Wat is een batterijback-up? (Uninterruptible Power Supply)

Inhoudsopgave:

Wat is een batterijback-up? (Uninterruptible Power Supply)
Wat is een batterijback-up? (Uninterruptible Power Supply)
Anonim

Een back-upbatterij, of ononderbroken stroomvoorziening (UPS), wordt voornamelijk gebruikt als back-upstroombron voor belangrijke hardwarecomponenten van desktopcomputers.

In de meeste gevallen omvatten die hardwareonderdelen de hoofdcomputerbehuizing en de monitor, maar andere apparaten kunnen worden aangesloten op een UPS voor back-upstroom, afhankelijk van de grootte van de UPS.

Wat doet een batterijback-up?

De meeste batterijback-upapparaten fungeren niet alleen als back-up wanneer de stroom uitv alt, ze fungeren ook als "conditioners" voor de stroomvoorziening door ervoor te zorgen dat de elektriciteit die naar uw computer en accessoires stroomt, vrij is van vallen of stoten. Als een computer geen constante stroom van elektriciteit ontvangt, kan er schade optreden, en dit gebeurt vaak ook.

Image
Image

Hoewel een UPS-systeem niet vereist is voor een compleet computersysteem, wordt er altijd een aanbevolen. De behoefte aan een betrouwbare elektriciteitsvoorziening wordt vaak over het hoofd gezien en pas volledig gerealiseerd als er schade is opgetreden.

Zodra je de juiste hebt gekozen, kun je een batterijback-up kopen van populaire fabrikanten zoals APC, Belkin, CyberPower en Tripp Lite, naast vele anderen.

Batterijback-up heeft vele namen, waaronder ononderbroken stroomvoorziening, ononderbroken stroombron, online UPS, standby-UPS en UPS.

Batterijback-ups: waar ze naartoe gaan

De reservebatterij bevindt zich tussen de netvoeding (stroom uit het stopcontact) en de onderdelen van de computer. Met andere woorden, de computer en accessoires worden aangesloten op de batterijback-up en de batterijback-up wordt in de muur gestoken.

UPS-apparaten zijn er in vele soorten en maten, maar zijn meestal rechthoekig en vrijstaand, bedoeld om op de grond bij de computer te staan. Alle batterijback-ups zijn omslachtig vanwege de batterijen die zich binnenin bevinden.

Een of meer batterijen in de UPS leveren stroom aan de apparaten die erop zijn aangesloten wanneer er geen stroom meer beschikbaar is via het stopcontact. De batterijen zijn oplaadbaar en vaak vervangbaar, wat een langdurige oplossing biedt om uw computersysteem draaiende te houden.

Batterijback-ups: hoe ze eruitzien

De voorkant van de batterijback-up heeft meestal een aan / uit-schakelaar om het apparaat aan en uit te zetten en heeft soms een of meer extra knoppen die verschillende functies uitvoeren. Hogere batterijback-upeenheden hebben vaak ook LCD-schermen die laten zien hoe opgeladen de batterijen zijn, hoeveel stroom ze verbruiken, hoeveel minuten stroom er nog over is als de stroom uitv alt, enz.

De achterkant van de UPS is voorzien van een of meer stopcontacten die zorgen voor back-up van de batterij. Bovendien zullen veel batterijback-upapparaten ook overspanningsbeveiliging op extra stopcontacten hebben en soms zelfs bescherming voor netwerkverbindingen en telefoon- en kabellijnen.

Batterijback-upapparaten hebben verschillende mate van back-upcapaciteit. Om te bepalen hoe krachtig een UPS u nodig heeft, gebruikt u eerst de OuterVision Power Supply Calculator om de wattagevereisten van uw computer te berekenen. Neem dit nummer en voeg het toe aan de wattagevereisten voor andere apparaten die u op de batterijback-up aansluit. Neem dit totale aantal en neem contact op met de UPS-fabrikant om de geschatte batterijduur te vinden wanneer de stroom uitv alt.

Online UPS versus standby-UPS

Er zijn twee verschillende soorten UPS'en: Een stand-by-UPS is een batterij-backuptype vergelijkbaar met een ononderbroken online stroomvoorziening, maar komt niet zo snel in actie.

Een standby-UPS werkt door de stroom die in de back-upvoeding van de batterij komt te bewaken en niet over te schakelen naar de batterij totdat er een probleem wordt gedetecteerd (wat tot 10-12 milliseconden kan duren). Aan de andere kant levert een online UPS altijd stroom aan de computer, wat betekent dat, of er nu een probleem wordt gedetecteerd of niet, de batterij altijd de energiebron van de computer is.

Je kunt een online UPS zien alsof het een batterij in een laptop is. Wanneer je een laptop in een stopcontact steekt, krijgt deze constant stroom via de batterij, die continu stroom krijgt via de muur. De laptop kan ingeschakeld blijven vanwege de ingebouwde batterij als de stroom wordt verwijderd (zoals tijdens een stroomstoring of wanneer u de stroomkabel loskoppelt).

Verschil in de echte wereld tussen UPS-typen

Het meest duidelijke verschil in de echte wereld tussen de twee soorten batterijback-upsystemen is dat een computer, gezien de batterij voldoende stroom heeft, niet wordt uitgeschakeld door een stroomstoring als deze is aangesloten op een online UPS. Toch kan het vermogen verliezen (zelfs al is het maar voor een paar seconden) als het is aangesloten op een standby-UPS die niet snel genoeg op de storing heeft gereageerd… hoewel nieuwere systemen een stroomprobleem al binnen 2 ms kunnen detecteren.

Gezien het zojuist beschreven voordeel, is een online UPS meestal duurder dan een standby-UPS of lijninteractieve UPS. Line-interactieve UPS'en lijken erg op standby-UPS's, maar zijn beter ontworpen voor gebieden met frequente spanningsdalingen; ze kosten iets meer dan een standby-eenheid, maar niet zoveel als een online UPS.

Meer informatie over batterijback-ups

Sommige batterijback-upsystemen die je vindt, lijken misschien zinloos omdat ze maar een paar minuten stroom leveren. Houd er echter rekening mee dat u met zelfs vijf minuten extra stroom veilig alle geopende bestanden kunt opslaan en de computer kunt uitschakelen om hardware- of softwareschade te voorkomen.

Iets anders om te onthouden is hoe frustrerend het is voor uw computer om onmiddellijk uit te schakelen wanneer de stroom zelfs maar een paar seconden wordt uitgeschakeld. Als de computer is aangesloten op een online UPS, kan een dergelijke gebeurtenis zelfs onopgemerkt blijven, omdat de batterij vóór, tijdens en na de stroomonderbreking de stroom levert.

Energiebeheer in het besturingssysteem

Als je laptop ooit in de sluimerstand is gegaan of is uitgeschakeld nadat je hem een tijdje niet meer hebt gebruikt, maar alleen als hij niet is aangesloten, ben je bekend met het feit dat apparaten op batterijen zich anders gedragen dan desktops. Dit onderscheid is te wijten aan ingebouwde energie-opties in het besturingssysteem.

Je kunt iets soortgelijks instellen op een desktopcomputer die een UPS gebruikt (als de UPS verbinding kan maken via USB). De computer gaat in de slaapstand of wordt veilig uitgeschakeld als er een bepaald aantal minuten is verstreken zonder stroom na de storing. Deze opstelling zorgt ervoor dat de UPS niet zonder stroom komt te zitten en het systeem abrupt afsluit.

FAQ

    Waarom piept mijn reservebatterij?

    Als je thuis geen stroom meer krijgt, piept je UPS over het algemeen om je te laten weten dat de batterij in gebruik is. Een constant piepend geluid betekent dat de batterij bijna leeg is en dat u uw werk moet opslaan en de computer snel moet afsluiten.

    Hoe lang gaat een batterijback-up mee?

    Een ononderbroken stroomvoorziening kan een paar minuten tot een paar uur meegaan op een enkele lading. De batterij in de UPS kan ongeveer 3-5 jaar meegaan voordat deze moet worden vervangen.

    Hoe reset je een APC-batterijback-up?

    Uw APC-batterijback-up moet een stroomonderbrekerknop hebben. Het bevindt zich over het algemeen in de buurt van de telefoonlijn, faxlijn, USB of coaxiale kabelingangen. Druk op de stroomonderbrekerknop om de APC te resetten, zet hem weer aan en controleer of hij werkt.

    Hoe laadt u een back-up van een APC-batterij op?

    Steek de stroomkabel in de back-upbatterij en steek de kabel vervolgens in een stopcontact. Het kan enkele uren duren om de batterij volledig op te laden.

Aanbevolen: