Hoe een harde schijf te wissen met DBAN

Inhoudsopgave:

Hoe een harde schijf te wissen met DBAN
Hoe een harde schijf te wissen met DBAN
Anonim

Wat te weten

  • Darik's Boot And Nuke (DBAN) is een volledig gratis programma voor gegevensvernietiging dat wordt gebruikt om alle bestanden op een harde schijf volledig te wissen.
  • Dit omvat alles - elke geïnstalleerde applicatie, al uw persoonlijke bestanden en zelfs het besturingssysteem.
  • DBAN moet worden uitgevoerd terwijl het besturingssysteem niet in gebruik is, dus u moet het programma op een schijf (cd, dvd, USB) branden en vanaf daar uitvoeren.

Dit artikel is een complete walkthrough over het gebruik van DBAN, dat betrekking heeft op het downloaden van het programma naar uw computer, het branden op een opstartbaar apparaat en het wissen van alle bestanden.

Een harde schijf wissen met DBAN

  1. Download het DBAN-programma. Om te beginnen moet je DBAN downloaden.

    Image
    Image

    Je kunt dit doen op dezelfde computer die je gaat wissen of op een geheel andere. Hoe je het ook doet, het doel is om het ISO-bestand te downloaden en vervolgens te branden op een opstartbaar apparaat zoals een cd of flashstation.

  2. Sla het DBAN ISO-bestand op uw computer op. Wanneer u wordt gevraagd om DBAN naar uw computer te downloaden, zorg er dan voor dat u het ergens opslaat waar u gemakkelijk toegang toe heeft. Overal is prima, maar maak een mentale notitie van waar.

    Zoals je kunt zien in deze schermafbeelding, hebben we het opgeslagen in de Downloads map in een submap met de naam dban, maar je kunt kiezen elke gewenste map, zoals het bureaublad.

    Image
    Image

    De downloadgrootte is minder dan 20 MB, wat vrij klein is, dus het duurt niet lang voordat het downloaden is voltooid.

    Zodra het DBAN-bestand op uw computer staat, moet u het op een schijf of USB-apparaat branden, wat we in de volgende stap behandelen.

  3. Brand DBAN op een schijf of USB-apparaat. Om DBAN te gebruiken, moet u het ISO-bestand op de juiste manier op een apparaat plaatsen waarvan u vervolgens kunt opstarten.

    De DBAN ISO is klein genoeg om op een cd of zelfs een flashstation te passen. Als je alleen iets groters hebt, zoals een dvd of bd, is dat ook goed.

    Image
    Image

    DBAN kan niet zomaar naar een schijf of USB-apparaat worden gekopieerd en naar verwachting correct werken, dus volg de instructies in een van de onderstaande links als u nog niet bekend bent met het branden van ISO-images.

    In de volgende stap start je op vanaf de schijf of het USB-apparaat dat je zojuist in deze stap hebt voorbereid.

  4. Herstart en start op naar de DBAN-schijf of USB-apparaat. Plaats de schijf of sluit het USB-apparaat aan waarop u in de vorige stap DBAN hebt gebrand en start vervolgens uw computer opnieuw op.

    Je ziet misschien zoiets als het onderstaande scherm, of misschien je computerlogo. Hoe dan ook, laat het gewoon zijn ding doen. Je weet het vrij snel als er iets niet klopt.

    Image
    Image

    Als Windows of welk besturingssysteem dan ook dat je hebt geïnstalleerd probeert te starten zoals normaal, dan heeft het opstarten vanaf deze DBAN-schijf of USB-drive niet gewerkt.

  5. Kies een optie in het DBAN-hoofdmenu

    DBAN is mogelijk slechts enkele ogenblikken verwijderd van het onomkeerbaar wissen van alle bestanden op al uw harde schijven, dus let goed op de instructies in deze stap en de volgende.

    Het hier getoonde scherm is het hoofdscherm in DBAN en het scherm dat u als eerste zou moeten zien. Als dat niet het geval is, gaat u terug naar de vorige stap en controleert u of u correct opstart vanaf de schijf of het flashstation.

    Voordat we beginnen, moet u weten dat DBAN is ontworpen om alleen met uw toetsenbord te worden gebruikt … uw muis is nutteloos in dit programma.

    Naast het gebruik van de gewone lettertoetsen en de Enter-toets, moet u weten hoe u de functietoetsen (F) moet bedienen. Deze bevinden zich aan de bovenkant van uw toetsenbord en zijn net zo gemakkelijk te klikken als elke andere toets, maar sommige toetsenborden zijn een beetje anders. Als de functietoetsen niet voor u werken, houdt u eerst de Fn-toets ingedrukt en selecteert u vervolgens de functietoets die u wilt gebruiken.

    Image
    Image

    DBAN kan op twee manieren werken. U kunt ofwel een opdracht onder aan het scherm invoeren om onmiddellijk te beginnen met het wissen van alle harde schijven die u op uw computer hebt aangesloten, met behulp van een vooraf gedefinieerde reeks instructies. Of u kunt de harde schijven kiezen die u wilt wissen, en ook precies selecteren hoe u ze wilt verwijderen.

    DBAN-menu-opties

    Er zijn uw opties in het DBAN-menu:

    • Zoals je kunt zien, zijn de F2 en F4 opties alleen informatief, dus je hoeft je geen zorgen te maken over het lezen via hen, tenzij je een RAID-systeem hebt ingesteld (wat waarschijnlijk niet het geval is voor de meesten van jullie … je zou waarschijnlijk weten of dat zo is).
    • Voor de snelle methode om elke aangesloten harde schijf te wissen, moet je op de F3-toets drukken. De opties die je daar ziet (evenals die van autonuke) worden in de volgende stap in detail beschreven.
    • Om de flexibiliteit te hebben om de harde schijven te kiezen die u wilt wissen, hoe vaak u wilt dat de bestanden worden overschreven, en meer specifieke opties, drukt u op de ENTER toets op dit scherm om de interactieve modus te openen. U kunt meer lezen over dat scherm in stap 7.

    Als je weet hoe je verder wilt gaan, en je weet zeker dat er niets op een aangesloten schijf staat die je wilt behouden, ga ervoor.

    Ga door met deze tutorial voor wat meer opties of als je niet zeker weet welke kant je op moet.

  6. Begin onmiddellijk DBAN te gebruiken met een snelle opdracht. Als u F3 kiest in het hoofdmenu van DBAN, wordt dit Quick Commands-scherm geopend.

    Als u een opdracht gebruikt die u op dit scherm ziet, zal DBAN u niet vragen welke harde schijven u wilt wissen, en u hoeft ook geen prompts te bevestigen. In plaats daarvan gaat het er automatisch van uit dat u alle bestanden van alle aangesloten schijven wilt verwijderen en begint het onmiddellijk met verwijderen nadat u de opdracht hebt ingevoerd. Om te kiezen welke harde schijven u wilt wissen, drukt u op de toets F1 en gaat u naar de volgende stap, waarbij u al het andere op dit scherm negeert.

    DBAN kan een van de verschillende methoden gebruiken om bestanden te wissen. Het patroon dat wordt gebruikt om de bestanden te wissen, evenals hoe vaak dat patroon moet worden herhaald, zijn de verschillen die u in elk van deze methoden zult vinden.

    Image
    Image

    DBAN-opdrachten en methode voor het opschonen van gegevens

    Vetgedrukt zijn de opdrachten die DBAN ondersteunt, gevolgd door de methode voor het opschonen van gegevens die ze gebruiken:

    • dod - DoD 5220.22-M
    • dodshort - Hetzelfde als dod behalve dat er slechts 3 passen worden uitgevoerd in plaats van 7
    • ops2 - RCMP TSSIT OPS-II
    • gutmann - Gutmann
    • prng - Willekeurige gegevens
    • quick - Schrijf nul

    Je kunt ook het autonuke commando gebruiken, wat hetzelfde is als dodshort.

    Selecteer de links naast de opdrachten om meer te lezen over hoe ze werken. Als voorbeeld zal gutmann de bestanden overschrijven met een willekeurig teken, en dit tot 35 keer, terwijl quick een nul zal schrijven en alleen doe het een keer.

    DBAN raadt aan om het dodshort commando te gebruiken. Je kunt ze allemaal gebruiken waarvan je denkt dat ze nodig zijn, maar die als gutmann zijn zeker een overkill die alleen maar meer tijd kost om te voltooien.

    Typ een van deze opdrachten in DBAN om te beginnen met het wissen van al uw harde schijven met die specifieke methode voor het wissen van gegevens. Als u wilt kiezen welke harde schijven u wilt wissen en de wismethode wilt aanpassen, gaat u naar de volgende stap, die de interactieve modus behandelt.

  7. Kies welke harde schijven je wilt wissen met de interactieve modus. In de interactieve modus kun je precies aanpassen hoe DBAN bestanden zal wissen en welke harde schijven worden gewist. U kunt naar dit scherm gaan met de ENTER toets in het hoofdmenu van DBAN.

    Als u dit niet wilt doen, en u wilt liever dat DBAN al uw bestanden op een gemakkelijke manier wist, start u deze walkthrough opnieuw bij stap 4 en kiest u de F3toets.

    Onderaan het scherm staan de verschillende menu-opties. Door op de J en K toetsen te drukken, gaat u omhoog en omlaag in een lijst, en de Enter toets selecteert een optie uit een menu. Terwijl u elke optie wijzigt, geeft de linkerbovenhoek van het scherm die wijzigingen weer. In het midden van het scherm kiest u welke harde schijven u wilt wissen.

    Image
    Image

    Druk op de P toets om de PRNG (Pseudo Random Number Generator) instellingen te openen. Er zijn twee opties waaruit je kunt kiezen: Mersenne Twister en ISAAC, maar de standaardoptie behouden zou prima moeten zijn.

    Door de letter M te selecteren, kun je kiezen welke wismethode je wilt gebruiken. Zie de vorige stap voor meer informatie over deze opties. DBAN raadt aan om DoD Short te kiezen als u het niet zeker weet.

    V opent een set van drie opties waaruit u kunt kiezen om te bepalen hoe vaak DBAN moet controleren of de schijf leeg is na het uitvoeren van de gekozen wismethode. U kunt de verificatie volledig uitschakelen, deze alleen voor de laatste keer inschakelen of instellen dat de schijf leeg is nadat elke doorgang is voltooid. We raden aan om Laatste doorgang verifiëren te kiezen, omdat de verificatie ingeschakeld blijft, maar niet vereist is dat deze na elke doorgang wordt uitgevoerd, wat anders het hele proces zou vertragen.

    Kies hoe vaak de gekozen wismethode moet worden uitgevoerd door het Rounds scherm te openen met de R toets, een getal in te voeren en druk op ENTER om het op te slaan. Als u deze op 1 houdt, wordt de methode één keer uitgevoerd, maar dit zou nog steeds voldoende moeten zijn om alles veilig te wissen.

    Ten slotte moet u de schijf(en) kiezen die u wilt wissen. Ga omhoog en omlaag in de lijst met de J en K toetsen, en druk op de Space toets om te selecteren/ deselecteer de schijf(en). Het woord wipe verschijnt links van de schijf(en) die u kiest.

    Zodra je zeker weet dat je alle juiste instellingen hebt gekozen, druk je op de F10 toets om de harde schijf(en) onmiddellijk te wissen.

  8. Wacht tot DBAN de harde schijf(en) heeft gewist. Hieronder ziet u het scherm dat wordt weergegeven zodra DBAN is gestart. Zoals u kunt zien, kunt u het proces op dit moment niet stoppen of pauzeren.

    Image
    Image

    U kunt de statistieken bekijken, zoals de resterende tijd en een willekeurig aantal fouten, vanaf de rechterbovenhoek van het scherm.

  9. Controleer of DBAN de harde schijf(en) met succes heeft gewist. Zodra DBAN klaar is met het wissen van de geselecteerde harde schijf(en), ziet u ditDBAN geslaagd bericht.

    Image
    Image

    Op dit punt kunt u veilig de schijf of het USB-apparaat verwijderen waarop u DBAN hebt geïnstalleerd, en vervolgens uw computer afsluiten of opnieuw opstarten.

    Als je je computer of harde schijf verkoopt of wegdoet, ben je klaar.

    Als je helemaal opnieuw begint, moet je een schone Windows-installatie of een schone Linux-installatie uitvoeren.

FAQ

    Hoe wis je de harde schijf van een Mac?

    Je kunt een Mac terugzetten naar de fabrieksinstellingen om de harde schijf te wissen. Zorg voor een goede back-up en log uit bij alle accounts. Start de Mac opnieuw op in de herstelmodus en selecteer Schijfhulpprogramma in het venster Utilities. Zoek uw datavolume en selecteer Edit > Delete APFS Volume Selecteer uw harde schijf, kies Erase, en volg de aanwijzingen.

    Hoe wis ik een harde schijf volledig?

    Om een harde schijf volledig te wissen, veeg je de harde schijf schoon met software voor gegevensvernietiging. Een andere optie: gebruik een degausser om de magnetische domeinen op de schijf te verstoren en de harde schijf permanent te wissen.

    Hoe wis ik een externe harde schijf?

    Om een externe harde schijf te wissen, sluit u de schijf aan op uw primaire computer. Start File Explorer, selecteer This PC, en selecteer de externe schijf. Klik met de rechtermuisknop op het station > Format. Kies een geschikt bestandssysteem en volg de aanwijzingen.

Aanbevolen: