Wat betekent het als een bestand alleen-lezen is?

Inhoudsopgave:

Wat betekent het als een bestand alleen-lezen is?
Wat betekent het als een bestand alleen-lezen is?
Anonim

Een alleen-lezen bestand is elk bestand met het kenmerk alleen-lezen bestand ingeschakeld. Het kan net als elk ander bestand worden geopend en bekeken, maar ernaar schrijven (wijzigingen opslaan) is niet mogelijk. Met andere woorden, het bestand kan alleen worden gelezen van, niet geschreven naar.

Een bestand dat is gemarkeerd als alleen-lezen houdt meestal in dat het niet mag worden gewijzigd of dat grote voorzichtigheid moet worden betracht voordat er wijzigingen in worden aangebracht.

Andere dingen dan bestanden kunnen ook alleen-lezen zijn, zoals speciaal geconfigureerde flashdrives en andere solid-state opslagapparaten zoals SD-kaarten. Bepaalde delen van uw computergeheugen kunnen ook worden ingesteld als alleen-lezen.

Image
Image

Welke soorten bestanden zijn meestal alleen-lezen?

Afgezien van de zeldzame situatie waarin u, of iemand anders, handmatig een alleen-lezen-vlag voor een bestand heeft ingesteld, zijn de meeste van dit soort bestanden belangrijke bestanden die uw besturingssysteem nodig heeft om correct te starten of, wanneer gewijzigd of verwijderd, kan uw computer crashen.

Sommige bestanden die standaard alleen-lezen zijn in Windows, zijn bootmgr, hiberfil.sys, pagefile.sys en swapfile.sys, en dat is alleen in de hoofdmap! Een aantal bestanden in de map C:\Windows\ en de bijbehorende submappen zijn standaard alleen-lezen.

In oudere versies van Windows zijn enkele veelvoorkomende versies boot.ini, io.sys en msdos.sys.

De meeste Windows-bestanden die alleen-lezen zijn, worden meestal ook gemarkeerd als verborgen bestanden.

Alleen-lezen bestanden wijzigen

Alleen-lezen-bestanden kunnen alleen-lezen zijn op bestandsniveau of op mapniveau, wat betekent dat er twee manieren kunnen zijn om een alleen-lezen bestand te bewerken, afhankelijk van het niveau waarop het is gemarkeerd als alleen-lezen.

Als slechts één bestand een alleen-lezen kenmerk heeft, kunt u het het beste bewerken door het betreffende kenmerk in de eigenschappen van het bestand uit te vinken (om het uit te schakelen) en er vervolgens wijzigingen in aan te brengen. Als de bewerking is voltooid, schakelt u het kenmerk opnieuw in.

Image
Image

Als een map echter is gemarkeerd als alleen-lezen, betekent dit meestal dat alle bestanden in de map ook alleen-lezen zijn. Het verschil tussen dit en een op bestanden gebaseerd kenmerk is dat u een wijziging moet aanbrengen in de machtigingen van de map als geheel om het bestand te bewerken, niet alleen het enkele bestand.

In dit scenario wilt u misschien niet het alleen-lezen-kenmerk voor een verzameling bestanden wijzigen om er slechts één of twee te bewerken. Als u dit type alleen-lezen bestand wilt bewerken, moet u het bestand bewerken in een map die bewerken wel toestaat, en vervolgens het nieuw gemaakte bestand naar de oorspronkelijke map van het bestand verplaatsen, waarbij u het origineel overschrijft.

Een gebruikelijke locatie voor alleen-lezen bestanden is bijvoorbeeld C:\Windows\System32\drivers\etc, waar het hosts-bestand wordt opgeslagen. In plaats van het hosts-bestand te bewerken en direct terug op te slaan in de map "etc", wat niet is toegestaan, moet je al het werk ergens anders doen, zoals op het bureaublad, en het dan opnieuw kopiëren.

Specifiek, in het geval van het hosts-bestand, zou het als volgt gaan:

  1. Kopieer hosts van de map etc naar het bureaublad.
  2. Breng de wijzigingen aan in het hosts-bestand dat op het bureaublad staat.
  3. Kopieer het hosts-bestand op het bureaublad naar de map etc.
  4. Bevestig het overschrijven van het bestand.

Bewerken van alleen-lezen bestanden werkt op deze manier omdat je niet hetzelfde bestand aan het bewerken bent, je maakt een nieuwe en vervangt de oude.

Een bestand alleen-lezen maken

Na het volgen van de bovenstaande aanwijzingen, zou het duidelijk moeten zijn hoe eenvoudig het is om het alleen-lezen attribuut te wissen. Een bestand alleen-lezen maken is net zo eenvoudig: vink het vakje Alleen-lezen aan in het venster Eigenschappen van het bestand.

Klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Properties in het menu dat verschijnt en selecteer vervolgens Read-only onderaan van de Algemeen tab.

Image
Image

FAQ

    Waarom is mijn Excel-bestand alleen-lezen?

    Verschillende scenario's kunnen ertoe leiden dat een Excel-spreadsheet als alleen-lezen wordt geopend. Als het bestand bijvoorbeeld met een wachtwoord is beveiligd of als kopie is gedeeld, kan het worden geopend als alleen-lezen. Klik met de rechtermuisknop op het bestand en kies Properties om te zien of het kenmerk Alleen-lezen is aangevinkt. Als dit het geval is, schakelt u het selectievakje uit om het bestand te bewerken.

    Waarom is mijn back-up van QuickBooks alleen-lezen?

    QuickBooks-bestanden kunnen als alleen-lezen worden geopend als ze op een dvd of cd zijn opgeslagen. In dat geval kunt u het bestand naar de harde schijf van uw computer kopiëren voordat u het opent. Bovendien zijn sommige bestanden alleen-lezen om te beschermen tegen onbedoelde bewerkingen, die u kunt oplossen door QuickBooks als beheerder uit te voeren. Klik eerst met de rechtermuisknop op het pictogram QuickBooks en selecteer Properties > Compatibility > Run dit programma als beheerder en probeer vervolgens het bedrijfsbestand te openen of te herstellen.

Aanbevolen: