DNG-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

DNG-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
DNG-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een DNG-bestand is een Adobe Digital Negative Raw Image-bestand.
  • Open er een met Foto's, Able RAWer of Photoshop.
  • Converteren naar JPG, PNG, PDF, etc. met dezelfde programma's of Zamzar.

Dit artikel beschrijft wat een DNG-bestand is, hoe u er een opent op uw computer en hoe u er een converteert naar een meer herkenbare indeling zoals JPG.

Wat is een DNG-bestand?

Een bestand met de DNG-bestandsextensie is hoogstwaarschijnlijk een Adobe Digital Negative Raw Image-bestand. Het formaat is een reactie op het ontbreken van een open standaard voor digitale camera raw-formaten. Andere onbewerkte bestanden kunnen worden geconverteerd naar DNG, zodat een grotere verscheidenheid aan software ze kan gebruiken.

De DNG-bestandsstructuur biedt niet alleen een manier om een afbeelding op te slaan, maar ook om aanvullende informatie over de foto te bewaren, zoals metadata en kleurprofielen.

Image
Image

Bottom Line

Sommige DNG-bestanden zijn Virtual Dongle Image-bestanden. Het zijn digitale kopieën van fysieke dongles die sommige software nodig heeft om het programma te activeren. Een fysieke dongle fungeert als een sleutel die softwarelicentie-informatie bevat, dus een virtuele dongle wordt voor hetzelfde doel gebruikt, maar met dongle-emulators.

Hoe een DNG-bestand te openen

DNG-bestanden kunnen worden geopend met verschillende afbeeldingsviewers, waaronder de ingebouwde Foto's-app in Windows en macOS, Photopea, Able RAWer en Canvas X. Hoewel niet gratis, ondersteunen Photoshop en Lightroom het formaat ook. De Adobe Photoshop Express-app voor Android kan ook DNG-bestanden openen; dezelfde is beschikbaar voor iOS.

U kunt een Virtual Dongle Image-bestand openen met het USB Dongle Backup and Recovery-programma van Soft-Key Solutions.

Een DNG-bestand converteren

Als je al een programma gebruikt dat een DNG-bestand kan openen, dan kun je het waarschijnlijk ook gebruiken om het te converteren. Photoshop ondersteunt het opslaan van dit formaat in een aantal andere bestandstypen zoals RAW, MPO, PXR en PSD.

Als u bijvoorbeeld het DNG-bestand in Photoshop opent, gaat u naar File > Save As om een ander formaat te kiezen om op te slaan het aan.

Een andere optie is om een gratis bestandsconverter te gebruiken. Een die we vaak aanbevelen is Zamzar, een online converter die kan opslaan naar JPG, TIFF, BMP, GIF, PNG, TGA, enz., inclusief PDF.

Sommige van de hierboven genoemde programma's kunnen het bestand ook comprimeren als u het formaat wilt behouden, maar zonder de grotere bestandsgrootte. Lightroom is een voorbeeld: klik met de rechtermuisknop op het bestand en ga naar Export > Export, kies DNG als het afbeeldingsformaat, kies Medium voor de JPEG Preview-instelling, schakel Use Compression met verlies in in en pas het formaat van de afbeelding aan indien nodig.

Adobe DNG Converter is een gratis converter van Adobe die het tegenovergestelde doet: het converteert andere onbewerkte afbeeldingsbestanden (bijv. NEF of CR2) naar het DNG-formaat. U kunt dit programma op Windows en macOS gebruiken, zelfs als u geen Adobe-product gebruikt.

Bestand wordt nog steeds niet geopend?

Op dit moment, als na het proberen van de bovenstaande tools, je bestand niet correct wordt geopend, kijk dan nog eens naar de bestandsextensie. Velen van hen lijken erg op elkaar, hoewel de formaten zelf helemaal niets met elkaar te maken hebben. In dit geval zal een DNG-opener uw bestand niet openen.

DGN is bijvoorbeeld de extensie die wordt gebruikt voor MicroStation Design 2D/3D-tekeningbestanden - open een van die bestanden met MicroStation of Bentley View. DNH is een script in platte tekst dat wordt gebruikt door het spel Touhou Danmakufu.

FAQ

    Hoe gebruik je de Adobe DNG Converter?

    Download en open de applicatie voor uw besturingssysteem > selecteer de afbeeldingsmap om > te converteren en kies de bestemming voor de geconverteerde DNG-bestanden. Wijzig indien nodig de compatibiliteitsvoorkeuren van Preferences > Change Preferences Klik op OK om uw voorkeuren op te slaan en Convert om de conversie te starten.

    Is het DNG-bestandsformaat beter dan RAW?

    DNG-bestanden bieden meer flexibiliteit als open-source onbewerkte bestanden die veel programma's kunnen openen en converteren. DNG-bestanden zijn ook vaak kleiner dan RAW-bestanden. RAW-afbeeldingen worden geleverd met uitgebreide informatie, maar ze zijn ook in eigen bestandsindelingen die soms het beste (of uitsluitend) werken met de verwerkingssoftware van de camerafabrikant.

Aanbevolen: