Nieuwe DNA-opslag kan al uw gegevens bevatten

Inhoudsopgave:

Nieuwe DNA-opslag kan al uw gegevens bevatten
Nieuwe DNA-opslag kan al uw gegevens bevatten
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Recente doorbraken kunnen het gebruik van DNA mogelijk maken om grote hoeveelheden gegevens voor lange perioden op te slaan.
  • Een expert zei dat DNA-opslagtechnologie meer dan 50.000 keer zoveel informatie kan bevatten als een microSD-geheugenkaart in dezelfde hoeveelheid ruimte.
  • Maar DNA-opslag wordt geconfronteerd met technische obstakels voordat het commercieel haalbaar is.
Image
Image

Misschien kun je binnenkort je gegevens opslaan met behulp van DNA.

Het veld van DNA-informatieopslag versnelt snel met recente aankondigingen van doorbraken door onderzoekers in de Verenigde Staten en China. Experts zeggen dat DNA het potentieel biedt om meer informatie in een kleinere ruimte te stoppen dan conventionele schijven.

"Je kunt denken aan je microSD-geheugenkaart van één terabyte; hij weegt ongeveer 250 milligram", vertelde Hieu Bui, een professor die DNA-computing bestudeert aan de Katholieke Universiteit van Amerika, aan Lifewire in een e-mailinterview. "Hetzelfde gewogen DNA-opslagmateriaal kan 53.000 keer meer gegevens bevatten dan dat van de microSD-kaart, en je hoeft waarschijnlijk niet lang een andere geheugenkaart te kopen."

Een natuurlijke harde schijf

Het idee om informatie op te slaan in DNA, het molecuul dat bestaat uit twee polynucleotideketens die om elkaar heen kronkelen om een dubbele helix te vormen die genetische instructies draagt, bestaat al tientallen jaren, maar werd gehinderd door technische problemen.

In de onderzoekspaper kondigde Microsoft de eerste schrijver van DNA-opslag op nanoschaal aan. De onderzoekers zeiden dat ze een DNA-schrijfdichtheid van 25 x 10^6 sequenties per vierkante centimeter konden bereiken, wat in de buurt komt van de minimale schrijfsnelheden die nodig zijn voor DNA-opslag.

"Een natuurlijke volgende stap is om digitale logica in de chip in te bouwen om individuele controle over miljoenen elektrodespots mogelijk te maken om kilobytes per seconde aan gegevens in DNA te schrijven", schreven de Microsoft-onderzoekers in een blogpost. "Van daaruit voorzien we dat de technologie arrays bereikt met miljarden elektroden die megabytes per seconde aan gegevens in DNA kunnen opslaan."

Chinese onderzoekers hebben onlangs ook een doorbraak in DNA-opslag aangekondigd. In tegenstelling tot andere benaderingen die informatie op een lang lint opslaan, splitste de onderzoeker de inhoud in reeksen en hield deze op verschillende elektroden.

En wetenschappers van het Georgia Tech Research Institute zeiden onlangs dat ze vooruitgang hadden geboekt in de richting van het doel van een nieuwe microchip die DNA-strengen kan laten groeien die een hoge dichtheid 3D-archiefgegevensopslag kunnen bieden tegen ultralage kosten en in staat zijn om die informatie honderden jaren vast te houden.

"We hebben kunnen laten zien dat het mogelijk is om DNA te laten groeien tot het soort lengte dat we willen, en met ongeveer de functiegrootte die we belangrijk vinden bij het gebruik van deze chips," Nicholas Guise, een van de onderzoekers, zei in het persbericht."Het doel is om vanuit deze microwells miljoenen unieke, onafhankelijke sequenties over de chip te laten groeien, die elk dienen als een kleine elektrochemische bioreactor.

Meer gegevens, minder ruimte

DNA kan een revolutie teweegbrengen in de gegevensopslag, maar het is niet duidelijk wanneer je de technologie in je gadgets gaat gebruiken.

Image
Image

"In de toekomst zouden gebruikers kunnen verwachten dat DNA-opslagsystemen een enorme hoeveelheid informatie bevatten, veel minder ruimte innemen, een kleine hoeveelheid groene energie verbruiken en digitale gegevens bewaren tot na het leven van de eigenaar", zei Bui.

Maar het is onwaarschijnlijk dat de gemiddelde gebruiker binnenkort zal profiteren van DNA-gegevensopslag, vertelde datastrateeg Nick Heudecker aan Lifewire in een e-mailinterview. Hij zei dat de technologie ideaal zou kunnen zijn voor het opslaan van enorme hoeveelheden gegevens over zeer lange perioden. Dit soort archiefopslag zou nuttig zijn voor organisaties zoals de Library of Congress of de inlichtingengemeenschap in plaats van op een laptop.

"Op dit moment zijn individuen die DNA gebruiken voor gegevensopslag meestal gimmicks, zoals het opslaan van de toegangscode van uw bitcoin-portemonnee als DNA, zodat u het niet kunt verliezen", zei Heudecker. "In de loop van de tijd zou je kunnen zien dat bedrijven cloudgebaseerde DNA-gegevensopslag gebruiken om hun meest waardevolle, maar minst vaak gebruikte, gegevens over te dragen aan DNA, maar dat is minimaal 5-10 jaar."

DNA-opslag wordt ook geconfronteerd met technische obstakels voordat het commercieel haalbaar is. De kosten zijn hoog en de snelheden zijn laag, zei Heudecker. Het proces van het gebruik van DNA voor opslag is ook erg complex.

"In tegenstelling tot de huidige gegevensopslag, draaien de schijfstations van DNA op chemicaliën en vloeistoffen", zei Heudecker. "Ze lijken meer op een laboratoriumexperiment, met buizen en pompen, dan op een computer."

Aanbevolen: