De 6 beste gratis virusverwijderingssoftware van 2022

Inhoudsopgave:

De 6 beste gratis virusverwijderingssoftware van 2022
De 6 beste gratis virusverwijderingssoftware van 2022
Anonim

Virusverwijderingstools zijn soms op zichzelf staande, eenmalige scanners die een snelle scan van uw systeem uitvoeren en alle gevonden schadelijke software verwijderen. Deze applicaties zijn ideaal voor gebruik als second opinion-scanners die werken in combinatie met bestaande antivirus-applicaties.

Niet alle hulpprogramma's voor het verwijderen van virussen zijn echter stand-alone. Sommige zijn opgenomen in antivirusprogramma's. Hoe dan ook, voer dezelfde taak uit: scan een systeem op schadelijke bestanden en verwijder deze bestanden.

We hebben tientallen zowel stand-alone hulpprogramma's voor het verwijderen van virussen als hulpprogramma's voor het verwijderen van virussen die deel uitmaken van antivirusprogramma's beoordeeld. Dit zijn de beste gratis antivirusprogramma's die we hebben gevonden.

Beste vanwege gebruiksgemak: Bitdefender

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Eenvoudig te gebruiken.
  • Snel downloaden en installeren.
  • Gemakkelijk voor systeembronnen.

Wat we niet leuk vinden

De basisverwijdering van malware is gratis, maar voor hardnekkige infecties is mogelijk een duur abonnement vereist.

Bitdefender is een van de bekendste en best beoordeelde namen in antivirusbescherming. De antivirussuites van Bitdefender zijn allemaal goed ontwikkeld, gebruiksvriendelijk en effectief in het stoppen van virussen en andere soorten malware. Het is dus geen verrassing dat Bitdefender bovenaan de lijst staat met enkele van de beste gratis hulpprogramma's voor het verwijderen van virussen die in de software zijn ingebouwd. Zodra Bitdefender een virus heeft gedetecteerd, wordt het zonder veel problemen in quarantaine geplaatst en verwijderd.

Tenzij het een aanhoudende (ook wel terugkerende) virusinfectie is. Vervolgens moet u zich abonneren op de Bitdefender Virus & Spyware Removal-service, die ongeveer $ 100 kost voor elke vereiste sessie. Laat dat je echter niet afschrikken. Bitdefender biedt talloze gratis verwijderingshulpmiddelen en in de meeste gevallen verwijdert de Bitdefender-software (inclusief de gratis versie) alle gevonden virussen of malware.

Beste voor scannen zonder antivirussoftware: Kaspersky

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Geen antivirus vereist.
  • Volledig gratis, geen registratie nodig.
  • Scant snel op virussen en verwijdert ze.

Wat we niet leuk vinden

Schaduwen op Kaspersky over Russische connecties.

Kaspersky antivirus is ook een uitstekend antivirusprogramma. Zelfs de gratis versie van de software scoort consequent uitstekende cijfers op onafhankelijke laboratoriumtests voor het stoppen en detecteren van malware. En het feit dat Kaspersky een zelfstandige, gratis tool voor het verwijderen van virussen heeft, is een ander pluspunt.

Het hulpprogramma werkt snel en plaatst alle schadelijke software op het systeem in quarantaine en verwijdert deze, en biedt zelfs enige controle over welke objecten op uw computer worden gescand. Het enige nadeel dat we konden vinden is een oude beschuldiging dat Kaspersky banden heeft met de Russische regering; een beschuldiging die nog steeds een schaduw werpt over de betrouwbaarheid van de software van het bedrijf. Maar als je een virus hebt dat moet worden verwijderd, kan deze zelfstandige Kaspersky-tool het waarschijnlijk verwijderen.

Beste met Windows Defender: Microsoft Malicious Software Removal Tool

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Werkt voor Windows 7-10 op 32- en 64-bits systemen.
  • Volledig gratis; vereist geen registratie.
  • Geïntegreerde versie wordt automatisch uitgevoerd met Windows-updates.

Wat we niet leuk vinden

  • Richt zich alleen op 'prevalente malware-families'.

  • Verschijnt niet in het Windows Start-menu of als bureaubladpictogram.

Een ander hulpprogramma voor het verwijderen van virussen dat veel gebruikers van Windows Defender nuttig zullen vinden, is het Microsoft Malicious Software Removal Tool (MSRT). Deze tool is een gratis download van de Microsoft-website en zal snel uw systeem scannen en eventuele schadelijke software die wordt gevonden in quarantaine plaatsen of verwijderen.

Natuurlijk hoef je Microsoft Windows Defender niet te gebruiken om de MSRT te gebruiken, maar als je een Windows Defender-gebruiker bent, is dit een leuke (en gratis) extra tool die je zal helpen als je dat vindt iets kwaadaardigs glipt langs je verdediging.

Microsoft heeft ook een veiligheidsscanner die op dezelfde manier werkt als de Microsoft Malicious Software Removal Tool. Als u een infectie vermoedt, is het raadzaam om beide hulpprogramma's uit te voeren, maar u moet ze allemaal uitvoeren zodra de download is voltooid, omdat u ze niet zult vinden in uw Start-menu of programma's nadat ze zijn geïnstalleerd.

Beste voor scans in veilige modus: Norton Power Eraser

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Snelle scans en verwijderingen.
  • Zoekt naar virussen en mogelijk ongewenste programma's (PUPS).
  • Mogelijkheid om eerdere verwijderingen ongedaan te maken.

Wat we niet leuk vinden

  • Kan valse positieven vinden.
  • Geen opties voor macOS.

Norton is een bekende naam in antivirusprogramma's, dus het is geen verrassing dat Norton een kleine virusverwijderingstool biedt die uw systeem scant en mogelijke bedreigingen verwijdert. Het is echter een aangename verrassing dat u met Norton Power Eraser de delen van uw computer kunt aanpassen die u wilt laten scannen, en een tool bevat waarmee u eerdere verwijderingen van virussen ongedaan kunt maken, voor het geval iets dat u hebt verwijderd (met Norton) in het verleden een vals positief was.

Het is een zorg dat Norton Power Eraser valse positieven zou kunnen opvangen, maar het is ook niet zo ongewoon. Wees voorzichtig wanneer u akkoord gaat met de aanbevelingen van Norton om programma's te verwijderen. Doe bij twijfel wat onderzoek om erachter te komen of de gesignaleerde applicatie inderdaad een bedreiging is. Als dit niet het geval is, kunt u proberen het op uw systeem te laten staan. Je kunt altijd terugkomen en het later verwijderen.

Beste voor het verwijderen van Android-virussen: Avast

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Uitstekende AV-testscores.
  • Hoge beoordelingen bij Android-gebruikers.
  • Eenvoudig te gebruiken en effectief.

Wat we niet leuk vinden

  • Advertentie ondersteund.
  • Niet de beste klantenservice.
  • Misleidende 'functies' die eigenlijk advertenties zijn om de pro-versie te kopen.

Avast is een eersteklas antivirustoepassing met installaties voor zowel Android als andere apparaten. Het is een volledige antivirustoepassing, maar als onderdeel van die toepassing heeft het mogelijkheden om virussen te verwijderen. En het presteert zeer goed, zoals is bewezen door onafhankelijke laboratoriumtests via AV Test en anderen. Avast presteert goed in alle tests, met alle laboratoria; scoort meestal perfect of bijna perfect, ongeacht wat er op wordt gegooid.

Dit is echter een volledige antivirustoepassing, dus u moet deze op uw apparaat installeren. Eenmaal geïnstalleerd, kunt u de scanner echter instellen voor handmatige of geautomatiseerde scans, en eenmaal gedetecteerd, kan alle soorten malware worden verwijderd met behulp van de ingebouwde hulpprogramma's voor het verwijderen van virussen.

Beste virusverwijderingstool voor Mac-gebruikers: Sophos Home Free

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Mac- of Windows-versies beschikbaar.
  • Cloud-gebaseerde antivirus.
  • Automatische quarantaine en verwijdering van malware.

Wat we niet leuk vinden

  • Geen recente onafhankelijke testresultaten.
  • Af en toe valse positieven.

Mac-computers zijn minder vatbaar voor virussen dan Windows-computers, maar dat betekent niet dat ze volledig immuun zijn. Het is nog steeds mogelijk om een virus of andere malware op een Mac te krijgen, vooral als je deelneemt aan risicovol gedrag zoals het delen van P2P-bestanden of het surfen op potentieel geïnfecteerde websites.

Het leuke van Sophos Home Free is dat het heel goed werkt op Mac-computers. En aangezien het gebaseerd was op antivirusprogramma's voor bedrijven, is het vooral effectief in het vinden en verwijderen van virussen en andere malware. Dat gezegd hebbende, is het niet ongebruikelijk dat Sophos Home Free waarschuwt voor valse positieven, en het heeft af en toe legitieme bedreigingen gemist die het had moeten opvangen.

Desalniettemin is Sophos een overwegend goede antivirustoepassing die toevallig ook een hulpprogramma voor het verwijderen van virussen heeft die u kunt gebruiken als iets wordt gemarkeerd door de antivirustoepassing.

Aanbevolen: