat u ook gebruikt aan en volgt u de instructies voor het instellen van de externe audio van uw tv.

    Image
    Image
  4. Selecteer de ingang op uw audiosysteem waarop de tv is aangesloten om het geluid te horen.

    De RCA-aansluitingsuitgangen sturen een tweekanaals stereo-uitgang van de tv naar het externe audiosysteem.

Als je de analoge verbindingsoptie gebruikt met een soundbar, controleer dan of de soundbar audioverbeteringsmogelijkheden heeft, zoals virtueel surround-geluid dat het geluidsbeeld kan uitbreiden voor een meer meeslepende luisterervaring. Indien aangesloten op een thuisbioscoop-in-een-doos of thuisbioscoopontvanger, controleer dan op aanvullende audio-instellingen, zoals Dolby Prologic II/IIx of DTS Neo:6. Als dat het geval is, kunt u nog steeds een surroundgeluidssignaal extraheren uit het stereo-ingangssignaal.

Op veel nieuwere tv's zijn RCA- of 3,5 mm analoge aansluitingen niet langer beschikbaar. Dit betekent dat als je een nieuwe tv koopt en je soundbar of audiosysteem alleen analoge audio-ingangen heeft, je ervoor moet zorgen dat de tv die je koopt de optie analoge audio-uitgang heeft. Als dat niet het geval is, moet u mogelijk een soundbar of audiosysteem aanschaffen met de digitale optische audio of HDMI-ARC verbindingsopties die in de volgende twee secties.

Digitaal Optisch

Een betere optie om audio van je tv naar een extern audiosysteem te sturen, is de digitale optische audio-uitgang.

  1. Sluit een digitale optische kabel aan op de digitale optische uitgang van uw tv.

    Image
    Image
  2. Sluit het andere uiteinde van de kabel aan op een corresponderende digitale optische ingang op een soundbar, home-cinema-in-a-box-systeem of home-cinema-ontvanger.

    Image
    Image
  3. Volg na het aansluiten van de kabel de installatieprocedures van uw tv en audiosysteem.

    Image
    Image
  4. Selecteer de digitale optische ingang als bron om het geluid te horen.

    Afhankelijk van het merk/model van uw tv, kan deze optie niet alleen een tweekanaals stereosignaal leveren, maar ook een twee- of 5.1-kanaals ongedecodeerd audiosignaal. Een groeiend aantal tv-programma's wordt uitgezonden of gestreamd in Dolby Digital (2 of 5.1 kanalen), en sommige signalen kunnen ook een DTS 2.0+ gecodeerd signaal bevatten.

  5. Als je merkt dat je geen geluid hoort op je externe audiosysteem dat van de tv komt via de digitale optische verbinding, ga dan naar de audio-uitgangsinstellingen van je tv en zoek naar een optie die PCM wordt genoemd. Dit kan het probleem verhelpen. Dit gebeurt bij sommige soundbars die mogelijk een digitale optische audio-invoeroptie hebben, maar geen ingebouwde Dolby Digital- of DTS 2.0+-decoderingsmogelijkheid.

HDMI-ARC

Een andere manier om toegang te krijgen tot audio van je tv is met Audio Return Channel (ARC). Om van deze optie te profiteren, moet u een tv hebben met een HDMI-aansluitingsingang met het label HDMI-ARC.

Image
Image

Met deze functie kan het audiosignaal dat afkomstig is van de tv terug naar een met HDMI-ARC uitgeruste soundbar, home-cinema-in-a-box-systeem of home-cinema-ontvanger zonder een aparte digitale of analoge audioverbinding van de tv naar het audiosysteem.

Image
Image

Zo werkt het: dezelfde kabel die wordt aangesloten op de HDMI-ingang van de tv (die met het label HDMI-ARC) ontvangt en verzendt audio tussen de tv en de soundbar of home theater-ontvanger. Dat betekent dat je geen aparte audioverbinding hoeft te maken tussen de tv en de soundbar of home cinema-ontvanger, waardoor er minder wirwar van kabels ontstaat.

Image
Image

Om gebruik te kunnen maken van Audio Return Channel, moeten zowel je tv als de home cinema-ontvanger of soundbar ARC-compatibel zijn en moeten ze geactiveerd zijn (controleer de installatieprocedures van je tv en audiosysteem).

Bluetooth

Een andere manier om audio van je tv naar een extern audiosysteem te sturen, is via Bluetooth. Het belangrijkste voordeel hier is dat het draadloos is. Er is geen kabel nodig om geluid van de tv naar het compatibele audiosysteem te krijgen.

Deze functie is echter beschikbaar op een beperkt aantal tv's, meestal geselecteerde tv's van Samsung (Sound Share) en LG (Sound Sync). Ook zijn de Bluetooth-opties van Samsung en LG niet uitwisselbaar. Met andere woorden, voor Samsung-tv's die Bluetooth-compatibel zijn, hebt u mogelijk een vergelijkbaar uitgeruste Samsung-soundbar nodig; hetzelfde geldt voor LG.

Hoewel het menu en de instellingsstappen van model tot model verschillen, zijn hier de basisprincipes:

  1. Schakel zowel je tv als de compatibele Bluetooth-luidspreker, soundbar, audiosysteem of hoofdtelefoon in.

    Als je tv geen ingebouwde Bluetooth heeft, voeg dan een Bluetooth-adapter toe aan je tv.

  2. Ga naar het audio-instellingenmenu van je tv, selecteer Bluetooth en start het koppelingsproces.

    Image
    Image
  3. Wacht op de bevestiging dat de tv en het geluidssysteem zijn gekoppeld.

Bluetooth kan gevoelig zijn voor synchronisatieproblemen, dus wees voorbereid op het corrigeren van audio-videosynchronisatieproblemen.

WiSA

Hoewel Bluetooth draadloos is, biedt LG nu een andere manier om een tv aan te sluiten op een draadloos luidsprekersysteem met zijn reeks geselecteerde WiSA-ready OLED- en NanoCell LED/LCD-tv's.

In samenwerking met WiSA (Wireless Speaker and Audio Association) hebben bepaalde LG-tv's ingebouwde firmware die communiceert met een speciale plug-in USB-dongle die eruitziet als een flashstation. Met de dongle kan de tv geluid draadloos naar een of meer compatibele draadloze luidsprekers of audiosystemen sturen.

Image
Image

Om de luidsprekers te laten werken, moeten ze zijn gecertificeerd door WiSA. Compatibele luidsprekers zijn gemaakt door Bang & Olufsen, Klipsch, Polk Audio, Enclave en Axiim.

Zodra de draadloze dongle is aangesloten en de luidspreker(s) zijn ingeschakeld, navigeert u naar het audio-instellingenmenu van de LG TV en selecteert u Geluidsuitgang > WiSA Sprekers. Ga naar Apparaatlijst > WiSA-luidsprekers. om aanvullende instellingen uit te voeren

Als je een Roku-tv hebt, kun je Roku draadloze luidsprekers gebruiken. Deze luidsprekers kunnen echter niet worden gebruikt met tv's, audiosystemen of Roku-streamingapparaten van andere merken.

Het probleem met tv-luidsprekers

Alle tv's hebben ingebouwde luidsprekers. Bij lcd-, plasma- en oled-tv's is het probleem echter niet alleen hoe luidsprekers in dunne kasten moeten worden geplaatst, maar ook hoe ze echt goed klinken.

Luidsprekers hebben ruimte nodig om voldoende lucht te duwen om kwaliteitsgeluid te produceren. De tv's van tegenwoordig hebben duidelijk niet veel interne ruimte om geluid te produceren, dus het geluid klinkt altijd vlak en levenloos.

Sommige tv-fabrikanten hebben zich ingespannen om het geluid op hun luidsprekers te verbeteren, maar ze schieten vaak tekort. Controleer tijdens het winkelen op audioverbeteringsfuncties, zoals DTS Studio Sound, Virtual Surround of Dialog Enhancement and Volume Leveling. LG heeft een ingebouwde soundbar op sommige van zijn OLED-tv's en Sony beschikt over Acoustic Surface-technologie in hun OLED-sets, waardoor het tv-scherm geluid kan produceren zonder luidsprekers.

The Bottom Line

Je hoeft geen last te hebben van het dunne geluid van ingebouwde tv-speakers. Met behulp van een van de vijf bovenstaande opties kunt u uw audio-ervaring verbeteren voor tv-programma's, streaming inhoud, muziek of andere media die via uw tv worden geleid.

  • Als je een kabel-/satellietdecoder, Blu-ray/dvd-speler of een ander extern bronapparaat hebt, en je hebt een extern audiosysteem, zoals een soundbar, een home-cinema-in-a-box-systeem, of thuisbioscoopontvanger, is het het beste om de audio-uitgang van die bronapparaten rechtstreeks op uw externe audiosysteem aan te sluiten.
  • Sluit je tv aan op een extern audiosysteem voor audiobronnen die afkomstig zijn van of intern door je tv moeten gaan, zoals over-the-air-uitzendingen. Als je een Smart TV hebt, sluit dan audio van streaming content aan met een van de bovenstaande opties waar je mogelijk toegang toe hebt.

FAQ

    Hoe schakel ik multi-audio-uitgang in op mijn tv?

    Als je tegelijkertijd audio op je tv en andere aangesloten geluidssystemen wilt afspelen, zoek dan naar de Multi-output Audio optie in de geluidsinstellingen. Niet alle tv's ondersteunen multi-audio-uitvoer.

    Waarom heeft mijn luidspreker geen geluid?

    Mogelijke redenen waarom uw geluidssysteem niet werkt, zijn onder meer een laag vermogen, een verkeerde bronselectie, losgekoppelde of defecte luidsprekerdraden, kapotte luidsprekers of een defect broncomponent.

    Hoe versterk ik dialogen op mijn tv?

    Hoe je de dialoog op je tv versterkt, hangt af van je model. Ga op LG TV's bijvoorbeeld naar Instellingen > Geluid > Geluidsmodus > Clear Voice.

Aanbevolen: