Overzicht van de NT Loader (NTLDR)

Inhoudsopgave:

Overzicht van de NT Loader (NTLDR)
Overzicht van de NT Loader (NTLDR)
Anonim

NTLDR (NT Loader) is een klein stukje software dat wordt geladen vanaf de volume-opstartcode, onderdeel van het volume-opstartrecord op de systeempartitie, dat helpt bij het opstarten van uw Windows XP-besturingssysteem.

De NT Loader functioneert zowel als een bootmanager en een systeemlader. In besturingssystemen die na Windows XP zijn uitgebracht, vervangen BOOTMGR en winload.exe samen NTLDR.

Als je meerdere besturingssystemen hebt geïnstalleerd en correct hebt geconfigureerd, zal NTLDR een opstartmenu tonen wanneer je computer opstart, zodat je kunt kiezen welk besturingssysteem moet worden geladen.

Image
Image

NTLDR-fouten

Een veel voorkomende opstartfout in Windows XP is de "NTLDR ontbreekt"-fout, die soms wordt gezien wanneer de computer per ongeluk probeert op te starten vanaf een niet-opstartbare schijf of diskette.

Soms wordt de fout echter veroorzaakt wanneer u probeert op te starten vanaf een corrupte harde schijf terwijl u echt van plan was om op te starten vanaf een schijf of USB-apparaat met Windows of een andere software. In dit geval zou het waarschijnlijk oplossen door de opstartvolgorde te wijzigen naar het cd/USB-apparaat.

Wat doet NTLDR?

Het doel van NTLDR is dat een gebruiker kan kiezen in welk besturingssysteem hij wil opstarten. Zonder dit zou er geen manier zijn om het opstartproces te sturen om het besturingssysteem te laden dat u op dat moment wilt gebruiken.

Dit is de volgorde van bewerkingen die NTLDR ondergaat tijdens het opstarten:

  1. Toegang tot het bestandssysteem op de opstartbare schijf (NTFS of FAT).
  2. De informatie die is opgeslagen in hiberfil.sys wordt geladen als Windows eerder in de slaapstand stond, wat betekent dat het besturingssysteem gewoon verdergaat waar het was gebleven.
  3. Als het niet in de slaapstand is gezet, wordt boot.ini gelezen en krijgt u het opstartmenu.
  4. NTLDR laadt een specifiek bestand beschreven in boot.ini als het geselecteerde besturingssysteem geen NT-gebaseerd besturingssysteem is. Als het bijbehorende bestand niet in dat bestand staat, wordt bootsect.dos gebruikt.

  5. Als het geselecteerde besturingssysteem NT-gebaseerd is, voert NTLDR ntdetect.com. uit
  6. Ten slotte wordt ntoskrnl.exe gestart.

De menu-opties bij het selecteren van een besturingssysteem tijdens het opstarten zijn gedefinieerd in het bestand boot.ini. De opstartopties voor niet-NT-versies van Windows kunnen echter niet via het bestand worden geconfigureerd, daarom moet er een bijbehorend bestand zijn dat kan worden gelezen om te begrijpen wat u vervolgens moet doen: opstarten naar het besturingssysteem.

Het boot.ini bestand is natuurlijk beschermd tegen wijziging met de systeem-, verborgen en alleen-lezen attributen. De beste manier om het bestand te bewerken is met de opdracht bootcfg, waarmee u niet alleen wijzigingen kunt aanbrengen, maar ook deze kenmerken opnieuw kunt toepassen als u klaar bent. U kunt het bestand optioneel bewerken door verborgen systeembestanden te bekijken, zodat u het INI-bestand kunt vinden en vervolgens het alleen-lezen-kenmerk uit te schakelen voordat u het gaat bewerken.

Meer informatie over NTLDR

Als je maar één besturingssysteem op je computer hebt geïnstalleerd, zie je het NTLDR-opstartmenu niet.

De NTLDR-bootloader kan niet alleen vanaf een harde schijf worden uitgevoerd, maar ook vanaf een schijf, flashstation, diskette en andere draagbare opslagapparaten.

Op het systeemvolume vereist de NTLDR zowel de bootloader zelf als ntdetect.com, die wordt gebruikt om basis hardware-informatie te vinden om het systeem op te starten. Zoals je hierboven hebt gelezen, is boot een ander bestand dat belangrijke informatie over de opstartconfiguratie bevat.ini-NTLDR kiest de Windows\ map op de eerste partitie van de eerste harde schijf als dat INI-bestand ontbreekt.

Aanbevolen: