Een stationsletter wijzigen

Inhoudsopgave:

Een stationsletter wijzigen
Een stationsletter wijzigen
Anonim

Wat te weten

  • Open Schijfbeheer. Zoek de schijf die u wilt wijzigen. Klik met de rechtermuisknop en kies Change Drive Letter and Paths > Change.
  • Selecteer de stationsletter die u wilt toewijzen uit Wijs de volgende stationsletter toe. Selecteer vervolgens OK en kies Yes.

De letters die zijn toegewezen aan uw harde schijven, optische stations en USB-stations in Windows zijn niet vast. Gebruik het hulpprogramma Schijfbeheer in Windows om stationsletters te wijzigen. Deze stappen zijn van toepassing op Windows XP en nieuwere versies van Windows.

Schijfletters wijzigen in Windows

Volg deze stappen om de stuurprogrammaletters in elke versie van Windows te wijzigen.

U kunt de stationsletter van de partitie waarop Windows is geïnstalleerd niet wijzigen. Op de meeste computers is dit meestal de C-schijf.

  1. Open Schijfbeheer, het hulpprogramma in Windows waarmee u onder andere stationsletters kunt beheren.

    Image
    Image

    In Windows 11/10/8 is Schijfbeheer ook beschikbaar via het hoofdgebruikersmenu (sneltoets WIN+ X) en is waarschijnlijk de snelste manier om het te openen. Je kunt Schijfbeheer ook starten vanaf de opdrachtprompt in elke versie van Windows, maar het starten via Computerbeheer is waarschijnlijk het beste voor de meesten van jullie.

  2. Zoek in de lijst bovenaan of op de kaart onderaan het station waarvan u de stationsletter wilt wijzigen.

    Als je niet zeker weet of de schijf waarnaar je kijkt echt de schijf is waarvoor je de stationsletter wilt wijzigen, kun je met de rechtermuisknop klikken of op de schijf tikken en vasthouden en vervolgenskiezen Verkennen . Kijk zo nodig door de mappen om te zien of dat de juiste schijf is.

  3. Klik met de rechtermuisknop of houd de schijf ingedrukt en kies Change Drive Letter and Paths.

    Image
    Image
  4. Selecteer Wijzigen.

    Image
    Image

    Als je per ongeluk de primaire schijf hebt geselecteerd, zullen sommige versies van Windows een bericht weergeven waarin staat dat Windows de stationsletter van je systeemvolume of opstartvolume niet kan wijzigen.

  5. Kies de stationsletter die u wilt dat Windows aan dit opslagapparaat toewijst door deze te selecteren in de De volgende stationsletter toewijzen vervolgkeuzelijst.

    Image
    Image

    U hoeft zich geen zorgen te maken als de stationsletter al door een ander station wordt gebruikt, omdat Windows alle letters verbergt die u niet kunt gebruiken.

  6. Selecteer OK.
  7. Kies Yes bij Sommige programma's die afhankelijk zijn van stationsletters werken mogelijk niet correct. Wil je doorgaan? vraag.

    Image
    Image

    Als u software op deze schijf hebt geïnstalleerd, werkt deze mogelijk niet meer correct nadat u de stationsletter hebt gewijzigd. Zie details hierover in het onderstaande gedeelte.

  8. Zodra de wijziging van de stationsletter is voltooid, wat meestal maar een seconde of twee duurt, kunt u alle geopende schijfbeheer- of andere vensters sluiten.

De stationsletter wijkt af van het volumelabel. U kunt het volumelabel wijzigen met vergelijkbare stappen.

Als je programma's hebt die niet op de hoofdschijf staan

Het wijzigen van stationslettertoewijzingen voor stations waarop software is geïnstalleerd, kan ertoe leiden dat de software niet meer werkt. Dit is niet zo gebruikelijk bij nieuwere programma's en apps, maar als je een oud programma hebt, vooral als je nog steeds Windows XP of Windows Vista gebruikt, is dit waarschijnlijk een probleem.

Gelukkig hebben de meesten van ons geen software geïnstalleerd op andere schijven dan de primaire schijf (meestal de C-schijf), maar als u dat wel doet, beschouw dit dan als uw waarschuwing dat u de software mogelijk opnieuw moet installeren nadat u de stationsletter.

Bottom Line

U kunt de stationsletter van het station waarop het Windows-besturingssysteem is geïnstalleerd niet wijzigen. Als je wilt dat Windows op een andere schijf dan C staat, of wat het nu ook is, dan kun je dat laten gebeuren, maar je moet een schone installatie van Windows voltooien om het te doen. Tenzij je een dringende behoefte hebt om Windows op een andere stationsletter te hebben, raden we niet aan om al die moeite te doen.

Veranderen, niet overschakelen

Er is geen ingebouwde manier om stationsletters tussen twee stations in Windows te wisselen. Gebruik in plaats daarvan een stationsletter die u niet van plan bent te gebruiken als tijdelijke "holding" letter tijdens het wijzigingsproces van de stationsletter.

Stel bijvoorbeeld dat u station A wilt omwisselen voor station B. Begin door de letter van Drive A te veranderen in een letter die u niet van plan bent te gebruiken (zoals X), dan de letter van Drive B in de originele van Drive A en tenslotte de letter van Drive A in de originele van Drive B.

De opdrachtprompt gebruiken

U kunt de stationsletter ook wijzigen vanaf de opdrachtprompt. Het is niet zo eenvoudig als het gebruik van Schijfbeheer en je kunt niet meteen zien welke letters je kunt kiezen, maar het is volledig te doen met het diskpart commando.

Aanbevolen: