12 Beste gratis hulpprogramma's voor het verwijderen van spyware (september 2022)

Inhoudsopgave:

12 Beste gratis hulpprogramma's voor het verwijderen van spyware (september 2022)
12 Beste gratis hulpprogramma's voor het verwijderen van spyware (september 2022)
Anonim

Spyware is een vorm van malware die informatie van je probeert te stelen zonder dat je het weet of goedkeurt. Het kan worden vermomd als legitieme software of achter de schermen werken om dingen te doen zoals het bijhouden van webbrowsergegevens of het controleren van toetsaanslagen om wachtwoorden te verzamelen.

Je zou een spyware-infectie kunnen hebben als de prestaties van je computer de laatste tijd achteruit zijn gegaan, en vooral als vreemde pop-ups verschijnen, websites omleiden naar plaatsen waar je niet heen wilt, e-mailcontacten vreemd worden spamberichten die van u lijken te zijn, of u het slachtoffer bent van identiteitsdiefstal.

Hieronder staan verschillende gratis tools die uw harde schijf, flashstation, externe harde schijf, enz. kunnen scannen.spyware te verwijderen. Sommige werken alleen als u de scan handmatig start, maar andere houden uw computer voortdurend in de gaten om te voorkomen dat spyware uw computer kan wijzigen of uw informatie kan controleren.

Van alle onderstaande programma's is bekend dat ze scannen op spyware, maar ze zoeken mogelijk niet naar andere dingen, zoals virussen. Andere scanners verwijderen bepaalde soorten malware, maar geen spyware, dus die hebben we weggelaten uit deze lijst.

SUPERAntiSpyware

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Veel scanopties

  • Scans kunnen snel worden uitgevoerd door meer processorkracht te gebruiken
  • Je kunt overal scannen waar je maar wilt, inclusief het systeemgeheugen
  • Werkt vanuit Verkenner om elke map/bestand op elk moment te scannen

Wat we niet leuk vinden

  • Wordt niet automatisch bijgewerkt
  • Kan scans niet plannen om automatisch uit te voeren

SUPERAntiSpyware zou uw allereerste keuze moeten zijn als u zich wilt ontdoen van spyware die al op uw computer staat. Het wordt vaak bijgewerkt, installeert en scant snel en geeft u volledige controle over wat er wordt gescand.

Het is in staat om in ZIP-bestanden te kijken, onbekende bestandstypen over te slaan (voor een snellere scan), bestanden groter dan 4 MB te negeren en niet-uitvoerbare bestanden over te slaan (zodat alleen EXE's en vergelijkbare bestandstypen worden gescand).

Wat SUPERAntiSpyware echt onderscheidt van de andere in deze lijst, is dat het ook kan worden ingesteld om alleen bestanden te scannen die zijn gewijzigd in de afgelopen zoveel dagen (1 dag, 5 dagen, enz.), negeer systeemherstel- en volume-informatiegegevens, gebruik meer van de CPU voor een snellere scan (genaamd Scan Boost) en scan zelfs de bestanden waarnaar snelkoppelingen verwijzen.

Het kan de hele computer scannen of slechts delen ervan waar normaal gesproken spyware voorkomt. U kunt ook een kritieke puntscan uitvoeren om spyware te verwijderen die momenteel in het geheugen wordt uitgevoerd, of u kunt de optie Aangepaste scan gebruiken om te kiezen wat er wordt gescand en waar te controleren (flashstations, interne/externe harde schijven, geselecteerde mappen, enz.).

Deze antispywaretool kan ook tijdelijke Windows-bestanden verwijderen voordat de scan wordt gestart, mappen uitsluiten van scans, scannen vanuit het contextmenu met de rechtermuisknop en alle geopende webbrowsers sluiten voordat u gaat scannen.

De freeware-versie is 100 procent gratis, maar je moet wel handmatig scans en definitie-updates uitvoeren (ze gebeuren niet automatisch). Deze beperkingen worden echter opgeheven met SUPERAntiSpyware Pro X.

De software werkt met Windows 11, Windows 10, Windows 8 en Windows 7.

Als je de professionele editie wilt proberen, kun je de proefversie inschakelen tijdens de installatie van de gratis versie.

Malwarebytes

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Vindt gewoonlijk meer bedreigingen dan vergelijkbare programma's
  • Het kan PuP's en vele soorten malware lokaliseren
  • Kan worden uitgevoerd vanuit het contextmenu met de rechtermuisknop in Explorer
  • Hiermee kunt u de scaninstellingen aanpassen

Wat we niet leuk vinden

  • Automatisch bijwerken vereist de premium, niet-gratis editie
  • Automatische quarantaine is niet gratis inbegrepen
  • U kunt geen aangepaste automatische scanschema's instellen

Malwarebytes is een andere grote hit als het gaat om het opruimen van spyware. Het is gemakkelijk te gebruiken en heeft de neiging om veel meer kwaadaardige items te vinden dan vergelijkbare programma's.

Het scant door de waarden en sleutels van het Windows-register, bestanden en lopende processen, plus een heuristiekanalysator om mogelijk ongewenste programma's (PuP's) te vinden.

Wanneer de scan is voltooid, is het heel eenvoudig om te zien waar de spyware is gevonden, en het selecteren van de spyware die u in quarantaine wilt plaatsen, is slechts een paar klikken verwijderd.

Malwarebytes kan ook afzonderlijke bestanden en mappen scannen, evenals hele harde schijven, met het contextmenu met de rechtermuisknop in Windows Verkenner. Er is een optie om binnen archieven te scannen, bepaalde bestanden/mappen te negeren en ook op rootkits te scannen.

Automatische updates, een gedetailleerder scanschema en automatische quarantaine zijn alleen beschikbaar in de premium-versie. U kunt een proefversie starten vanaf de bovenkant van de gratis versie.

Dit programma werkt op Windows 11, 10, 8 en 7, evenals op macOS 10.12, 10.13, 10.14, 10.15, 11 en 12.

Hetzelfde bedrijf biedt de lichtere en draagbare Malwarebytes AdwCleaner-tool die u in plaats daarvan kunt gebruiken. Het vindt niet alleen spyware en adware, maar ook PUP's en browserkapers.

Avast Free Antivirus

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Controleert automatisch op spyware, de hele tijd
  • Veel instellingen die je kunt aanpassen
  • Werkt vanuit het contextmenu van de Verkenner met de rechtermuisknop
  • Inclusief andere handige tools

Wat we niet leuk vinden

  • Misschien heb je de extra tools die het bevat niet nodig of gebruik je deze nooit
  • Duurt veel langer om te installeren dan sommige spywarereinigers
  • Kan als rommelig worden beschouwd met alle andere tools

Avast Free Antivirus kan spyware detecteren en verwijderen voordat u weet dat deze op uw computer staat. Wat het anders maakt dan de twee hierboven, is dat het altijd aan staat en altijd uitkijkt naar nieuwe bedreigingen.

Er zijn veel instellingen die u kunt aanpassen in Avast, zoals CyberCapture inschakelen om niet-herkende bestanden te blokkeren, de geharde modus gebruiken om de beveiliging echt te vergrendelen, scannen op mogelijk ongewenste programma's, scannen vanuit Windows Verkenner, bestanden/mappen uitsluiten /URL's van scans en nog veel meer.

Avast bevat ook een Wi-Fi-inspecteur, VPN-client, junk-cleaner, software-updater en web- en e-mailbeveiliging

Avast verkoopt betaalde antivirusprogramma's, maar biedt ook deze gratis aan, die allemaal antispywarebescherming bieden. U kunt Avast downloaden voor Windows 11, Windows 10, Windows 8 en Windows 7, evenals macOS 10.12, 10.13, 10.14, 10.15, 11 en 12.

AVG AntiVirus Gratis

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Vindt spyware automatisch
  • Scans kunnen worden uitgevoerd tijdens het opstarten
  • Bevat een geavanceerde, grondige reinigingsprocedure
  • Maakt het vinden van spyware op externe schijven eenvoudig

Wat we niet leuk vinden

  • Gebruikt meer systeembronnen dan een speciale spywarereiniger
  • Bevat functies die u misschien niet wilt als u alleen een hulpprogramma voor het verwijderen van spyware zoekt
  • Inclusief advertenties

AVG is een ander populair antivirusprogramma dat dient als een volledige malwarescanner, die niet alleen spyware controleert en verwijdert, maar ook ransomware, virussen en meer… allemaal automatisch en gratis.

AVG biedt niet alleen bescherming voor uw computer, maar ook voor uw webactiviteit en e-mail. U kunt een volledige systeemscan, een opstartscan of een aangepaste scan uitvoeren, maar er is ook een speciale knop die onmiddellijk een controle op spyware op al uw verwijderbare apparaten start.

Een andere unieke functie in AVG is de optie Diepe scan die een veel langzamere maar ook grondigere scan uitvoert, een goede optie als niets anders de spyware lijkt te verwijderen. U kunt het configureren om bestanden te herkennen aan hun inhoud en niet aan hun bestandsextensie, wat ideaal is als de spyware een verborgen/valse bestandsextensie gebruikt.

De Deep Scan-optie kan ook meer dan 20 archiefbestandstypen openen en scannen, veel meer dan de meeste andere spywarescanners die meestal alleen de populaire ondersteunen (ZIP en RAR).

Iets anders dat het vermelden waard is, is de mogelijkheid om door bestanden te scannen in de volgorde waarin ze op de harde schijf staan, wat het scannen kan versnellen omdat er geen onnodig aantal HDD-zoekopdrachten worden uitgevoerd.

Gebruikers van Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7 en Windows XP kunnen AVG downloaden. Het wordt ook ondersteund op macOS 10.10, 10.11, 10.12, 10.13, 10.14, 10.15, 11 en 12.

Adaware Antivirus

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Controleert automatisch op spyware, de hele tijd
  • Hiermee kunt u geplande spywarescans uitvoeren
  • Definities worden automatisch bijgewerkt
  • Vindt ook andere bedreigingen

Wat we niet leuk vinden

Er ontbreken verschillende functies die alleen te vinden zijn in de Adaware Pro- en Total-edities

Adaware Antivirus is een ander antispywareprogramma dat actief nieuwe bedreigingen blokkeert en de computer scant op bestaande. Het heeft een strak, nieuw ontwerp en is niet moeilijk te gebruiken.

Dit programma is anders dan sommige antispywareprogramma's omdat het zichzelf wel update en zelfs een volledige systeemscan volgens een schema kan uitvoeren.

Hoewel het geen actieve web-, e-mail- of netwerkbeveiliging biedt, kunt u er zeker van zijn dat het er alles aan zal doen om deze bedreigingen te stoppen en te verwijderen.

Zoals de meeste always-on antimalware-programma's, ondersteunt Adaware de stille/gaming-modus en uitsluitingen. Het kan ook opstartsectoren, rootkits, archieven, processen, cookies en registeritems scannen.

Hun website zegt dat het programma kan worden geïnstalleerd op Windows 10, Windows 8 en Windows 7, dus de kans is groot dat het ook goed werkt op Windows 11.

Huisoproep

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Vereist geen installatie (het is draagbaar)
  • Gebruikt minimale processor- en geheugenbronnen in vergelijking met andere systeemreinigers
  • U kunt kiezen welke delen van de computer u wilt scannen

Wat we niet leuk vinden

  • Laat u geen scans starten vanuit een map of bestand in Explorer
  • Updates en scans moeten handmatig worden uitgevoerd

HouseCall is een eenvoudige en draagbare spywarereiniger die niet veel schijfruimte in beslag neemt, maar toch een volledige scanner biedt tegen malware.

Druk gewoon op de scanknop om de standaard snelle scan te starten, of ga naar de instellingen om te wijzigen waar u op spyware moet controleren; je kunt alles kiezen of alleen aangepaste gebieden zoals bepaalde mappen of harde schijven.

HouseCall is beschikbaar voor macOS 10.12, 10.13, 10.14, 10.15, 11 en 12; evenals Windows 11, Windows 10 en Windows 8.

SpywareBlaster

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Beschermt uw computer tegen nieuwe spywarebedreigingen
  • Hiermee kunt u bestanden herstellen die door spyware zijn beschadigd

Wat we niet leuk vinden

Kan geen spyware vinden die al op uw computer staat

SpywareBlaster is anders dan de rest van deze programma's omdat het niet scant op bestaande spyware, hoewel het zijn naam eer aandoet, het "blast" nieuwe bedreigingen voordat ze uw systeem kunnen bereiken.

De manier waarop het werkt, is dat u bescherming voor uw webbrowsers kunt inschakelen om te beschermen tegen kwaadaardige scripts, exploits en cookies die uw webgedrag volgen. Het doet dit door een vooraf gemaakte lijst met blokkades in te schakelen (die u op elk moment handmatig kunt bijwerken) tegen bepaalde websites, cookies en scripts.

De optie Systeemmomentopname biedt een manier om een back-up te maken van verschillende systeeminstellingen, zodat als spyware wijzigingen aanbrengt, u de back-up kunt herstellen om uw instellingen weer normaal te maken.

Er zijn ook enkele zeer specifieke hulpprogramma's voor spywarebescherming in SpywareBlaster, zoals Hosts Safe om een back-up te maken en het hosts-bestand te coderen (dat een doelwit is voor spyware) en een lijst met uw eigen aangepaste ActiveX-blokkeringsregels.

Er wordt gezegd dat het op Windows 10, 8 en 7 draait. Hoewel niet bevestigd, werkt het waarschijnlijk ook prima op Windows 11.

Spybot

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Geweldig voor gevorderde gebruikers
  • Beschermt uw bestanden in de toekomst tegen nieuwe spyware
  • Kan elk bestand of elke map scannen om te controleren op spyware
  • Bevat veel opties die u kunt aanpassen
  • Scant ook op rootkits

Wat we niet leuk vinden

Misschien te geavanceerd voor de meeste mensen

Spybot is geweldig voor gevorderde gebruikers die volledige controle willen over hoe het programma scant en beschermt tegen spyware, maar het is niet ideaal voor beginnende gebruikers die alleen spyware willen verwijderen. Gebruik daarvoor een van de andere bovengenoemde programma's.

Een van de meest opvallende kenmerken is de immunisatieoptie, die veelvoorkomende bedreigingen in verschillende webbrowsers blokkeert. Het is net zo eenvoudig als scannen naar de kwetsbaarheden en vervolgens op Vaccinatie toepassen. drukken

Een ander voordeel is dat het een fluitje van een cent is om tracking cookies die uw privacy in gevaar kunnen brengen uit te schakelen, wederom met slechts één klik.

Natuurlijk kan Spybot ook spyware "zoeken en vernietigen" met behulp van zijn systeemscanner. Als u bepaalde bestanden wilt scannen, kunt u dat ook doen.

Een van de vele opties die u kunt inschakelen, is er een om niet alleen de bestanden en instellingen van de huidige gebruiker te scannen en te immuniseren, maar ook die van elke andere gebruiker op de computer.

Je kunt ook een spyware-scanoptie toevoegen om apparaten zoals flashdrives automatisch af te spelen, het programma vertellen in welke map je internetdownloads zijn opgeslagen, zodat het daar diepe spywarescans uitvoert en rootkit-scans uitvoeren.

U kunt dit programma gebruiken als uw computer Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7 of Windows XP gebruikt.

F-Secure Online Scanner

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Kan niet eenvoudiger te gebruiken zijn
  • Geen onnodige instellingen of schermen
  • Verwijdert virussen en spyware
  • Wordt uitgevoerd zonder installatie (draagbaar)

Wat we niet leuk vinden

  • Zeer kaal (niet goed als je op zoek bent naar aanpassingen)
  • Onduidelijk waar het scant, en je kunt geen specifieke mappen of bestanden kiezen om te scannen

F-Secure's gratis spywarescanner is extreem gebruiksvriendelijk. Het is zeer licht van gewicht, duurt seconden om te downloaden en minder dan een minuut om te beginnen met scannen.

Je hoeft niet veel te doen om spyware en virussen te controleren en te verwijderen met dit programma. Open het gewoon waar je het hebt gedownload, en laat het zijn ding doen - het zal je de resultaten presenteren wanneer het klaar is met scannen.

Je kunt dit programma gebruiken in Windows 11 en waarschijnlijk ook in oudere versies.

Dr. Web CureIt

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Geen installatie nodig (het is draagbaar)
  • U kunt kiezen wat u wilt scannen, inclusief alleen het geheugen
  • Veel scanopties
  • Verwijdert ook andere bedreigingen

Wat we niet leuk vinden

  • Gratis voor persoonlijk, alleen thuisgebruik
  • U moet uw naam en e-mailadres invoeren om de downloadlink te krijgen

De Dr. Web CureIt! anti-spyware scanner is volledig draagbaar, wat betekent dat u het niet hoeft te installeren en het zelfs op een flashstation of ander draagbaar apparaat kunt bewaren.

U kunt de hele computer scannen of alleen op bepaalde plaatsen op spyware controleren, zoals in de systeemmap van Windows, tijdelijke bestanden, de map Documenten van de gebruiker, RAM en op enkele andere plaatsen.

Je kunt ook je eigen aangepaste locaties toevoegen, zoals een andere harde schijf of een andere map, en ook in installatiepakketten en archieven scannen.

Dr. Web CureIt! is een beetje groot in vergelijking met deze andere tools (meer dan 200 MB), maar het kan ook scannen op een aantal andere malwaretypes zoals adware, riskware, hacktools, dialers, enz.

Iets interessants om op te merken over dit programma is dat het de enige spywarescanner uit deze lijst is die een unieke naam gebruikt bij elke download, om te voorkomen dat malware het blokkeert.

Het draait op Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP, en is alleen gratis voor thuisgebruikers. U moet Dr. Web CureIt! om het in een andere vorm te gebruiken.

Sophos Scan & Clean

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Geen installatie nodig.
  • Verwijdert meer dan alleen spyware.
  • Inclusief aanpasbare instellingen als je ze wilt gebruiken.
  • Kan een systeemherstelpunt maken voordat bestanden worden verwijderd.

Wat we niet leuk vinden

  • Verschillende stappen om de uiteindelijke downloadpagina te bereiken.
  • Kan een scan niet pauzeren.

Sophos heeft allerlei soorten beveiligingssoftware, waaronder de gratis Scan & Clean-tool die spyware, zero-day malware, Trojaanse paarden, rootkits en meer kan identificeren en verwijderen.

Net als sommige van deze andere opties, is dit programma volledig draagbaar, dus het zal niet lang duren voordat het spyware en andere soorten infecties begint te vinden en te verwijderen. Er zijn echter enkele instellingen die u desgewenst kunt wijzigen, zoals het comprimeren van onbekende verdachte bestanden voordat u ze uploadt naar de Scan Cloud, en het verwijderen van malwareresten.

Dankzij de "eigen cloudtechnologie" is deze tool altijd up-to-date, dus je hoeft hem niet elke keer opnieuw te downloaden als je je computer wilt scannen.

Je krijgt aan het einde van de scan een rapport waarin staat hoeveel bedreigingen zijn gedetecteerd en hoeveel objecten zijn gescand.

Er is een 32-bits en een 64-bits optie op de downloadpagina. Het draait op Windows 11, Windows 10, Windows 8 en Windows 7.

ComboFix

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Een spyware-scan wordt automatisch uitgevoerd wanneer u het programma start
  • Van belangrijke bestanden wordt automatisch een back-up gemaakt voordat spyware wordt verwijderd
  • Installatie is niet vereist

Wat we niet leuk vinden

  • Resultaten zijn moeilijk te lezen
  • Geen grafische gebruikersinterface
  • Windows 11 en 10 worden niet ondersteund

ComboFix is een hands-off, on-demand spywarescanner. Nadat je het hebt gedownload, open je gewoon het bestand ComboFix.exe om het hele proces onmiddellijk te starten.

Zo werkt het: ComboFix maakt voor alles een back-up van het Windows-register, gevolgd door het maken van een systeemherstelpunt. Daarna start de scan automatisch en zie je de resultaten verschijnen in de opdrachtprompt.

Wanneer de spywarescan is voltooid, wordt er een logbestand gemaakt op C:\ComboFix.txt en vervolgens geopend om door te lezen. Daar kun je zien of er spyware is gedetecteerd en verwijderd en welke zijn gevonden maar niet zijn verwijderd (die je handmatig kunt verwijderen of een ander hulpmiddel kunt gebruiken om te verwijderen).

ComboFix werkt alleen op Windows 8 (niet 8.1), Windows 7, Windows Vista en Windows XP.

Meer niet-zo-vrije spywareverwijderaars

Hier volgen enkele andere programma's die niet gratis zijn, maar die wel constante, altijd actieve anti-spyware schilden bieden, evenals on-demand spyware scanners/verwijderaars en automatische updates:

  • Norton AntiVirus Plus: een grote naam in antivirussoftware. De andere niet-basisversies hebben meer functies, maar zijn ook duurder.
  • Kaspersky Anti-Virus: beschermt ook tegen phishing-pogingen en gevaarlijke websites.
  • Zemana AntiMalware: Bevat een browser add-on/toolbar cleaner en heeft een zeer eenvoudige interface die het een makkie maakt om uw systeem te beschermen tegen spyware.
  • McAfee Total Protection: Bevat een wachtwoordbeheerder om te voorkomen dat spyware uw inloggegevens verzamelt.
  • Bitdefender Antivirus Plus: licht op systeembronnen en kan worden ingesteld met Autopilot om stil te beschermen tegen bedreigingen.

De meeste van deze professionele anti-spywareprogramma's kunnen een week of zo gratis worden uitgeprobeerd, meestal tot 30 dagen, dus zorg ervoor dat je ze controleert voordat je iets koopt.

Aanbevolen: