Hoe de Clean-functie van Excel te gebruiken

Inhoudsopgave:

Hoe de Clean-functie van Excel te gebruiken
Hoe de Clean-functie van Excel te gebruiken
Anonim

Wat te weten

  • Als u ASCII-tekens wilt verwijderen, voert u =CLEAN(Text). in
  • Gebruik de SUBSTITUTE-functie om Unicode-tekens om te zetten in ASCII-tekens.

Hier leest u hoe u de Clean-functie gebruikt in Microsoft Excel 2019, 2016, 2013, 2010 en Excel voor Microsoft 365. De Clean-functie verwijdert veel gekopieerde niet-afdrukbare computertekens of geïmporteerd in een werkblad omdat dergelijke tekens het afdrukken, sorteren en filteren van gegevens kunnen verstoren.

CLEAN Functiesyntaxis en argumenten

De syntaxis van een functie is de lay-out en bevat de naam, haakjes en argumenten. De syntaxis voor de functie CLEAN is:

=CLEAN(Tekst)

Tekst

(verplicht) is een

celverwijzing

naar de locatie van deze gegevens in het werkblad dat u wilt opschonen.

Stel bijvoorbeeld dat cel A2 deze formule bevat:

=CHAR(10)&"Kalender"&CHAR (9)

Om dat op te schonen, voert u de formule in een andere werkbladcel in:

=REINIG(A2)

Het resultaat zou alleen het woord overlaten

Kalender

in cel A2.

Naast het verwijderen van niet-afdrukbare tekens, converteert de functie CLEAN ook getallen naar tekst, wat kan resulteren in fouten als u die gegevens later in berekeningen gebruikt.

Niet-afdrukbare, niet-ASCII-tekens verwijderen

Hoewel de CLEAN-functie uitstekend is voor het verwijderen van niet-afdrukbare ASCII-tekens, zijn er een paar niet-afdrukbare tekens die buiten het ASCII-bereik vallen en die u mogelijk wilt verwijderen.

Niet-afdrukbare Unicode-tekens omvatten getallen 129, 141, 143,144 , en 157 . Daarnaast wilt u misschien 127 verwijderen, dit is het verwijderteken en kan ook niet worden afgedrukt.

Een manier om dergelijke gegevens te verwijderen is door de SUBSTITUTE-functie deze te laten converteren naar een ASCII-teken dat de CLEAN-functie kan verwijderen. U kunt de functies SUBSTITUTE en CLEAN nesten om het gemakkelijker te maken.

=CLEAN(VERVANG(A3, CHAR(129), CHAR(7)))

Als alternatief kan men het beledigende niet-afdrukbare karakter gewoon vervangen door niets ("").

=VERVANG(A4, CHAR(127), "")

Wat zijn niet-afdrukbare tekens?

Image
Image

Elk teken op een computer - afdrukbaar en niet-afdrukbaar - heeft een nummer dat bekend staat als de Unicode-tekencode of -waarde. Een andere, oudere en bekendere tekenset is ASCII, wat staat voor de American Standard Code for Information Interchange, en is opgenomen in de Unicode-set.

Als resultaat zijn de eerste 32 tekens (0 tot 31) van de Unicode- en ASCII-sets identiek. Ze worden door programma's gebruikt om randapparatuur zoals printers op verschillende platforms te bedienen. Als zodanig zijn ze niet bedoeld voor gebruik in een werkblad en kunnen ze fouten veroorzaken als ze aanwezig zijn.

De functie CLEAN, die ouder is dan de Unicode-tekenset, verwijdert de eerste 32 niet-afdrukbare ASCII-tekens en dezelfde tekens uit de Unicode-set.

Aanbevolen: