Loopy Pro doorbreekt (opnieuw) audiobarrières voor muzikanten

Inhoudsopgave:

Loopy Pro doorbreekt (opnieuw) audiobarrières voor muzikanten
Loopy Pro doorbreekt (opnieuw) audiobarrières voor muzikanten
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Loopy Pro heroverweegt hoe een muziek-app op elk platform kan werken, niet alleen op iOS.
  • Loopy Pro kost $30 en biedt een uniek upgrademodel.
  • Loopy-ontwikkelaar Michael Tyson gaf in 2012 een kickstart aan de iOS-muziekscene met AudioBus.

Image
Image

In december 2012 veranderde app-ontwikkelaar Michael Tyson de wereld voor iOS-muzikanten met Audiobus. Vandaag, met de lancering van zijn nieuwe app Loopy Pro, gaat dat weer gebeuren.

Loopy Pro is een opvolger van Loopy, de app voor liveoptredens die beroemd is geworden door Jimmy Fallon en Billy Joel's looped, acapella-duet in 2014. Het is een app waarmee je audiotracks kunt opnemen en herhalen, effecten kunt toevoegen en ze op een tijdlijn kunt rangschikken. Loopy heeft de manier waarop muziek werd gemaakt totaal veranderd en bracht de vloeibaarheid van live optredens naar studioproductie; Loopy Pro doet hetzelfde voor iOS. Eén persoon heeft de app gemaakt, wat de norm is voor iOS-apps voor het maken van muziek. De trend heeft geleid tot een vruchtbare, experimentele speeltuin die in niets lijkt op de oude desktop-manier om dingen te doen.

"Als je een idee hebt voor een app en je wilt er geld mee verdienen, dan is iOS de beste, zo niet de enige optie", vertelde Giku, ontwikkelaar van iOS-muziekapp Drambo, via een direct bericht aan Lifewire. "[Het is een] geweldig, volwassen platform [zonder] piraterij, [met] een geweldige gemeenschap die hongert naar nieuwe apps. Ik denk dat dat de reden is waarom de iPad een magneet werd die indie-ontwikkelaars aantrok om hun raarste ideeën te realiseren en ze in hun levensonderhoud te veranderen. Dit verhaal gaat ook over mij."

Origin Story

Toen Apple in maart 2011 een versie van zijn Digital Audio Workstation (DAW)-app GarageBand voor de iPad lanceerde, werkte het in een vacuüm. Muziek-apps konden niet met elkaar praten. U kunt bijvoorbeeld de audio van de ene app niet opnemen in een andere.

Ik wilde iets maken dat mensen zelf kunnen maken.

In 2012 heeft Tyson's AudioBus dit opgelost. Het was een virtueel mengpaneel waarmee je audio van de ene app naar de andere kon pijpen. Het werkte door een codefragment beschikbaar te stellen dat andere ontwikkelaars in hun apps konden opnemen. Om te zeggen dat dit een revolutie teweegbracht in het maken van iOS-muziek, zou een understatement zijn. Zelfs Apple zag het belang ervan in en in plaats van deze slimme oplossing uit de App Store te bannen, voegde het Audiobus toe aan GarageBand.

Toen, met de lancering van iOS 7 in 2013, voegde Apple zijn eigen, inferieure versie van AudioBus toe, genaamd Inter-App Audio. Audiobus heeft dit verwerkt en AudioBus blijft vandaag in GarageBand.

Audio-eenheden, AUM en Drama

Het volgende hoofdstuk van muziek maken op iOS is de Audio Unit (AUv3), geïntroduceerd met iOS 9 in 2015. Deze staan bekend als 'plug-ins' in desktop-DAW's, en ze voegen functionaliteit toe aan de host-app. Dit kunnen audio- of MIDI-effecten, instrumenten of hulpprogramma's zijn.

Audio-units zijn fantastisch omdat ze integreren met de host. Je opent je project en het is precies waar je het hebt achtergelaten. Je hoeft niet elke keer een heleboel aparte apps te starten en ze aan te sluiten als je muziek wilt maken.

De laatste reden voor het succesverhaal van AUv3 is dat iOS-apps in vergelijking met de desktop spotgoedkoop zijn. Je kunt audio-eenheden meestal voor een paar dollar ophalen. Zelfs de duurste AU's, zoals die van FabFilter, de oude ontwikkelaar van desktopplug-ins, kosten slechts $ 40, terwijl de exacte equivalenten op de desktop variëren van $ 109 tot $ 269.

Audio-eenheden bestaan op de desktop en kunnen zelfs compatibel zijn tussen iOS en Mac. Hun hapklare hulpprogramma vond echter een perfect thuis op de iPad en iPhone, en hun spirituele thuis is een app genaamd AUM door iOS-ontwikkelaar Kymatica. En Kymatica is, zoals je misschien al geraden hebt, één persoon: Jonatan Liljedahl.

Ik vroeg hem waarom indie-ontwikkelaars zo veel voorkomen in de iOS-muziekscene.

"Ik denk dat indie-ontwikkelaars een enthousiasme en persoonlijke investering in muziek en muziektechnologie delen die hen vaak zal inspireren en begeleiden bij hun werk en de ontwikkeling van geweldige apps", vertelde Liljedahl aan Lifewire via e-mail.

Loopy Pro-ontwikkelaar Tyson denkt dat het gewicht van grotere bedrijven het moeilijker maakt om te ontwikkelen voor een meer nicheplatform. "Zoveel grote [bedrijven] hebben geprobeerd het platform te benaderen, maar ze hebben dit enorme gewicht van, weet je, op de desktop", zegt Tyson. "En ik denk dat het gewoon moeilijk is om van de ene naar de andere te gaan."

Image
Image

AUM heeft waarschijnlijk een nog grotere impact gehad dan AudioBus op de iOS-muziekscene. Het concept is eenvoudig: je kunt AUv3-plug-ins hosten in de app, ze in elkaar overzetten en ze elkaar laten besturen.

Je kunt de audio en MIDI dan overal naartoe leiden, zoals het patchen van kabels in een opnamestudio. AUM integreert ook met hardwarecontrollers en groove-boxes. Het is misschien wel de meest flexibele muzieksoftware die er is en waarvan veel muzikanten zouden willen dat ze op de Mac bestonden. Het is echt uniek, maar je kunt er geen audio mee opnemen en manipuleren.

De andere app die we moeten noemen is Dramabo. Het is onmogelijk om snel samen te vatten, maar de App Store-beschrijving zegt dat het een "modulaire groovebox- en audioverwerkingsomgeving" is. Het is een sequencer en sampler, maar de ontwikkelaar, Giku, heeft ook alle componenten toegevoegd die nodig zijn om je eigen elektronische instrumenten te bouwen. Het is een beetje zoals de Minecraft van muziek-apps.

Drambo host ook audio-eenheden, maar assimileert ze min of meer in zijn omgeving. Drama kan in het begin intimiderend zijn, maar nogmaals, het is uniek. Drama werkt ook op de Mac, maar is veel beter geschikt voor de touchscreens van de iPad en iPhone. En, net als alle andere apps hier, is het het werk van slechts één ontwikkelaar.

Loopy Masterpiece

Loopy Pro's vroege codenaam was "Loopy Masterpiece", en dat is een goede beschrijving. Op zijn meest elementaire manier werkt Loopy Pro als een looper. Je neemt een audiofragment op in een van Loopy's kenmerkende donuts, en het blijft herhalen terwijl je iets anders speelt. Maar het bevat ook elementen van AudioBus en AUM, zodat u elke audio-eenheid kunt hosten terwijl de audio naar een andere audio-eenheid wordt geleid.

Dan wordt het wild. U kunt schuifregelaars en knoppen naar het canvas van Loopy Pro slepen en er functies aan toewijzen. Ze kunnen een clip solo of dempen of in plakjes hakken die je kunt activeren via een raster van knoppen. De vrolijke groep bètatesters van Loopy Pro heeft een verbazingwekkende reeks van deze aangepaste lay-outs gebouwd, die allemaal kunnen worden geëxporteerd en gedeeld met andere gebruikers.

Ik denk dat indie-ontwikkelaars een enthousiasme en persoonlijke investering in muziek en muziektechnologie delen die hen vaak zal inspireren en begeleiden.

Je zou zelfs een lay-out kunnen bouwen met als enig doel andere muziekhardware via MIDI te besturen. Het is niet moeilijk om te zeggen dat je met Loopy Pro voor een groot deel je eigen aangepaste muziek-app kunt bouwen.

"Het is gebaseerd op het feit dat iedereen het op zijn eigen manier wil doen", zegt Tyson. "Dus ik wilde iets maken dat mensen zelf kunnen maken."

Maar hij heeft het belangrijkste publiek van zijn vorige app niet weggelaten: live loopers.

Als je live looping-artiesten hebt gezien, weet je hoe ze beginnen met een enkele loop en van daaruit verder bouwen. Het live looping optreden van KT Tunstall in de BBC TV show Later…with Jools Holland wordt algemeen beschouwd als het punt waar het live loopen van start ging.

Maar zo'n looping is beperkt. Vaak moet het publiek je opbouw doornemen terwijl je de delen één voor één opbouwt. Maar met Loopy Pro kun je niet alleen vooraf gemaakte secties op een tijdlijn plaatsen (bijvoorbeeld percussie), maar ook lege opnameboxen op die tijdlijn neerzetten. Dus, als het refrein langskomt, bijvoorbeeld, kan de muzikant de rol in die box spelen, en dan hoef je het niet opnieuw te horen tot het volgende refrein.

Dit zorgt voor complexere, interessantere arrangementen die tegelijkertijd gemakkelijker te bouwen zijn. En Loopy Pro werkt ook met externe MIDI-controllers, wat betekent dat als je eenmaal bent ingesteld en optreedt, je het scherm niet meer hoeft aan te raken. U kunt eenvoudige voetpedalen of complexe, LED-verlichte roosters gebruiken, zoals de Novation Launchpad Pro, een controller die is ontworpen voor Ableton maar vanaf het begin perfect is geïntegreerd met Loopy Pro.

Ik heb de app de afgelopen maanden in bèta getest en het is uitgegroeid tot iets heel ongelooflijks. Als amateurmuzikant heb ik meestal Ableton Live en een paar hardware-muziekgroove-boxen gebruikt. Maar nu merk ik dat Loopy Pro vaak de beste optie is voor bijna alles.

Dat komt natuurlijk door de app, die gewoon mooi is. Maar het ligt ook aan de gemeenschap eromheen. Loopy Pro zou niets zijn zonder al die Audio Units en de indie-ontwikkelaars die ze maken en verkopen. De iPad heeft misschien niet zoiets als Ableton Live of Apple's Logic Pro, maar heeft ze niet nodig. iOS is zijn eigen bloeiende, experimentele, lonende en vaak heerlijke muziekplatform.

En Loopy Pro is het volgende hoofdstuk daarvan.

Aanbevolen: