Snel opladen is handig, maar brengt kosten met zich mee

Inhoudsopgave:

Snel opladen is handig, maar brengt kosten met zich mee
Snel opladen is handig, maar brengt kosten met zich mee
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Laders kunnen je telefoon nu in minuten vullen, niet in uren.
  • Hitte is de vijand van batterijen, en "draadloze" opladers creëren er veel van.
  • Als je de batterij niet volledig hoeft op te laden, kun je deze onder de 80% houden om je batterij gezond te houden.

Image
Image

Er zijn deze week twee wilde nieuwe technologieën voor het opladen van telefoons verschenen: Oppo's 150 Watt brandslang van een oplader en Honor's 100 Watt draadloze oplader. Maar kan deze snelheid echt goed zijn voor je telefoon?

Momenteel kan normaal Qi "draadloos" opladen er slechts ongeveer 7 zijn.5-10 watt vermogen, en veel daarvan gaat verloren als batterijschadelijke warmte. Ondertussen wordt snel opladen via een kabel steeds gebruikelijker - de iPhone doet het al een tijdje - maar de 150 W-technologie van Oppo is krachtiger, zelfs dan professionele laptopopladers.

"Snel opladen van een batterij is meer dan er zoveel mogelijk spanning en stroom op dumpen", vertelde Akshay VR van Solar Labs via e-mail aan Lifewire. "In plaats daarvan is het opladen van de batterij verdeeld in twee fasen: constante stroom en constante spanning."

Snel en los

Lithium-ionbatterijen, het soort dat in bijna al onze oplaadbare apparaten zit, van laptop tot telefoon, hebben een hekel aan hitte. Je kunt ze zo snel opladen als je wilt, maar als ze heet worden terwijl je dat doet, is dat het moment waarop de grote schade optreedt, en dat is wat de levensduur van de batterij verkort.

Maar snel opladen zelf is niet per se slecht. De truc is om de elektriciteit in de lege batterij te pompen totdat deze ongeveer 80% van zijn capaciteit heeft bereikt. Vervolgens schakelt u over op druppelladen om de rest van de weg te gaan.

"Snel opladen van een batterij is meer dan er zoveel mogelijk spanning en stroom op dumpen."

"Snellaadsystemen profiteren van de constante stroomfase door zoveel mogelijk stroom in de batterij te zetten voordat deze zijn piekspanning bereikt", legt Akshay uit. "Als gevolg hiervan zijn snellaadtechnologieën het meest efficiënt wanneer uw batterij minder dan halfvol is, maar hun impact op de oplaadtijd neemt af zodra de batterij 80 procent bereikt. Bovendien is constant opladen het minst schadelijk voor de lange termijn van de batterij. gezondheid. Hogere continue spanning, gecombineerd met warmte, is schadelijker voor de levensduur van de batterij."

Zie het als het vullen van een waterfles. Je kunt de kraan vol draaien om te starten, maar naarmate die fles voller wordt, zet je de stroom lager, zodat hij niet morst. OK, het is niet de beste analogie, maar je snapt de essentie.

Maar dat is snel opladen. Bij correct gebruik kunt u binnen enkele minuten een nuttige lading krijgen. Door buiten de gevarenzone te blijven, slagen AirPods, Apple Pencil en smartwatches erin om een paar uur opladen te halen uit een paar minuten oplaadtijd.

Draadloze wereld

Wireless is echter een heel ander spel. Dezelfde principes zijn van toepassing op de batterij, maar het probleem zit in de leveringsmethode, die absurd inefficiënt is. Een draadloze pad is eigenlijk een inductiepad. Een spoel in de basis creëert een magnetisch veld, dat vervolgens (vandaar de naam) een stroom induceert in een spoel in de telefoon.

Deze transactie verliest op allerlei plaatsen stroom. Om te beginnen moeten de spoelen perfect op één lijn liggen om goed of helemaal niet te werken. Daarom gebruikt de MagSafe-oplader van Apple magneten om dingen op één lijn te brengen.

Deze inefficiëntie zet elektriciteit om in warmte, wat vergelijkbaar is met Kryptonite om batterijen te bellen.

"Draadloze opladers zijn niet geweldig voor je telefoon of de planeet", vertelde elektrische recyclingexpert Eloise Tobler aan Lifewire via e-mail. "Sommige tests hebben aangetoond dat draadloze opladers ongeveer 45% meer stroom nodig hebben dan een kabel om een apparaat op te laden. Over het algemeen moet je telefoon bij het gebruik van deze pads wat harder werken, wat op zijn beurt meer warmte genereert en zelfs korter kan worden. de totale levensduur van uw batterij. Draadloze oplaadpads hebben ook veel hogere milieukosten en zijn vrij moeilijk te recyclen."

Wees voorzichtig

Dus hoe kun je je telefoon beschermen? Gebruik eerst de oplader van de fabrikant. Zo niet, koop dan iets fatsoenlijks, niet het eerste goedkope model dat je op Amazon hebt gevonden.

"Als klanten op zoek zijn naar een oplaadaccessoire, zorg er dan voor dat het product Qi- en FCC-gecertificeerd is", vertelde Igor Spinella, CEO van Eggtronic, technologiebedrijf voor draadloos opladen, via e-mail aan Lifewire. "Zorg ervoor dat het hoogwaardige materialen en thermisch beheer heeft. [Vermijd] extreem goedkope apparaten die op de markt worden verkocht [omdat ze] gevaarlijk kunnen zijn of de levensduur van de batterij van een smartphone kunnen beperken."

En onthoud dat je altijd geduld kunt hebben en een oplader met laag vermogen kunt gebruiken of gewoon kunt wachten om de telefoon 's nachts op te laden.

Aanbevolen: