Waarom geur de toekomst van VR kan zijn

Inhoudsopgave:

Waarom geur de toekomst van VR kan zijn
Waarom geur de toekomst van VR kan zijn
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Je reis door virtual reality kan binnenkort worden verbeterd door geur.
  • Een kunsttentoonstelling over klimaatverandering deze maand gebruikt geur om de ervaring realistischer te maken.
  • Geur gecombineerd met VR zou zelfs wellness-toepassingen kunnen hebben, beweert een bedrijf.
Image
Image

Maak je klaar om dingen te ruiken in virtual reality.

Een virtual reality-ervaring met klimaatverandering, die debuteert op de Biënnale van Venetië in 2021, is bedoeld om Samoa te simuleren door interactie met de virtuele omgeving en je lokale elementen te laten ruiken. Het is een van een groeiend aantal technologieën die proberen om meer van je zintuigen te benutten terwijl je in VR bent.

"Hoe dichter onze virtuele ervaringen bij onze echte komen, hoe effectiever ze zijn", zei Aaron Wisniewksi, CEO van OVR Technology, dat de uitrusting maakt die de geur voor de tentoonstelling produceert, in een e-mailinterview. "We verwijzen over het algemeen naar dat gevoel - wanneer de virtuele wereld echt aanvoelt - als aanwezigheid. Om de aanwezigheid te maximaliseren, wilden we eerst begrijpen waar dat gevoel vandaan komt in ons dagelijks leven."

Milieuwaarschuwingen via VR

Samoa is een land in de Stille Zuidzee dat wordt bedreigd door de stijgende zeespiegel. De tentoonstelling, genaamd "Shifting Homes", wordt door de makers beschreven als een meeslepende virtuele reis naar een mogelijke toekomst van het eiland. Het is bedoeld om te waarschuwen voor dreigende klimaatverandering in de regio door een VR-wereld van archeologische kenmerken en verdwijnende culturele geschiedenissen te presenteren.

Het team achter "Shifting Homes" werkte samen met kunstenaar Daniel Stricker van DP Immersive om de geuren van Samoa te verzamelen. OVR ontwikkelde de geuren "in het veld" en gebruikte getrainde neuzen in combinatie met analytische chemie om alle aromastoffen in een bepaald gebied te identificeren. Vervolgens gebruikten ze die informatie om die geuren in hun geurlaboratorium opnieuw op te bouwen in een geconcentreerde vorm op waterbasis.

Bezoekers van de VR-expositie dragen een apparaat dat de geuren op het juiste moment naar binnen pompt. OVR zegt dat het VR-bewegingen en inputs verta alt in re altime geuroutput. De technologie zorgt voor geuruitbarstingen van 0,1 milliseconde en kan in 20 milliseconden tussen geuren wisselen. Het wordt bediend via Wi-Fi of USB en werkt met de meeste virtual reality-headsets.

OVR is echter niet het enige bedrijf dat werkt aan geuren in VR. Het sensorische masker van Feelreal is bijvoorbeeld ontworpen als aanvulling op een VR-ervaring met honderden unieke aroma's.

Hoe dichter onze virtuele ervaringen bij onze echte komen, hoe effectiever ze zijn.

Een andere manier om geuren in VR te brengen, is in een locatiegebaseerd virtual reality-entertainmentcentrum.

DJ Smith, mede-oprichter van virtual reality-bedrijf The Glimpse Group, herinnert zich met plezier een bezoek aan een locatie waar een VR-reproductie van de Ghostbusters-film was.

"Op het hoogtepunt van de ervaring schoten alle deelnemers hun virtuele lasers op een enorme Stay-Puft marshmallow-man, en op dat moment van de ervaring werd de geur van verbrande marshmallows de kamer in gepompt, " Smith zei in een e-mailinterview. "Dit subtiele detail maakte de ervaring helemaal af en was verreweg mijn favoriete onderdeel."

Waarom geur zo belangrijk is

Geur gecombineerd met VR zou zelfs wellness-toepassingen kunnen hebben, beweert OVR. Het bedrijf verkoopt een versie van zijn geuruitrusting die een verscheidenheid aan visueel rijke natuurlijke omgevingen biedt die gebruikers kunnen verkennen terwijl ze worden geleid door geleide meditaties. Deze oefeningen koppelen ademhaling aan geuren zoals mist uit de Atlantische Oceaan, wilde bloemen, dennenbossen en vochtige aarde "om lichaam en geest te concentreren en tegelijkertijd vreugde en stressverlichting te bieden", zei Wisniewksi.

Image
Image

Geuren zijn cruciaal om de wereld te ervaren, zei cultureel analist Margaret J. King in een e-mailinterview. Geur verbetert het geheugen omdat het deel uitmaakt van de hersenstam die betrokken is bij overleven, en voorbijgaat aan andere hersencentra die te maken hebben met rationele cognitie.

"Alleen de flauwste geur van een parfum, bijvoorbeeld, herinnert zich de persoon die het draagt, en dat is de reden waarom ik ontdekte dat ik Chanel nr. 5 nooit zou kunnen dragen," voegde King eraan toe. "Waarom is dit? Omdat de moeder van mijn man die geur droeg, waardoor hij veel verwarrende signalen kreeg toen ik het op onze huwelijksreis probeerde te dragen. Ik had daar nooit over nagedacht voordat het met zijn hersenstam gebeurde."

Aanbevolen: