De nieuwe Roli-kustlijn kan de manier waarop muzikanten creëren veranderen

Inhoudsopgave:

De nieuwe Roli-kustlijn kan de manier waarop muzikanten creëren veranderen
De nieuwe Roli-kustlijn kan de manier waarop muzikanten creëren veranderen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De ROLI Seaboard 2 is een ultra-expressieve MIDI-toetsenbordcontroller.
  • MPE, of MIDI Polyphonic Expression, geeft elektronische instrumenten de expressiviteit van een viool of gitaar.
  • MPE-controllers zijn er in allerlei rare vormen en maten.
Image
Image

Een nieuwe golf van toetsenbordcontrollers brengt de expressie van akoestische instrumenten in elektronische muziek.

We zijn gewend aan keyboards in pianostijl die aanvoelen hoe hard je erop slaat en hoe lang je de toetsen ingedrukt houdt. MPE, of MIDI Polyphonic Expression, is de volgende stap. Hiermee kunnen muzikanten geluiden regelen via aftertouch, door hun vingers over de toetsen te schuiven en - in het geval van deze nieuwe ROLI Seaboard - door je vingers in het zachte oppervlak te smijten. Het verschil is ongelooflijk.

"MPE is eerlijk gezegd een van de meest opwindende dingen die de afgelopen tien jaar met instrumentale apparatuur is gebeurd", vertelde muzikant, songwriter en producer Andre Yaniv aan Lifewire via e-mail.

Sta op

De Seaboard RISE 2 van $1,399 is, zoals de naam al doet vermoeden, ROLI's tweede poging tot een MPE-controller. Het bedrijf ging failliet, maar dat lag niet aan de kwaliteit van de toestellen. Ik heb de originele Seaboard RISE enkele jaren geleden beoordeeld en vond hem erg goed gebouwd. De nieuwe versie is bijna identiek, met de toevoeging van ribbels langs de siliconen toetsen. Deze ribbels lijken op de frets van een gitaar en maken het gemakkelijker om de toetsen op en neer te schuiven.

Image
Image

En glijden is wat je wilt doen. Met MPE-controllers kun je schuiven, poke, pull-off en naar beneden duwen om allerlei extra expressie aan de muziek toe te voegen. Terwijl violisten vibrato van de vingers hebben en gitaristen de toonhoogte in microtonale stappen kunnen veranderen door de steken opzij te buigen (duwen of te trekken), hebben synth-spelers te maken gehad met pitchwheels en andere oplossingen.

MPE is gebouwd op de MIDI-standaard die elektronische instrumenten en andere apparatuur gebruiken om te communiceren. Het is beperkt en verlegt de grenzen van de MIDI-mogelijkheden, maar het resultaat is dat je een synth of sampler met net zoveel gevoel kunt bespelen als een snaarinstrument.

En omdat het allemaal elektronisch is, kun je deze gebaren gebruiken om alles te regelen, niet alleen toonhoogte of volume. In ondersteunende software kan vrijwel elke synthesizerparameter worden toegewezen aan deze expressieve accenten. Je kunt een vinger langs de toets schuiven om het filter te openen, waardoor de audio een bijna gesproken "wah" -geluid krijgt. Sommige controllers detecteren zelfs hoe snel je je vinger van de toetsen ha alt en voegen nog een parameter toe.

Expressie impressies

Ik ben nooit verder gekomen met die originele ROLI, ondanks zijn mooie constructie. De siliconentoetsen reageerden verrassend goed, maar voelden nog steeds papperig aan. Als ik toetsenist was en geen gitarist, zou het me misschien beter af zijn gegaan.

"Ik denk dat Roli's toetsenborden tegenwoordig worden overtroffen door andere opties op het gebied van expressiviteit, en zelfs de iPad heeft veel meer variatie om uit te kiezen, en het heeft niet dezelfde fysieke slijtageproblemen", zei muzikant Neum op het Audiobus elektronische muziekforum.

Gelukkig zijn er andere opties, zowel in een standaard piano-keyboardformaat als in lay-outs die meer geschikt zijn voor gitaristen en andere snaarinstrumenten. Het LinnStrument is bijvoorbeeld een raster van expressieve pads die de lay-out van noten over de snaren van een gitaar of iets dergelijks kunnen nabootsen. Dit maakt het veel gemakkelijker voor een gitarist om te wisselen, omdat hij de toonladders en akkoordvormen niet opnieuw hoeft te leren.

Voor gebruikers van de geweldige Ableton Live-audiowerkstationsoftware biedt Ableton's Push 2 nu MPE bij gebruik met de nieuwste Live 11. Expressie is beperkt tot drukgevoelige "polyfone aftertouch", waarbij de druk op elke pad wordt gevolgd, zodat elke noot afzonderlijk kan worden gemanipuleerd. Maar toch is het een stuk beter dan gewoon op die pads te bonzen en niet veel feedback te krijgen.

Een andere optie is om het te faken. De iPad heeft een aanraakgevoelig scherm, maar kan behoorlijk wat expressie aan, en iPad-muzikanten genieten van een groter aantal apps. Apple's eigen GarageBand, bijvoorbeeld, gebruikt de versnellingsmeters van de iPad om te voelen hoe hard je op het toetsenbord speelt. En met Thumbjam kun je met je vingers over het aanraakscherm schuiven om een aantal ongelooflijk expressieve en verrassend realistische gesamplede instrumenten te bespelen.

Nu deze nieuwe golf in volle gang is, zal MPE alleen maar meer worden geïntegreerd in muzikale controllers, wat geweldig nieuws is voor muzikanten en voor luisteraars, die zonder al het werk van de voordelen kunnen genieten.

Aanbevolen: