Hoe u uw computer goed kunt scannen op malware

Inhoudsopgave:

Hoe u uw computer goed kunt scannen op malware
Hoe u uw computer goed kunt scannen op malware
Anonim

Het volledig en correct scannen van uw computer op virussen en andere malware zoals Trojaanse paarden, rootkits, spyware, wormen, enz. is vaak een zeer belangrijke stap voor het oplossen van problemen. Een "eenvoudige" virusscan is niet langer voldoende.

Veel vormen van malware veroorzaken of doen zich voor als schijnbaar niet-gerelateerde Windows- en pc-problemen zoals Blue Screens of Death, problemen met DLL-bestanden, crashes, ongebruikelijke activiteit op de harde schijf, onbekende schermen of pop-ups en andere ernstige Windows-problemen, het is dus belangrijk om uw computer goed te controleren op malware wanneer u veel problemen probeert op te lossen.

Als u niet kunt inloggen op uw computer, raadpleeg dan het gedeelte onderaan deze pagina voor hulp.

Dit zijn algemene stappen voor het scannen en verwijderen van malware van uw pc en moeten ook van toepassing zijn op Windows 11, Windows 10, Windows 8 (inclusief Windows 8.1), Windows 7, Windows Vista en Windows XP.

Hoe u uw computer kunt scannen op virussen, Trojaanse paarden en andere malware

Het goed scannen van uw pc op virussen en andere malware is eenvoudig en kan enkele minuten of langer duren. Hoe meer bestanden u heeft en hoe langzamer uw computer is, hoe langer de scan duurt.

Moet u een back-up van uw bestanden maken voordat u een virusscan uitvoert? Zie het gedeelte onderaan deze pagina voor een discussie daarover.

  1. Download en voer de Microsoft Windows Malicious Software Removal Tool uit. Er zijn twee versies waaruit u kunt kiezen, afhankelijk van of u een 32-bits of 64-bits versie van Windows gebruikt (lees welke u hebt):

    Image
    Image

    Deze gratis, door Microsoft geleverde tool voor het verwijderen van malware zal niet alles vinden, maar het zal wel controleren op specifieke, "voorkomende malware", wat een goed begin is.

    Misschien heb je de Malicious Software Removal Tool al geïnstalleerd. Als dit het geval is, zorg er dan voor dat u het bijwerkt met Windows Update, zodat het kan scannen op de nieuwste malware.

    Een manier om het scanproces te versnellen, is door tijdelijke bestanden te verwijderen, zodat het anti-malwareprogramma niet door al die nutteloze gegevens hoeft te scannen. Hoewel het niet gebruikelijk is dat het virus in een tijdelijke map wordt opgeslagen, kan dit zelfs het virus meteen verwijderen voordat u de scan start.

  2. Update uw antivirus-/antimalwaresoftware die op uw computer is geïnstalleerd.

    Image
    Image

    Voordat u een volledige malware-/virusscan uitvoert, moet u ervoor zorgen dat de virusdefinities up-to-date zijn. Deze regelmatige updates vertellen uw antivirussoftware hoe u de nieuwste virussen van uw pc kunt vinden en verwijderen.

    Definitie-updates gebeuren meestal automatisch, maar niet altijd. Sommige malware richt zich zelfs specifiek op deze functie als onderdeel van de infectie! Zoek naar een Update-knop of menu-item om het check-and-update-proces voor uw antivirusprogramma te starten.

    Heeft u geen virusverwijderaar geïnstalleerd? Download er nu een! Er zijn verschillende gratis antivirusprogramma's beschikbaar, zoals AVG en Avira Free Security, en vele die gratis kunnen worden uitgeprobeerd, dus er is geen enkel excuus om er geen te gebruiken. Blijf daarbij bij slechts één. Het lijkt misschien een goed idee om meerdere antivirusprogramma's tegelijk uit te voeren, maar in werkelijkheid veroorzaakt dat meestal problemen en moet worden vermeden.

  3. Voer een volledige virusscan uit op uw hele computer.

    Als je toevallig een andere niet-permanente (niet altijd actieve) antimalwaretool hebt geïnstalleerd, zoals SUPERAntiSpyware of Malwarebytes, voer die dan ook uit als dit klaar is.

    Image
    Image

Voer niet gewoon de standaard, snelle systeemscan uit, die mogelijk niet veel belangrijke onderdelen van uw pc bevat. Controleer of u elk onderdeel van elke harde schijf en andere aangesloten opslagapparaten op uw computer scant.

Zorg er met name voor dat elke virusscan het hoofdopstartrecord, de opstartsector en alle toepassingen die momenteel in het geheugen draaien, bevat. Dit zijn bijzonder gevoelige delen van uw computer die de gevaarlijkste malware kunnen bevatten.

Kan niet inloggen op uw computer om een scan uit te voeren?

Het is mogelijk dat uw computer zodanig is geïnfecteerd dat u zich niet effectief kunt aanmelden bij het besturingssysteem. Dit zijn de meer ernstige virussen die voorkomen dat het besturingssysteem wordt gestart, maar u hoeft zich geen zorgen te maken, want u heeft een aantal opties die nog steeds werken om van de infectie af te komen.

Aangezien sommige virussen in het geheugen worden geladen wanneer de computer voor het eerst opstart, kunt u proberen op te starten in de Veilige modus als u Windows gebruikt. Dat zou alle bedreigingen moeten stoppen die automatisch worden geladen wanneer u zich voor het eerst aanmeldt, en u de bovenstaande stappen laten volgen om van de virussen af te komen.

Zorg ervoor dat u Windows start in de veilige modus met netwerkmogelijkheden als u de tool nog niet hebt gedownload vanaf stap 1 of als u geen antivirusprogramma's hebt geïnstalleerd. Je hebt netwerktoegang nodig om bestanden van internet te downloaden.

Een andere optie voor het scannen op virussen wanneer u geen toegang tot Windows hebt, is het gebruik van een gratis opstartbaar antivirusprogramma. Dit zijn programma's die worden uitgevoerd vanaf draagbare apparaten zoals schijven of flashstations, die een harde schijf kunnen scannen op virussen zonder het besturingssysteem te starten.

Meer hulp bij het scannen op virussen en malware

Als je je hele computer hebt gescand op virussen, maar vermoedt dat deze nog steeds geïnfecteerd is, probeer dan een gratis on-demand virusscanner. Deze hulpprogramma's zijn geweldige vervolgstappen als u er vrij zeker van bent dat uw computer nog steeds een infectie heeft, maar uw geïnstalleerde antivirusprogramma heeft het niet opgevangen.

Image
Image

Een online virusscan met tools zoals VirusTotal of MetaDefender Cloud, is nog een volgende stap die u kunt nemen, in ieder geval in situaties waarin u een goed idee heeft welk(e) bestand(en) mogelijk geïnfecteerd zijn. Het is minder waarschijnlijk dat dit het probleem oplost, maar het is het proberen waard als laatste redmiddel: het is gratis en gemakkelijk te doen.

Image
Image

Als het virus niet lijkt te willen worden verwijderd met onze suggesties, overweeg dan om de verbinding met internet te verbreken, zodat de malware niet kan communiceren met een externe server om uw computer verder te infecteren. Zorg er wel voor dat als u dit doet, eerst alles met betrekking tot het antivirusprogramma downloadt en bijwerkt en de verbinding vervolgens alleen verbreekt tijdens de duur van de virusscan.

Weet je niet zeker of je het virus in quarantaine moet plaatsen, verwijderen of opschonen? Volg die link voor meer informatie over wat die termen betekenen. Je zou spijt kunnen hebben van het permanent verwijderen van een "virus" als het eigenlijk een ongevaarlijk, vals alarm is.

Je hebt ook altijd de mogelijkheid om je hele harde schijf te wissen en opnieuw te beginnen met een nieuw besturingssysteem, maar doe dit alleen als je het virus niet van je computer kunt verwijderen. Om voor de hand liggende redenen zal het wissen van de harde schijf al uw bestanden wissen. Het is echter een solide methode om virussen te verwijderen die niet kunnen worden schoongemaakt met antivirusprogramma's.

Moet u een back-up maken voordat u virusscans uitvoert?

Een back-up van uw computer maken voordat u gaat scannen, klinkt misschien handig. U wilt immers niet dat uw belangrijke documenten, video's, foto's, enz. samen met de virussen worden verwijderd.

Hoewel het maken van een back-up nuttig kan zijn vóór een virusscan, moet u extra voorzichtig zijn met het maken van een back-up. Het laatste dat u wilt, is dat u al uw computerbestanden in een back-up opslaat en vervolgens de virussen wist, zodat ze in de back-up blijven en terugkeren na een herstel!

Helaas, tenzij je precies weet wat op je computer is geïnfecteerd, weet je niet wat veilig is om een back-up te maken en wat er beter op je computer kan blijven voor de malwarescan.

Wat u kunt doen om ervoor te zorgen dat er een back-up van uw belangrijkste bestanden wordt gemaakt, is door alleen die dingen naar een externe harde schijf te kopiëren of er online een back-up van te maken, maar de meeste van uw bestanden te laten staan waar ze zijn. Het is onwaarschijnlijk dat alleen de virusscan uw bestanden zal beschadigen.

Een andere manier om hiernaar te kijken, is door een back-up te maken van alles wat je wilt en vervolgens een virusscan op je computer uit te voeren. Als er iets wordt gevonden, noteer dan welke bestanden geïnfecteerd zijn en verwijder of scan vervolgens ook de back-upbestanden om er zeker van te zijn dat de bedreigingen van zowel de originelen als de back-ups zijn verdwenen.

Aanbevolen: