Wat is Windows Boot Manager? (BOOTMGR-definitie)

Inhoudsopgave:

Wat is Windows Boot Manager? (BOOTMGR-definitie)
Wat is Windows Boot Manager? (BOOTMGR-definitie)
Anonim

Windows Boot Manager wordt geladen vanaf de volume-opstartcode, die deel uitmaakt van het volume-opstartrecord. Het helpt uw Windows 10, Windows 8, Windows 7 of Windows Vista-besturingssysteem te starten.

Boot Manager - vaak aangeduid met de naam van het uitvoerbare bestand, BOOTMGR - voert uiteindelijk winload.exe uit, de systeemlader die wordt gebruikt om het Windows-opstartproces voort te zetten.

Instructies in dit artikel zijn van toepassing op Windows 10, Windows 8, Windows 7 en Windows Vista.

Waar bevindt Windows Boot Manager zich?

Configuratiegegevens die nodig zijn voor Boot Manager bevinden zich in de Boot Configuration Data store, een registerachtige database die het bestand boot.ini verving dat in oudere versies van Windows zoals Windows XP werd gebruikt.

Het BOOTMGR-bestand zelf is zowel alleen-lezen als verborgen. Het bevindt zich in de hoofdmap van de partitie die is gemarkeerd als Actief in Schijfbeheer. Op de meeste Windows-computers heeft deze partitie het label Systeemreservering en krijgt deze geen stationsletter.

Als je geen door het systeem gereserveerde partitie hebt, bevindt BOOTMGR zich waarschijnlijk op je primaire schijf, meestal C:.

Kunt u Windows Boot Manager uitschakelen?

U kunt de Windows Boot Manager niet verwijderen. U kunt echter de tijd die het wacht tot u antwoordt op welk besturingssysteem u wilt starten, verkorten door het standaardbesturingssysteem te kiezen en vervolgens de time-outtijd te verlagen, waarbij u in feite de Windows Boot Manager helemaal overslaat.

Gebruik het hulpprogramma Systeemconfiguratie (msconfig.exe) om het standaardgedrag te wijzigen.

Wees voorzichtig bij het gebruik van het hulpprogramma Systeemconfiguratie - u kunt onnodige wijzigingen aanbrengen die in de toekomst alleen maar meer verwarring kunnen veroorzaken.

  1. Open Systeembeheer, dat toegankelijk is via de Systeem en beveiliging link in het Configuratiescherm.

    Image
    Image

    Als u de koppeling Systeem en beveiliging niet ziet op de eerste pagina van het Configuratiescherm, selecteert u in plaats daarvan Beheerhulpmiddelen.

  2. Open Systeemconfiguratie.

    Image
    Image

    Een andere optie voor het openen van Systeemconfiguratie is om de opdrachtregelopdracht te gebruiken. Open het dialoogvenster Uitvoeren (WIN+R) of de opdrachtprompt en voer de opdracht msconfig.exe in.

  3. Selecteer het tabblad Boot in het venster Systeemconfiguratie dat wordt geopend.

    Image
    Image
  4. Kies het besturingssysteem waarop u altijd wilt opstarten.

    Onthoud dat je dit later altijd weer kunt wijzigen als je besluit om naar een andere op te starten.

  5. Stel de Timeout tijd in op de laagst mogelijke tijd, in seconden, wat waarschijnlijk 3. is

    Image
    Image
  6. Kies OK of Toepassen om de wijzigingen op te slaan.

    Na het opslaan van deze wijzigingen kan een scherm Systeemconfiguratie verschijnen om u te informeren dat u uw computer mogelijk opnieuw moet opstarten. Het is veilig om Exit without restart te kiezen - u zult het effect zien van deze wijziging de volgende keer dat u opnieuw opstart.

  7. Bootmanager zou moeten lijken te zijn uitgeschakeld.

Aanvullende informatie over Boot Manager

Een veelvoorkomende opstartfout in Windows is de fout BOOTMGR ontbreekt.

BOOTMGR vervangt samen met winload.exe de functies die worden uitgevoerd door NTLDR in oudere versies van Windows, zoals Windows XP. Ook nieuw is de Windows CV-lader, winresume.exe.

Wanneer ten minste één Windows-besturingssysteem is geïnstalleerd en geselecteerd in een multi-bootscenario, wordt Windows Boot Manager geladen en leest en past het de specifieke parameters toe die van toepassing zijn op het besturingssysteem dat op die specifieke partitie is geïnstalleerd.

Als de Legacy optie is gekozen, start Windows Boot Manager NTLDR en gaat door met het proces zoals bij het opstarten van elke versie van Windows die NTLDR gebruikt, zoals Windows XP. Als er meer dan één installatie van Windows is die pre-Vista is, wordt een ander opstartmenu gegeven (een dat wordt gegenereerd op basis van de inhoud van het boot.ini-bestand), zodat u een van die besturingssystemen kunt selecteren.

De opstartconfiguratiegegevensopslag is veiliger dan de opstartopties die in eerdere versies van Windows werden gevonden, omdat gebruikers in de groep Administrators de BCD-opslag kunnen vergrendelen en bepaalde rechten aan andere gebruikers kunnen geven om te bepalen welke ze kunnen beheren opstartopties.

Zolang je in de groep Administrators zit, kun je de opstartopties in Windows Vista en nieuwere versies van Windows bewerken met behulp van het hulpprogramma BCDEdit.exe dat in die versies van Windows is opgenomen. Als u een oudere versie van Windows gebruikt, worden in plaats daarvan de Bootcfg- en NvrBoot-tools gebruikt.

Aanbevolen: