Hoe het Bokeh-effect in smartphonefoto's te krijgen

Inhoudsopgave:

Hoe het Bokeh-effect in smartphonefoto's te krijgen
Hoe het Bokeh-effect in smartphonefoto's te krijgen
Anonim

Wat te weten

  • Het bokeh-effect is een zacht, onscherp gebied op een afbeelding met lichtcirkels.
  • Op een smartphone met een dubbele lens zou je moeten kunnen kiezen waarop je wilt scherpstellen en wat je wilt vervagen.
  • smartphonecamera's met één lens vereisen een app van derden, zoals AfterFocus of Bokeh Lens.

Dit artikel beschrijft het bokeh-effect en hoe je het kunt genereren in smartphone-afbeeldingen.

Wat is Bokeh?

Het bokeh-effect is populair bij DSLR- en filmcamera's, en het is mogelijk om het na te bootsen op een smartphonecamera. In de onderstaande foto's is bokeh de kwaliteit van de onscherpe delen van een afbeelding. Bij digitale fotografie zorgt de vorm van de cameralens voor de witte cirkels op de achtergrond.

Image
Image

Het is een techniek die kunstzinnigheid toevoegt aan portretten, close-ups en andere opnamen waarbij de achtergrond niet scherp hoeft te zijn. Zodra je het herkent, zie je overal het bokeh-effect.

Een voorbeeld van bokeh-fotografie is in portretten, waarbij alles behalve het onderwerp onscherp is. Bokeh, de witte lichtbollen op de achtergrond, wordt veroorzaakt door de cameralens, meestal bij een groot diafragma, waardoor er meer licht binnenkomt.

Bokeh, uitgesproken als BOH-kay, is afgeleid van het Japanse woord "boke", wat wazigheid of waas betekent, of "boke-aji", wat kwaliteit van onscherpte betekent. Deze kwaliteit wordt veroorzaakt door een kleine scherptediepte, de afstand tussen het dichtstbijzijnde object in focus en het verste.

Bokeh-fotografie op smartphones

Bij gebruik van een DSLR of filmcamera creëert een combinatie van het diafragma, de brandpuntsafstand en de afstand tussen de fotograaf en het onderwerp dit effect. Het diafragma bepa alt hoeveel licht er binnenkomt, terwijl de brandpuntsafstand bepa alt hoeveel van een scène een camera vastlegt, en wordt uitgedrukt in millimeters.

Op een smartphone werken scherptediepte en bokeh anders. De benodigde elementen zijn rekenkracht en de juiste software. De smartphonecamera moet de voor- en achtergrond van een foto herkennen en vervolgens alleen de achtergrond onscherp maken. Een smartphone met een camera met twee lenzen maakt twee foto's tegelijk en combineert ze om dat scherptediepte- en bokeh-effect te krijgen.

Image
Image

Als je een vlaggenschiptelefoon van Apple, Google, Samsung of andere merken hebt, heeft je camera waarschijnlijk (tenminste) een dubbele lens en kun je bokeh krijgen zonder app. Wanneer u een foto maakt, moet u kunnen kiezen waarop u wilt scherpstellen en wat u wilt vervagen. Sommige smartphones hebben ook een camera aan de voorzijde met dubbele lens voor kunstzinnige selfies.

Je kunt ook bokeh krijgen met een smartphonecamera met één lens door een app van derden te downloaden. Opties zijn onder meer AfterFocus (Android | iOS), Bokeh Lens (alleen iOS) en DOF Simulator (Android en pc). Er zijn ook tal van andere apps voor bokeh-fotografie beschikbaar, dus download er een paar, probeer ze uit en kies je favoriet.

Maak wat oefenshots om je techniek te perfectioneren, en je zult binnen de kortste keren een expert zijn.

Aanbevolen: