Wat is shareware? (Shareware-definitie)

Inhoudsopgave:

Wat is shareware? (Shareware-definitie)
Wat is shareware? (Shareware-definitie)
Anonim

Shareware is software die gratis beschikbaar is en bedoeld is om met anderen te worden gedeeld om het programma te promoten, maar is in tegenstelling tot freeware op de een of andere manier beperkt.

Shareware vs. Freeware

In tegenstelling tot freeware die bedoeld is om voor altijd gratis te zijn en die vaak in veel verschillende scenario's zonder vergoeding mag worden gebruikt, is shareware gratis, maar vaak ernstig beperkt op een of meer manieren, en alleen volledig functioneel met het gebruik van een betaalde shareware-licentie.

Hoewel shareware gratis kan worden gedownload en vaak de manier is waarop bedrijven een gratis, beperkte versie van hun applicatie aan gebruikers aanbieden, kan het programma de gebruiker zeuren om de volledige editie te kopen of alle functionaliteit verhinderen na een bepaalde periode van tijd.

Image
Image

Waarom Shareware gebruiken?

Veel bedrijven bieden hun betaalde programma's gratis aan met beperkingen. Dit wordt als shareware beschouwd, zoals je hieronder zult zien. Dit type softwaredistributie is geweldig voor iedereen die een programma wil proberen voordat hij zich ertoe verbindt het te kopen.

Sommige ontwikkelaars staan toe dat hun shareware wordt geüpgraded naar een betaalde versie ter plaatse met behulp van een licentie, zoals een productsleutel of licentiebestand. Anderen gebruiken mogelijk een inlogscherm binnen het programma dat wordt gebruikt om toegang te krijgen tot een gebruikersaccount dat de geldige registratie-informatie bevat.

Het gebruik van een sleutelgenerator (keygen-programma) is geen veilige of legale methode om een programma te registreren. Het is altijd het beste om de volledige software aan te schaffen bij de ontwikkelaar of een geldige distributeur.

Bottom Line

Er zijn verschillende soorten shareware en een programma kan als meer dan één worden beschouwd, afhankelijk van hoe het werkt.

Freemium of Liteware

Freemium, ook wel liteware genoemd, is een brede term die op veel verschillende programma's van toepassing kan zijn.

Freemium verwijst meestal naar shareware die gratis is, maar alleen voor de niet-premium functies. Als u de professionele, uitgebreidere premiumfuncties wilt die tegen een vergoeding worden aangeboden, kunt u betalen om ze in uw versie van het programma op te nemen.

Freemium is ook de naam die wordt gegeven aan elk programma dat de gebruikstijd beperkt of een beperking oplegt aan wie de software kan gebruiken, zoals producten voor studenten, persoonlijke of zakelijke producten.

CCleaner is een voorbeeld van een freemium-programma omdat het 100 procent gratis is voor de standaardfuncties, maar je moet betalen voor premiumondersteuning, geplande opschoning, automatische updates, enz.

Image
Image

Adware en malware

Adware is "door advertenties ondersteunde software" en verwijst naar elk programma dat advertenties bevat om inkomsten te genereren voor de ontwikkelaar.

Een programma kan als adware worden beschouwd als er advertenties in het installatiebestand staan voordat het programma is geïnstalleerd, evenals elke toepassing die in-programma-advertenties of pop-upadvertenties bevat die tijdens, voor of na het programma wordt uitgevoerd.

Aangezien sommige adware-installatieprogramma's de optie bieden om andere, vaak niet-gerelateerde programma's te installeren tijdens de installatie, zijn ze vaak drager van bloatware (programma's die vaak per ongeluk werden geïnstalleerd en die de gebruiker nooit gebruikt).

Adware wordt door sommige malware-cleaners vaak beschouwd als een mogelijk ongewenst programma (PuP) dat de gebruiker moet verwijderen, maar dat is meestal slechts een suggestie en betekent niet noodzakelijk dat de software iets kwaadaardigs bevat.

Image
Image

Nagware of Begware

Sommige shareware is nagware, aangezien de term wordt gedefinieerd door software die u probeert te irriteren om voor iets te betalen, of het nu gaat om nieuwe functies of gewoon om het betalingsdialoogvenster te verwijderen.

Een programma dat als nagware wordt beschouwd, kan je er af en toe aan herinneren dat ze willen dat je beta alt om het te gebruiken, ook al zijn alle functies gratis, of ze kunnen opdringerig voorstellen om te upgraden naar een betaalde versie om nieuwe functies of een andere beperking te ontgrendelen.

Het nagware-scherm kan verschijnen in de vorm van een pop-up wanneer u het programma opent of sluit, of een soort altijd-aan-advertentie, zelfs terwijl u de software gebruikt.

Nagware wordt ook wel begware, annoyware en nagscreen genoemd.

Enkele voorbeelden van nagware zijn WinZip, AVG, WinRAR, Spotify, Avira Free Edition en mIRC.

Image
Image

Demoware of Trialware

Demoware staat voor "demonstratiesoftware" en verwijst naar elke shareware waarmee u de software gratis kunt gebruiken, maar met een grote beperking. Er zijn twee soorten…

Trialware is demoware die slechts gedurende een bepaalde periode gratis wordt aangeboden. Het programma kan in sommige opzichten volledig functioneel of beperkt zijn, maar de trialware verloopt altijd na een vooraf bepaalde tijd, waarna een aankoop noodzakelijk is.

Dit betekent dat het programma stopt met werken na de ingestelde tijd, meestal een week of een maand na de installatie, waarbij sommige meer of minder tijd geven om het programma gratis te gebruiken.

Trialware wordt ook wel gratis proefsoftware genoemd, gratis te proberen en gratis voordat je koopt.

Crippleware is het andere type en verwijst naar elk programma dat gratis te gebruiken is, maar zoveel van de primaire functies beperkt dat de software als kreupel wordt beschouwd totdat je ervoor beta alt. Sommige beperken het afdrukken of opslaan, of plaatsen een watermerk op het resultaat (zoals het geval is bij sommige conversieprogramma's voor afbeeldingen en documenten).

Beide demoprogramma's zijn om dezelfde reden nuttig: om het programma uit te proberen voordat u een aankoop overweegt. Adobe en Microsoft zijn twee grote namen in software die demoware aanbieden, net als veel online back-upservices.

Image
Image

Donationware met en zonder beperkingen

Het is moeilijk om shareware te omschrijven als donatieware om de hieronder beschreven redenen, maar de twee zijn op één belangrijke manier hetzelfde: een donatie is vereist of optioneel om het programma volledig te laten functioneren.

Het programma kan de gebruiker bijvoorbeeld constant zeuren om te doneren om alle functies te ontgrendelen. Of misschien is het programma al volledig bruikbaar, maar biedt het programma de gebruiker voortdurend mogelijkheden om te doneren om van het donatiescherm af te komen en het project te ondersteunen.

Sommige donatieware is geen nagware en laat je gewoon een hoeveelheid geld doneren om enkele premium-functies te ontgrendelen.

Andere donatieware kan als freeware worden beschouwd, aangezien het 100 procent gratis is om te gebruiken, maar het kan op een kleine manier worden beperkt, of misschien helemaal niet, maar er is nog steeds de suggestie om te doneren.

Image
Image

FAQ

    Kan ik kopieën maken van shareware?

    Ja. Het doel van shareware is om te worden gedeeld. Shareware wordt nog steeds beschermd door auteursrechtwetten, dus u kunt het niet wijzigen of verkopen, en individuele licenties zijn gekoppeld aan één gebruiker.

    Wat is leaveware?

    Abandonware is een programma dat niet langer wordt bijgewerkt of onderhouden, maar toch bruikbaar en beschikbaar is om te downloaden. Als u geen toegang hebt tot premiumfuncties, is het shareware-programma dat u gebruikt, mogelijk leaveware.

    Is shareware veilig?

    Zoals alle software is shareware vatbaar voor virussen en andere soorten malware. Download shareware alleen van gerenommeerde websites en gebruik antivirussoftware om uw computer te beschermen.

Aanbevolen: