Hoe Ableton Live en de rivaliteit van Apple Logic geweldig is voor muzikanten

Inhoudsopgave:

Hoe Ableton Live en de rivaliteit van Apple Logic geweldig is voor muzikanten
Hoe Ableton Live en de rivaliteit van Apple Logic geweldig is voor muzikanten
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Live 11 is nu veel beter in het opnemen van live instrumenten.
  • De Logic vs. Live rivaliteit spoort ontwikkelaars aan om echt geweldige apps te maken.
  • Muzikanten zijn de echte begunstigden van deze rivaliteit.
Image
Image

Ableton Live is de muziekproductie-app die eruitziet als een Excel-spreadsheet, maar harder rockt dan een granieten elektrische gitaar. Versie 11 is nu beschikbaar en je kunt er 90 dagen gratis gebruik van maken.

Ableton Live en Apple's Logic Pro zijn de oostkust versus westkust van muziekproductie-apps, en beide hebben hun eigen stijlen en opvallende kenmerken. Tot vorig jaar, dat wel. Met hun nieuwste updates hebben beide apps elkaars laatste paar unieke functies opgelicht. Zowel Live als Logic zijn geweldige apps, maar voor mij is Live gemakkelijker te gebruiken.

Als Live een paar bekende, comfortabele pantoffels is, is Logic de warboel van jassen, hoeden en oude verlengsnoeren waar je doorheen moet vechten om je pantoffels uit de schoenenkast te krijgen.

"Ik vind Ableton Live meer bevorderlijk om in een 'state of flow' te komen tijdens het componeren", vertelde muzikant Echoopera aan Lifewire in een forumthread. "Ik vind dat Logic geworteld is in de 'oude' manier om dingen te doen vanuit een workflow-standpunt en merk dat ik er te vaak mee aan het prutsen ben om het gewenste resultaat te bereiken."

Live 11: Wat is er nieuw?

Live 11 voegt nieuwe geluiden, nieuwe instrumenten en nieuwe tools toe, zoals bij elke software-update. De echt opwindende delen volgen live-tempo (waardoor je voorgeprogrammeerde nummers het tempo van andere muzikanten op een live-podium volgen); MIDI Polyphonic Expression (waarmee je expressieve, aanraakgevoelige controllers voor instrumenten kunt gebruiken); en als laatste, comping.

Zowel Live als Logic zijn ongelooflijke tools, elk met hun eigen sterke punten, en de sterke rivaliteit houdt zowel Apple als Ableton scherp.

Als je meerdere takes van dezelfde partij opneemt, misschien een zang- of gitaarpartij, kun je met comping gemakkelijk de beste delen van elke take kiezen en kiezen. Logic Pro is de meester hiervan, en veel Ableton-gebruikers starten Logic alleen om de comping-tools te gebruiken. Nu, eindelijk, heeft Live deze tool toegevoegd.

Dit is groot nieuws. Hoewel er nog steeds veel verschillen zijn tussen Live en Logic, was dit waarschijnlijk de laatste essentiële tool die ontbrak in Live. Nu kun je alles op één plek doen.

Logische rivaliteit

Het kopiëren gaat echter niet maar in één richting. In mei 2020 lanceerde Apple Logic Pro v10.5, wat het de "grootste update van Logic sinds de lancering van Logic Pro X" noemde.

Image
Image

Het grote nieuws in die release was Live Loops, Apple's kijk op Ableton Live's Session View, ook wel Clip View genoemd. De clipweergave is het hart van Live, waardoor je clips van audio en MIDI live kunt activeren. Logic heeft andere geweldige tools toegevoegd, maar in de Live vs Logic-strijd was Live Loops het grootste schot.

Waarom ik van leven hou

Apple's Logic is een episch stukje software, en het is enorm lastig om te gebruiken. Elke taak vereist meerdere muisklikken en veel essentiële functies zijn verborgen in menu's. Zelfs als je bekwaam bent, kan het soms veel werk zijn om simpele dingen te doen.

"Ik wend me tot Logic als ik gewoon meer typische lange nummers (liedjes, composities) wil opnemen", zei muzikant PZoo in dezelfde forumthread.

"Het kan alles, maar ik vind het echt vervelend en vaak niet intuïtief. Commando's zijn overal en naar mijn mening gewoon een ingewikkelde workflow."

Ableton Live daarentegen is een droom. Vanaf het moment dat u begint, is het intuïtief. De aanwijzing zit in de naam. Live is gemaakt om live te gebruiken. Het is net zo goed een muziekinstrument als een DAW (digital audio workstation, ook bekend als fancy tape recorder).

Image
Image

Alles wat je in Live doet, kan worden gedaan terwijl de muziek draait, waardoor het meer op een jamsessie lijkt dan op het schrijven van een muziekpartituur in Excel-ervaring van Logic.

"Voor een creatiever proces van het samenbrengen van veel bronnen, het delven van goud en het herschikken, wend ik me tot Ableton," zei PZoo.

Er zijn ook platformverschillen. Apple's Live is beschikbaar op Mac en Windows, Ableton Logic is alleen voor Mac. Maar Logic heeft ook een geweldige bijbehorende app op de iPad - Logic Remote - en kan projecten importeren die zijn gemaakt in GarageBand op de iPhone en iPad.

Vriendelijke vijanden

Uiteindelijk is de winnaar duidelijk de muzikant. Zowel Live als Logic zijn ongelooflijke tools, elk met hun eigen sterke punten, en de sterke rivaliteit houdt zowel Apple als Ableton scherp. U kunt degene kiezen die u verkiest. En ik geef de voorkeur aan Live.

Aanbevolen: