Hoe Tesla blijft bewijzen dat auto's niet in bèta zouden moeten zijn

Inhoudsopgave:

Hoe Tesla blijft bewijzen dat auto's niet in bèta zouden moeten zijn
Hoe Tesla blijft bewijzen dat auto's niet in bèta zouden moeten zijn
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Tesla blijft gevaarlijke, kapotte of illegale functies aan zijn auto's toevoegen.
  • Tesla wordt gerund als een tech-startup, niet als een autobedrijf waar veiligheid voorop staat.
  • Autosoftware-updates moeten op veiligheid worden getest.
Image
Image

Tesla heeft opnieuw een terugroepactie moeten doen voor software-updates die mensen in gevaar kunnen brengen. Het voelt alsof dit een gewoonte begint te worden.

We zijn eraan gewend dat de meeste van onze geautomatiseerde apparaten zich in een permanente bètastatus bevinden. We hebben dagelijks te maken met glitches en we weten dat als het echt fout gaat, we het "uit en dan weer aan moeten zetten". Het probleem is dat tegenwoordig bijna alles een computer heeft, inclusief auto's. In dit licht bezien lijkt het roekeloos om updates naar voertuigen te pushen zonder voldoende testen.

Misschien moeten autofabrikanten worden gedwongen om softwarefuncties te onderwerpen aan veiligheidstests, net als de auto's zelf.

"Voertuigen zouden hun software absoluut moeten laten onderwerpen aan veiligheidstests als het de hardware van het voertuig in welke hoedanigheid dan ook kan controleren. Het heeft absoluut geen zin om deze stap te omzeilen, vooral vanuit ethisch oogpunt ", Nicholas Creel, assistent-professor van bedrijfsrecht en ethiek aan Georgia College en State University, "vertelde Lifewire via e-mail. "Tesla is een klassiek voorbeeld van wat er gebeurt als de toepassing van een technologie zowel de wettelijke als ethische normen van de samenleving overtreft."

Hardware is software

Het is één ding om gegevens te verliezen aan een cloudsynchronisatiebug op je telefoon, maar heel iets anders om dood te gaan omdat je auto niet op veiligheid is getest. Auto's werden decennialang gebouwd, verkocht en gereden voordat crashtests werden geïntroduceerd, maar tegenwoordig lijkt het onmogelijk dat auto's niet grondig werden beoordeeld om te zien hoe goed ze passagiers beschermen bij een crash.

"Voertuigen zouden hun software absoluut moeten laten onderwerpen aan veiligheidstests als het de hardware van het voertuig in welke hoedanigheid dan ook kan besturen."

En toch kunnen fabrikanten, en doen, software-updates pushen naar auto's die actief worden gebruikt. Moeten deze updates niet net zo grondig worden getest voordat ze worden geïmplementeerd? Een moderne auto is immers sterk afhankelijk van software, van cruisecontrol tot Tesla's AutoPilot tot achteruitkijkcamera's en waarschuwingen voor parkeernabijheid.

Google "Tesla recall", en je zult allerlei problemen zien, naast de algemene hardwareveiligheidsherinneringen die Tesla op zijn site vermeldt. Dankzij een defecte software-update konden 54.000 auto's door stoplichten rijden zonder te stoppen in de automatische modus.356.000 auto's hadden problemen met de achteruitkijkcamera en 119.000 hadden problemen met de motorkap.

En het zijn niet alleen essentiële systeemcontroles die worden beïnvloed. Had Tesla een update mogen pushen waarmee je videogames kunt spelen op het grote, op het dashboard gemonteerde scherm? Dat klinkt nauwelijks als iets dat in de buurt van de ooglijn van een bestuurder zou moeten zijn, laat staan dat ze beschikbaar zouden moeten zijn om te spelen.

“Tesla overschrijdt echt de grens met een aantal van zijn innovaties. In-car entertainment-apparaten zoals videogames kunnen bijvoorbeeld ernstige veiligheidsrisico's veroorzaken. Ook heeft de National Transportation Safety Board Tesla een paar jaar geleden aanbevolen om een infraroodcamera toe te voegen om het toezicht op de bestuurder te verbeteren. Tesla reageerde er echter niet op”, vertelde Adam Grant, autospecialist en oprichter van Car Fuel Advisor, via e-mail aan Lifewire.

De nieuwste bug is eigenlijk een functie. Tesla moet 579.000 voertuigen terugroepen dankzij een update waarmee ze muziek door externe luidsprekers kunnen laten blazen. Deze asociale functie wordt Boombox genoemd en de National Highway Traffic Safety Administration zegt dat het het veiligheidswaarschuwingsgeluid van elektrische auto's overstemt. Boombox is in gebruik sinds december 2020.

"Tesla is een klassiek voorbeeld van wat er gebeurt als de toepassing van een technologie zowel de wettelijke als ethische normen van de samenleving overtreft", zegt Creel.

Image
Image

Silicon Valley Kids

Tesla is een speciaal geval omdat het niet wordt gerund als een gewoon autobedrijf. Tesla-baas Elon Musk runt het meer als een startup in Silicon Valley. Deze Amerikaanse technologiebedrijven hebben de neiging om eerst te handelen en later vragen te stellen. Uber negeert bijvoorbeeld taxiwetten totdat ze gedwongen worden te voldoen, ook al zijn Ubers duidelijk taxi's. Ondertussen weigert Apple zich te houden aan de geest van de Nederlandse wetgeving die het dwingt om betaalmethoden van derden toe te staan in dating-apps.

"[Tesla] wordt bijna volledig beheerst door de grillen van een excentrieke multimiljardair", zegt Creel.“Dus het soort natuurlijke bureaucratische structuur dat de meeste grotere bedrijven afremt wanneer ze iets implementeren, is er gewoon niet bij Tesla. Als Musk het wil doen, is dat alles wat nodig is."

Amerikaanse technologiebedrijven hebben een wereldwijd bereik, en als ze doen alsof wereldwijde wetten niet op hen van toepassing zijn, is dat omdat ze dat in de praktijk vaak niet doen. Als de EU Facebook verbiedt om gegevens over EU-burgers te exporteren en Facebook besluit dit niet te doen, wat is dan de straf?

Boetes zijn weinig meer dan de kosten van zakendoen, en zelfs als de EU de activiteiten van Facebook in Europa stopzet, kunnen gebruikers de site nog steeds bereiken - het is tenslotte internet. De EU zou Facebook volledig kunnen blokkeren, maar dan neemt zij de schuld op zich voor het afsnijden van honderden miljoenen mensen.

Het is geen gemakkelijk probleem om op te lossen, maar de Amerikaanse regering lijkt er eindelijk iets aan te doen met haar tech-antitrustonderzoeken. En dat kan alleen maar goed zijn.

Aanbevolen: