Hoe een audiosysteem voor het hele huis of meerdere kamers te maken

Inhoudsopgave:

Hoe een audiosysteem voor het hele huis of meerdere kamers te maken
Hoe een audiosysteem voor het hele huis of meerdere kamers te maken
Anonim

Audiosystemen voor het hele huis – ook wel multiroom- of multizonesystemen genoemd – zijn in de loop der jaren steeds populairder geworden. Met een beetje planning en een open weekend om het project te starten en af te ronden, heb je volledige controle over hoe muziek door het hele huis wordt afgespeeld. Er zijn verschillende methoden en technologieën waarmee u rekening moet houden als het gaat om het distribueren van audio, elk met hun eigen voordelen en uitdagingen. Als zodanig kan het een beetje intimiderend lijken om erachter te komen hoe alle stukjes harmonieus samenkomen, of ze nu bedraad, draadloos, aangedreven en/of niet-aangedreven zijn.

Je hebt waarschijnlijk al wat apparatuur, zoals stereoluidsprekers en een hoogwaardige thuisbioscoopontvanger. De volgende stap is om te plannen hoe uw multiroom-systeem eruit zal zien voordat u functies uitbreidt en benut om extra gebieden te bestrijken. Lees verder om een idee te krijgen van de verschillende manieren om de klus te klaren.

Image
Image

Bottom Line

De eenvoudigste manier om een stereosysteem met twee zones te creëren, is waarschijnlijk binnen handbereik. Veel thuisbioscoopontvangers hebben een luidspreker A/B-schakelaar waarmee een tweede set luidsprekers kan worden aangesloten. Plaats de extra luidsprekers in een andere kamer en installeer luidsprekerdraden die naar de Speaker B-aansluitingen van de receiver leiden. Dat is het! Door de A/B-schakelaar om te zetten, kun je kiezen wanneer muziek in een of beide gebieden wordt afgespeeld. Ook is het mogelijk om nog meer speakers op de receiver aan te sluiten door gebruik te maken van een speaker switcher, die als hub fungeert. Onthoud alleen dat, hoewel het multi-zone (verschillende gebieden) kan zijn, het nog steeds single-source is. U wilt een systeem met meerdere bronnen opzetten om verschillende muziek tegelijkertijd naar verschillende kamers/luidsprekers te streamen.

Multi-Zone / Multi-Source Systemen met behulp van een ontvanger

Als je een nieuwere thuisbioscoopontvanger hebt, kun je de functies voor meerdere kamers/bronnen benutten zonder dat je een schakelaar nodig hebt. Veel ontvangers hebben extra uitgangen die tweekanaals audio (en soms video) kunnen leveren aan wel drie afzonderlijke zones. Dit betekent dat u verschillende muziek/bronnen in verschillende gebieden kunt laten spelen in plaats van dat alle luidsprekers dezelfde delen. In sommige modellen is de audio-uitgang op luidsprekerniveau, waarvoor alleen kabellengtes nodig zijn om op alle andere luidsprekers te worden aangesloten. Maar kijk zeker goed na. Sommige ontvangers gebruiken een onversterkt signaal, waarvoor kabels op lijnniveau en een extra versterker tussen kamers en extra luidsprekers nodig zijn.

Bottom Line

Een multi-zone besturingssysteem is in wezen een schakelkast (zoals de luidsprekerschakelaar) waarmee u een geselecteerde bron (bijvoorbeeld dvd, cd, platenspeler, mediaspeler, radio, mobiel apparaat, enz.) naar een specifieke kamer(s) in uw huis. Deze regelsystemen kunnen signalen op lijnniveau naar een versterker(s) in bepaalde ruimten sturen, of ze kunnen ingebouwde versterkers hebben die signalen op luidsprekerniveau naar de geselecteerde ruimten sturen. Het maakt niet uit welk type, met deze besturingssystemen kun je tegelijkertijd naar verschillende bronnen in verschillende zones luisteren. Ze zijn verkrijgbaar in vele configuraties, vaak van vier tot wel acht of meer zones.

Hele huis audionetwerken / computer-LAN

Degenen die het geluk hebben een huis te bezitten met overal al netwerkbedrading geïnstalleerd, kunnen een aanzienlijk voordeel genieten. Hetzelfde type kabels (CAT-5e) dat wordt gebruikt om een computernetwerksysteem aan te sluiten, kan ook audiosignalen naar meerdere zones distribueren. Dit scheelt veel werk en tijd (zolang speakers de aansluiting hebben of kunnen krijgen) omdat je je geen zorgen hoeft te maken over het leggen van snoeren (d.w.z. lengtes meten, gaten boren etc.)) voorbij. U hoeft alleen maar luidsprekers te plaatsen en verbinding te maken met de dichtstbijzijnde compatibele poort. Hoewel dit type bedrading in staat is om audiosignalen te distribueren, kan het niet tegelijkertijd worden gebruikt voor een computernetwerk. U kunt uw computer echter wel gebruiken om audio via uw bekabelde thuisnetwerk te distribueren in de vorm van digitale audiobestanden, internetradio of online streamingdiensten. Dit is een goedkope oplossing, vooral als je al een computernetwerk hebt geïnstalleerd.

Bottom Line

Als je geen voorbedraad huis hebt en als retrofit bedrading te veel is om te overwegen, dan wil je misschien draadloos gaan. Draadloze technologie blijft gestaag verbeteren en biedt gebruikers een uitgebreide ervaring die ook redelijk eenvoudig kan worden ingesteld. Veel van deze luidsprekersystemen maken gebruik van WiFi en/of Bluetooth – sommige kunnen extra bekabelde verbindingen hebben – en worden vaak geleverd met mobiele apps die zijn ontworpen voor gemakkelijke bediening via smartphones en tablets. Het blijkt vrij eenvoudig om extra luidsprekers toe te voegen en te configureren. Maar een opmerkelijke beperking bij het gebruik van draadloze luidsprekers is compatibiliteit; de meeste draadloze luidsprekersystemen zijn gemaakt om alleen met andere te werken/koppelen door dezelfde fabrikant (en soms binnen dezelfde productfamilie). Dus in tegenstelling tot bedrade luidsprekers die merk-/type-onafhankelijk zijn, kun je niet zomaar draadloze luidsprekers mixen en matchen en dezelfde naadloze resultaten bereiken. Draadloze luidsprekers kunnen ook duurder zijn dan de bedrade soort.

Draadloze muziekadapter

Als je verslaafd bent aan het idee van draadloze audio, maar je perfect capabele bedrade luidsprekers niet wilt vervangen door de draadloze soort, is een digitale media-adapter misschien de juiste keuze. Deze adapters verbinden een computer of mobiel apparaat met een thuisbioscoopontvanger via wifi of draadloze Bluetooth. Met de ontvanger ingesteld op de ingangsbron van de adapter (meestal RCA, 3,5 mm audiokabel, TOSLINK of zelfs HDMI), kunt u audio streamen naar elke kamer of kamers met luidsprekers die zijn aangesloten op de ontvanger. Hoewel het mogelijk is om meerdere muziekadapters te gebruiken om afzonderlijke audiosignalen naar verschillende sets luidsprekers te sturen (bijv.e. voor multi-zone en multi-source), kan het ingewikkelder worden dan het waard is. Hoewel deze digitale media-adapters goed werken en zeer betaalbaar zijn, zijn ze vaak niet zo robuust in termen van functies en connectiviteit als bij besturingssystemen.

Aanbevolen: