DBAN 2.3.0 (Darik's Boot and Nuke) Review

Inhoudsopgave:

DBAN 2.3.0 (Darik's Boot and Nuke) Review
DBAN 2.3.0 (Darik's Boot and Nuke) Review
Anonim

Darik's Boot And Nuke (ook bekend als DBAN) is het beste gratis programma voor gegevensvernietiging dat beschikbaar is, tenminste van programma's die hele harde schijven wissen.

Als je bekend bent met dit soort dingen, pak het programma dan nu gratis via de onderstaande downloadlink. Zo niet, dan raden we aan verder te lezen voor meer informatie over DBAN en hoe het werkt.

Deze recensie is van DBAN-versie 2.3.0, uitgebracht op 9 december 2015. Laat het ons weten als er een nieuwere versie is die we moeten beoordelen.

Hoe DBAN werkt

Image
Image

DBAN werkt buiten Windows, of welk besturingssysteem je ook gebruikt, dus het kan voor sommigen van jullie een beetje moeilijk zijn om te gebruiken als je nog nooit eerder een schijf hebt gebrand of hebt opgestart vanaf draagbare media, maar het is zelfs voor een beginner niet onmogelijk.

Bekijk onze stapsgewijze zelfstudie over het gebruik van DBAN om een harde schijf te wissen of blijf lezen voor onze mening over deze geweldige tool en wat algemeen advies over het gebruik ervan om een harde schijf te wissen.

Meer over DBAN

Wat we leuk vinden

  • Klein downloadbestand.
  • Kan de schijf wissen waarop het hele besturingssysteem is geïnstalleerd.
  • Is snel op schijf te branden en aan de slag te gaan.
  • Ondersteunt alle besturingssystemen.

Wat we niet leuk vinden

  • Instructies kunnen intimiderend zijn.
  • Vernietigt SSD's.
  • Kan alleen bepaalde partities niet wissen (de hele schijf wordt in één keer gewist).

DBAN is ontworpen om alle gegevens van een fysieke harde schijf te wissen, inclusief alle partities van de schijf. Het maakt niet uit hoeveel bestanden er op de schijf staan, welke soorten bestanden er zijn, met welk bestandssysteem de schijf is geformatteerd, enz.

DBAN werkt echter niet met SSD's. Als u een SSD-station heeft, kan DBAN het niet detecteren en kan het er dus geen gegevens van wissen.

Als u DBAN op een harde schijf uitvoert, zal het elk stukje gegevens erop overschrijven, waardoor zelfs de beste programma's voor gegevensherstel er niets nuttigs uit kunnen halen.

DBAN kan gegevens van een schijf wissen met een van de volgende methoden voor het opschonen van gegevens:

  • DoD 5220.22-M
  • RCMP TSSIT OPS-II
  • Gutmann
  • Willekeurige gegevens
  • Schrijf nul

DBAN is "geïnstalleerd" op optische media, zoals een cd/dvd/bd-schijf, of op een USB-opslagapparaat, zoals een flashstation. Zoals de meeste tools buiten het besturingssysteem, download je het als een op zichzelf staand ISO-image, brand je dat image op de schijf of het station en start je er vervolgens op.

Als u van plan bent op te starten vanaf een cd of dvd om DBAN uit te voeren, raadpleeg dan ons artikel Een ISO-imagebestand op een cd/dvd/bd-schijf branden en vervolgens ons artikel Opstarten vanaf een cd/dvd/BD Schijfzelfstudie voor hulp bij het uitvoeren van DBAN na het maken van de schijf.

Als je geen optisch station hebt, of gewoon liever een flashstation gebruikt, kijk dan bij Een ISO-bestand branden op een USB-station voor instructies. U kunt de DBAN ISO niet zomaar uitpakken of kopiëren naar een USB-station en verwachten dat het werkt. Als u problemen ondervindt bij het opstarten vanaf de USB-drive wanneer u klaar bent, raadpleegt u Opstarten vanaf een USB-drive voor een zelfstudie en enkele andere tips.

Zodra het hoofdmenu van DBAN verschijnt, volgt u de instructies op het scherm om uw harde schijf(en) te wissen.

Zoals hierboven vermeld, als je meer hulp nodig hebt, bekijk dan onze volledige zelfstudie over het gebruik van DBAN, die je door elke stap van het proces leidt, met screenshots.

Gedachten over DBAN

DBAN is niet moeilijk te gebruiken, zolang je alle instructies hebt gevolgd om het op de schijf of het flashstation voor te bereiden. Dat gezegd hebbende, het branden van een afbeeldingsbestand en opstarten vanaf iets anders dan de harde schijf, wat normaal gesproken wordt gedaan, kan een uitdaging zijn. Dus voor de gemiddelde gebruiker kan het gebruik van DBAN een beetje eng zijn.

We willen niet demoniseren dat DBAN vanaf een schijf of flashstation moet worden uitgevoerd - het is juist deze "uitdaging" die DBAN in staat stelt een harde schijf volledig te wissen. Veel andere programma's voor gegevensvernietiging worden bediend vanuit het besturingssysteem, wat betekent dat u alleen andere schijven die op de computer zijn aangesloten, of niet aan het besturingssysteem gerelateerde bestanden op de hoofdschijf kunt wissen.

Dankzij het feit dat DBAN elk afzonderlijk bestand op een schijf volledig kan overschrijven, is het een programma dat u moet gebruiken als u een harde schijf verkoopt of opnieuw begint na een enorme virusinfectie.

DBAN is een uitstekende tool en zou je eerste keuze moeten zijn als je een harde schijf volledig wilt wissen. Zorg ervoor dat u nogmaals controleert of u de juiste schijf wist!

Aangezien DBAN sinds 2015 niet is bijgewerkt, is het mogelijk dat het bepaalde nieuwere hardware niet ondersteunt. Als u merkt dat dit het geval is, kunt u Nwipe proberen, een zeer vergelijkbaar programma dat is gebaseerd op DBAN.

Aanbevolen: