Naim Mu-so Wood Edition Review: een hoogwaardige, beperkte luidspreker van het Zwitserse leger

Inhoudsopgave:

Naim Mu-so Wood Edition Review: een hoogwaardige, beperkte luidspreker van het Zwitserse leger
Naim Mu-so Wood Edition Review: een hoogwaardige, beperkte luidspreker van het Zwitserse leger
Anonim

Bottom Line

Zolang je de prijs kunt verdragen, zal deze prachtig ontworpen luidspreker het middelpunt van je woonkamer zijn.

Naim Mu-so Wood Edition

Image
Image

Naim heeft ons een recensie-eenheid gegeven die een van onze schrijvers kan testen. Lees verder voor hun volledige mening.

De Naim Mu-so 2e generatie is een luidspreker die een meeslepend, slim verbonden geluid wil bieden in een elegant pakket, en de Wood Edition met beperkte release brengt een meer organische visuele uitstraling met zich mee.

Naim is een merk dat past naast duurdere audiofabrikanten zoals Bang & Olufsen of Sonos. En dat is om twee belangrijke redenen: ten eerste zijn ze allemaal gericht op een eersteklas ontwerp en gebouwd om een elegant decorstuk te bieden, niet alleen een luidspreker. Ten tweede is er een scherpe focus op hoge geluidskwaliteit, specifiek afgestemd op de audio-ervaring thuis. Ik heb een Wood Edition Mu-so in handen gekregen en deze een paar weken aan mijn entertainmentsetup toegevoegd. Lees verder voor mijn uitgebreide recensie.

Ik denk dat de geluidskwaliteit, het ontwerp en de prestaties in verhouding staan tot de prijs, maar voor mensen met een beperkt budget is het misschien moeilijk te rechtvaardigen.

Ontwerp: geschikt voor een premium ruimte

Het enige waarneembare verschil tussen de standaard Mu-so 2 en de Wood Edition is het ontwerp. Zowel deze editie als de standaard zijn ontworpen als rechthoeken met scherpe randen die op een lucite, LED-verlichte basis zitten. De voorste stoffen grill is ontworpen met een driedimensionaal golfpatroon, wat leuk is, maar alleen vanaf de zijkant merkbaar. Als je kiest voor de Wood Edition, krijg je een lichte, natuurlijk eikenhouten behuizing met een getextureerde tan luidsprekergrill. Ik hou van deze lichtere, warmere look dan de strakkere esthetiek van de standaard zwarte editie, maar beide ontwerpen zien er ongelooflijk high-end uit.

De aandacht voor ontwerpdetails houdt niet op bij de vorm en kleur. Ik noemde de lucite-basis, waarvan ik dacht dat het niet veel visuele waarde zou bieden, maar het geeft de Mu-so eigenlijk een interessant uiterlijk. Omdat dit deel van het ontwerp duidelijk is, lijkt het alsof de luidsprekerbehuizing zelf ongeveer 2,5 cm boven het oppervlak zweeft.

Image
Image

En wanneer je de luidspreker aanzet, gloeit het geëtste Naim-logo met een mooie, heldere LED, wat een modern tintje geeft. Zelfs de volume- en aanraakschermbedieningen zitten in een grote, gedeeltelijk ingezette wijzerplaat aan de bovenkant van het apparaat, alleen zichtbaar als je erop neerkijkt. De hele behuizing is bedekt met een dikke, spiegelglanzende lakafwerking, wat betekent dat hoewel de kleur eruitziet als onbewerkt hout, het toch een mooie finesse heeft.

Bouwkwaliteit: een bevredigende pasvorm en afwerking

Omdat de luidspreker is ontworpen om er high-end uit te zien, met een bijpassend hoogwaardig prijskaartje, wordt verwacht dat de bouwkwaliteit premium accenten biedt. Van de dikke, solide lucite-basis tot het indrukwekkend gepolijste oppervlak, er is een mate van glans waardoor deze luidspreker erg duur aanvoelt.

De soepele, bevredigende volumeknop biedt net genoeg weerstand zonder ruw aan te voelen, en het ronde aanraakscherm ziet er eersteklas uit, zelfs als het is uitgeschakeld, omdat het terugkeert naar een spiegelzwart oppervlak. Omdat de grill aan de voorkant getextureerd en gebogen is om er bijna als een oceaangolf uit te zien, is hij eigenlijk een beetje stijver en beschermend dan een platte stoffen grill zou zijn. Deze grill is ook gebouwd met een robuust plastic bedekt met een fijnmazig weefsel.

Ten slotte is de achterkant van de luidspreker (het deel dat luchtstroom mogelijk maakt) afgewerkt met een dikke, metalen radiator in grillstijl die superduurzaam aanvoelt. Hoewel veel hoogwaardige producten je de indruk geven dat je ze op armlengte moet houden om hun ongerepte uiterlijk en gevoel te behouden, is er iets aan de Mu-so dat veerkrachtiger aanvoelt. Om eerlijk te zijn, raad ik af om een tv of andere zware componenten op de luidspreker te plaatsen, omdat deze de spiegelafwerking waarschijnlijk zullen aantasten, maar de behuizing kan zeker veel tijd kosten voordat deze kapot gaat.

Image
Image

Geluidskwaliteit: indrukwekkend vol, maar weinig spreiding

Het daadwerkelijke geluid van de luidsprekers, of je nu luistert via Bluetooth of bedraad, is indrukwekkend luid en vol. Het geluid wordt geproduceerd door een paar 1-inch tweeters, enkele mid-focus drivers die ik behoorlijk krachtig vond voor hun formaat, en enkele grotere, ovale baswoofers. Deze zes drivers worden aangedreven door een versterkerarray die, all-in, ongeveer 450 W vermogen levert.

Dit is een indrukwekkend volumeniveau voor een behuizing die eigenlijk niet zo veel groter is dan een grote soundbar. Er lijkt aan één kant een poortgreep te zijn die naar beneden schiet, wat volgens mij veel helpt om je wat low-end ondersteuning te geven. In wezen zal de geluidskwaliteit veel luider en voller zijn dan je waarschijnlijk zou verwachten.

Waar het voor mij ontbreekt, is in de soundstage. Omdat deze luidsprekers allemaal dicht bij elkaar in een rij zijn geplaatst en naar voren schieten vanuit een relatief kleinere grill, is er een strak, bijna gesloten gevoel in het geluid. De meeste mensen die op zoek zijn naar dit niveau van luidsprekers, zullen het waarschijnlijk vergelijken met geavanceerde stereosystemen, en hoewel het volume en de volheid zeker evenredig zijn, ontbreekt de stereospreiding. Het is geen dealbreaker, maar toch een belangrijke overweging.

Deze zes drivers worden aangedreven door een versterkerarray die, all-in, ongeveer 450 W vermogen levert.

Dan is er nog het andere stukje van de puzzel: de signaalverwerking. Het komt neer op hoe je je muziek verzendt. Dit is een luidspreker met opties, waar ik op in zal gaan in het gedeelte connectiviteit. Wat de geluidskwaliteit betreft, moet u rekening houden met een paar verschillende niveaus. Ten eerste zijn er enkele bedrade ingangen (inclusief HDMI en digitaal optisch) die u de zuiverste, schoonste weergave van audio geven, ideaal voor audiofiele geluidsbibliotheken.

Dan is er Bluetooth, dat helemaal aan de onderkant van het geluidskwaliteitsspectrum zit vanwege de inherente codec-compressie die nodig is om audio gemakkelijk te verzenden. Maar Mu-so biedt, net als andere draadloze systemen, ook app-gestuurde Wi-Fi-connectiviteit.

Vanaf hier kun je een veel betere draadloze geluidskwaliteit krijgen, zonder al te zware compressie in Bluetooth-stijl, via AirPlay, Chromecast en de eigen Naim-app. Ik merkte een behoorlijk verschil bij het gebruik van Bluetooth versus bekabeld en Wi-Fi-middelen, dus het is geweldig dat Mu-so de tijd heeft genomen om losser transmissie te perfectioneren, want voor deze prijs is de luidspreker zeker bedoeld voor meer veeleisende oren.

Kenmerken en bedieningselementen: op de een of andere manier zowel elegant als gecompliceerd

Eén blik op de productsite van Naim en het is duidelijk dat dit geen luidspreker is die gebouwd is met eenvoud in het achterhoofd. Met compatibiliteit met AirPlay, Chromecast, Spotify, Tidal en nog meer nicheservices zoals Qobuz, heeft Naim de tijd genomen om je in principe elk protocol te geven dat je direct uit de doos nodig hebt. Daarmee is de afstandsbediening die bij het systeem wordt geleverd vrij eenvoudig. Aan de ene kant vind ik dit leuk, maar aan de andere kant dwingt het me bijna de app in om mijn ervaring aan te passen.

Ik kom later op de app, maar ik kan het niet helpen, maar ik denk dat de afstandsbediening en de touchscreen-interface op de luidspreker zelf net iets completer hadden kunnen zijn. Ik ben echt dol op het gigantische volume-instelwiel, omdat het bevredigend is om te bedienen en een solide mate van precisie biedt bij het kiezen van het volume. Maar de pictogrammen en schakelaars die Naim als fysieke bedieningselementen gebruikt, zijn even wennen (de "bron" -knop heeft bijvoorbeeld drie niet-gelabelde schakelaars, elk toegewezen aan een bedrade ingang). Met een beetje vallen en opstaan kom je er wel.

Een andere opvallende functie zijn Naim's "multi-room" en "room-tuning" -opties. Met behulp van de app kun je deze luidspreker in een groter Naim-systeem verwerken (ik raad aan om het kleinere Qb-systeem voor kantoren en boekenplankopstellingen te bekijken) en je muziek in speciale zones te bedienen. Met de luidsprekers kunt u ook hun geluidskwaliteit afstemmen op uw kamer, afhankelijk van of deze zich dicht bij een muur of dichter bij het midden van uw ruimte bevindt. Hierdoor kan het systeem ongewenste resonantie compenseren, een belangrijk en vaak over het hoofd gezien aspect van de geluidskwaliteit van een systeem.

Software en setup: een redelijke begeleidende app

Net zoals producten van Sonos, heeft deze luidspreker een vrij eenvoudig installatieproces dat wordt geleid door de Naim Music-app. Het doel hier is om uw luidspreker te synchroniseren met het wifi-netwerk dat u gebruikt. Je kunt de luidspreker alleen via Bluetooth gebruiken, maar zoals ik al zei in het gedeelte Geluidskwaliteit, laat je veel op tafel liggen als je dat doet.

Ik vind het fijn dat Naim in hun app extra duidelijk is over het oplossen van problemen. Mijn installatie was bijvoorbeeld vertraagd omdat mijn luidspreker op de een of andere manier in een vagevuur was opgesloten, maar omdat de app heel duidelijk was over wat de kleur van het indicatielampje betekende, was het eenvoudig genoeg om een pin op de resetknop te gebruiken en het goed te laten werken.

Image
Image

Op het eerste gezicht lijkt de software geweldig te worden. Maar hoe dieper je graaft, hoe minder spannend het wordt. Er zijn niet heel veel geluidsbedieningen, geen echte EQ om van te spreken, en zelfs de "kamerafstemming" die Naim adverteert, laat je alleen kiezen of je luidspreker in de buurt van een muur, in de buurt van een hoek staat of niet. Ik was ook teleurgesteld toen ik ontdekte dat er geen volledige Spotify- of Apple Music-integratie is. Naim adverteert wel met Spotify-ondersteuning, maar ik kreeg het gewoon niet werkend op mijn iPhone. Zodra het systeem op je wifi-netwerk zit, stuur je muziek via AirPlay of de ingebouwde Chromecast-functionaliteit.

Voor zover ik weet, is de enige manier om muziek rechtstreeks via de app te bedienen, door de ingebouwde Naim-radiostations te gebruiken, te kiezen voor een aantal services waarmee Naim compatibel is (Tidal en Qobuz), of eigenlijk bewaar audiobestanden op uw telefoon. Als je een audiobibliotheek met hoge resolutie hebt, kan dit een geweldige functie voor je zijn, omdat je hiermee draadloos de beste kwaliteit muziek kunt streamen. Maar voor degenen die de voorkeur geven aan streamingdiensten, moet u de draadloze compatibiliteit van uw telefoon of computer buiten de app gebruiken. Anders is de app slechts een hulpmiddel om je luidspreker bij te werken en de connectiviteit te controleren - niet helemaal nutteloos, maar zeker niet zo goed uitgevoerd als wat Sonos naar de tablet brengt.

Connectiviteit: vrijwel alles wat je zou kunnen vragen

Eén ding dat Naim buitengewoon goed doet, is je in principe elke connectiviteitsoptie te geven die je ooit zou willen. Wanneer merken zoals Sonos Bluetooth vaak volledig weglaten en wanneer low-end luidsprekers je niet de minder-lossy Wi-Fi-functionaliteit geven, is het fijn dat Naim je beide opties hier heeft gegeven.

Als je je hele systeem via de Naim-app wilt laten werken voor volledige verliesvrije audio, dan kan dat. Als u het meeste uit uw stream wilt halen, kunt u gebruikmaken van AirPlay en Chromecast. Als u een snelle verbinding wilt voor gasten om muziek te streamen op een feest, kunt u ze instellen via Bluetooth. Het is leuk om alles hier te zien spelen.

Dan is er de bekabelde connectiviteit. Ik ben blij te kunnen zeggen dat Naim je alles geeft wat je maar wilt in een luidspreker of soundbar. Met een eenvoudige aux-ingang kun je verbinding maken met een kabel van 3,5 millimeter, terwijl je met de digitale optische ingang deze luidspreker eenvoudig kunt aansluiten op je tv of surround sound-systeem. Er is zelfs HDMI ARC-functionaliteit om naadloos in een volledig entertainmentsysteem te passen.

Eén ding dat Naim buitengewoon goed doet, is je in principe alle connectiviteitsopties bieden die je maar kunt wensen.

Er is ook een ethernet-gedeelte als je je luidspreker liever bedraad wilt houden in plaats van bandbreedte op je wifi-netwerk te gebruiken. Mijn enige (weliswaar kleine) minpunt is het feit dat al deze poorten zich in een kleine holte aan de onderkant van het apparaat aan de rechterkant bevinden. Dit verbergt ze visueel, maar betekent dat je het hele apparaat aan één kant onhandig omhoog moet kantelen om iets in te pluggen.

Image
Image

Prijs: Extreem duur

De standaard Mu-so 2e generatie kost bij de meeste retailers ongeveer $ 1700, wat op zichzelf een ongelooflijk hoog prijskaartje is om te betalen voor een consumentgerichte draadloze luidspreker. Deze Wood Edition in beperkte oplage kost meer dan $ 2.000.

Het is waar dat de houttint ervoor zorgt dat deze luidspreker er een stuk specialer uitziet dan al het andere dat ik op de markt heb gezien. Maar er is geen manier om het feit dat dit toestel zeker in de "premium" ruimte is. Ik denk dat de geluidskwaliteit, het ontwerp en de prestaties in verhouding staan tot de prijs, maar voor mensen met een beperkt budget is het misschien moeilijk te rechtvaardigen.

Naim Mu-so Wood Edition vs. Bang & Olufsen Beosound Stage

Vanwege de prijs is B&O een van de enige echte concurrenten van dit product. De monteerbare soundbar van de Stage-B&O is een interessant alternatief. Je krijgt iets dunner en slanker, waardoor het iets beter is dan de Mu-so voor een tv-opstelling. Maar ik denk dat het ontwerp en de muziekfunctionaliteit van de Mu-so Wood Edition het een betere allround aankoop maken.

Een ongelooflijk mooie spreker voor een nichekoper

De Wood Edition van Naim's goed afgestemde Mu-so is een echt extravagante luidspreker. Net als de Bentley-versie die Naim ook produceerde, biedt deze limited-run unit vooral een unieke esthetiek boven het basismodel. Maar het was echt een leuke manier voor mij om de Mu-so tweede generatie in het algemeen te testen. Over het algemeen geef ik deze luidspreker hoge cijfers omdat hij bijna alles levert wat je maar kunt wensen: volle, rijke geluidskwaliteit, extreem eersteklas ontwerp en constructie, en een mooie algehele gebruikerservaring.

Het geluidsbeeld is begrijpelijkerwijs een beetje afgesloten vanwege het compacte formaat, en de app laat te wensen over, maar dit zijn kleine problemen voor de juiste koper. Het grootste nadeel wordt dan de ietwat onbetaalbare prijs. Maar als je een echt uniek, echt eersteklas audioapparaat wilt, is dit een geweldige gok.

Specs

  • Productnaam Mu-so Wood Edition
  • Product Merk Naim
  • MPN NAIMMU-SO-2nd-LW
  • Prijs $2, 290.00
  • Releasedatum maart 2021
  • Gewicht 23 lbs.
  • Productafmetingen 10,4 x 24,7 x 4,8 inch.
  • Kleur Zwart of Limited Wood Edition
  • App Ja
  • Draadloze connectiviteit Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay 2, Chromecast ingebouwd
  • Audiocodecs SBC, AAC

Aanbevolen: