Wat is een EFI-bestand?

Inhoudsopgave:

Wat is een EFI-bestand?
Wat is een EFI-bestand?
Anonim

Wat te weten

  • Een EFI-bestand is een Extensible Firmware Interface-bestand.
  • Open er een met EFI Developer Kit.

Dit artikel legt uit waarvoor een EFI-bestand wordt gebruikt en hoe u er een kunt openen als dat nodig is.

Wat is een EFI-bestand?

Een bestand met de EFI-bestandsextensie is een Extensible Firmware Interface-bestand. Het zijn uitvoerbare bestanden van de bootloader, bestaan op op UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) gebaseerde computersystemen en bevatten gegevens over hoe het opstartproces moet verlopen.

Image
Image

EFI-bestanden kunnen worden geopend met EFI Developer Kit, maar eerlijk gezegd, tenzij je een hardwareontwikkelaar bent, heeft het weinig zin om er een te "openen".

Waar is het EFI-bestand in Windows?

Op een systeem met een geïnstalleerd besturingssysteem, zal de opstartmanager die bestaat als onderdeel van de UEFI-firmware van het moederbord een EFI-bestandslocatie hebben die is opgeslagen in de BootOrder-variabele. Dit kan eigenlijk een andere bootmanager zijn als je een multi-boot-tool hebt geïnstalleerd, maar is meestal gewoon de EFI-bootloader voor je besturingssysteem.

Meestal wordt dit bestand opgeslagen op een speciale EFI-systeempartitie. Deze partitie is meestal verborgen en heeft geen stationsletter.

Op een UEFI-systeem waarop Windows 10 is geïnstalleerd, bevindt het EFI-bestand zich bijvoorbeeld op een van de volgende locaties, op die verborgen partitie:


EFI\boot\bootx64.efi

EFI\boot\bootia32.efi

Je ziet het bestand bootx64.efi als je een 64-bits versie van Windows hebt geïnstalleerd of het bestand bootia32.efi als je een 32-bits versie gebruikt. Zie 64-bits en 32-bits: wat is het verschil? voor meer informatie hierover als je het niet zeker weet.

Op sommige Windows-computers fungeert het bestand winload.efi als de bootloader en wordt het meestal opgeslagen in de map System32:


C:\Windows\System32\Boot\winload.efi

Als uw systeemstation iets anders is dan C of als Windows is geïnstalleerd in een andere map dan Windows, dan zal het exacte pad op uw computer natuurlijk verschillen.

Op een systeem zonder een geïnstalleerd besturingssysteem, met een lege BootOrder-variabele, zoekt de opstartmanager van het moederbord op vooraf gedefinieerde plaatsen naar een EFI-bestand, zoals op schijven in optische stations en op andere aangesloten media. Dit gebeurt omdat, als dat veld leeg is, je geen werkend besturingssysteem hebt geïnstalleerd en dus waarschijnlijk een volgende gaat installeren.

Op een installatie-dvd of ISO-image van Windows 10 staan bijvoorbeeld de volgende twee bestanden die de UEFI-opstartmanager van uw computer snel zal vinden:


D:\efi\boot\bootx64.efi

D:\efi\boot\bootia32.efi

Net als bij het Windows-installatiestation en het pad van bovenaf, zal het station hier anders zijn, afhankelijk van de mediabron. In dit geval is D de letter die is toegewezen aan mijn optische drive. Bovendien zijn, zoals je misschien hebt gemerkt, zowel 64-bits als 32-bits EFI-bootloaders opgenomen op de installatiemedia. Dit komt omdat de installatieschijf zowel architectuurtypes als installatie-opties bevat.

Waar is het bestand in andere besturingssystemen?

Hier zijn enkele van de standaard EFI-bestandslocaties voor sommige niet-Windows-besturingssystemen:

macOS gebruikt dit bestand als bootloader, maar niet in alle situaties:


System\Library\CoreServices\boot.efi

De EFI-bootloader voor Linux verschilt afhankelijk van de distributie die je hebt geïnstalleerd, maar hier zijn er een paar:


EFI\SuSE\elilo.efi

EFI\RedHat\elilo.efi

EFI\ubuntu \elilo.efi

Je snapt het idee.

Kan het bestand nog steeds niet openen of gebruiken?

Houd er rekening mee dat er een aantal bestandstypen zijn die erg veel op ". EFI" lijken en die u mogelijk heeft en daarom kunt openen met een gewoon softwareprogramma. Dit is hoogstwaarschijnlijk het geval als je gewoon de bestandsextensie verkeerd hebt gelezen.

Je zou bijvoorbeeld echt een EFX eFax Fax Document-bestand kunnen hebben dat niets te maken heeft met Extensible Firmware Interface-bestanden en in plaats daarvan een document is dat wordt geopend met een faxservice. Of misschien gebruikt uw bestand de. EFL-bestandsextensie en is het een External Format Language-bestand of een Encryptafile Encrypted-bestand.

Als je zeker weet dat je het bestand dat je hebt kunt openen, heeft het hoogstwaarschijnlijk niet hetzelfde formaat als beschreven op deze pagina. Controleer in plaats daarvan de bestandsextensie voor uw bestand en onderzoek het programma dat het kan openen of converteren naar een nieuwe indeling.

Je zou zelfs kunnen proberen het te uploaden naar een bestandsconversieservice zoals Zamzar om te zien of het het bestandstype herkent en een conversieformaat voorstelt.

FAQ

    Wat is bestand: \efi\microsoft\boot\bcd?

    Dit bestand is het Boot Configuration Data (BCD)-bestand voor uw Windows-besturingssysteem. Als u een bijbehorende foutmelding ziet die voorkomt dat u uw pc kunt opstarten, moet u waarschijnlijk het BCD-bestand opnieuw opbouwen. Open in Windows 11/10 Advanced Startup Options > Troubleshoot > Advanced options en voer debootrec commando.

    Wat is het bestandssysteemformaat dat nodig is voor /boot/efi?

    De EFI-systeempartitie moet de bestandssysteemindeling FAT32 File Allocation Table (FAT) hebben.

Aanbevolen: