Wat is een AVIF-bestand?

Inhoudsopgave:

Wat is een AVIF-bestand?
Wat is een AVIF-bestand?
Anonim

Een AVIF-bestand is een AV1-afbeeldingsbestand dat u kunt openen met Chrome of nomacs. Om er een te converteren naar PNG,-j.webp

Wat is een AVIF-bestand?

Een AVIF-bestand is een afbeelding in het AV1-afbeeldingsbestandsformaat. Net als bij JPEG gebruikt het compressie in een poging om de kwaliteit te behouden bij een kleinere bestandsgrootte. In tegenstelling tot JPEG hebben AVIF-bestanden een hogere kwaliteit tot compressieverhouding, zodat ze veel kleiner kunnen zijn zonder hetzelfde kwaliteitsverlies.

Het formaat is ontwikkeld door de Alliance for Open Media, een vereniging die wordt bestuurd door bedrijven als Amazon, Netflix, Google en Mozilla. Bestanden worden gecomprimeerd met AV1-algoritmen (AOMedia Video 1) en opgeslagen in het HEIF-containerformaat.

De AV1-compressietechnologie die dit beeldformaat gebruikt, is roy altyvrij. Er zijn dus geen licentiekosten, wat betekent dat het comprimeren en decoderen van bestanden kan worden gedaan zonder roy alty's te betalen.

AVIF versus JPEG

Image
Image

Het meest voor de hand liggende voordeel dat AVIF heeft ten opzichte van andere formaten zoals JPEG, is de kleinere bestandsgrootte. Een kleinere omvang betekent dat er minder bandbreedte nodig is, wat op zijn beurt een lager datagebruik en minder opslag betekent. Een webpagina die al hun JPEG's heeft vervangen door AVIF's, zou de helft van het gegevensverbruik kunnen zien dat wordt ingenomen door afbeeldingen.

Kleurdiepte is een andere manier waarop AVIF beter presteert dan JPEG. De laatste is beperkt tot 8-bits kleurdiepte terwijl AVIF HDR ondersteunt. Dit verta alt zich in rijkere kleuren en meer detail.

Netflix heeft een aantal goede visuele voorbeelden waarin identieke afbeeldingen worden vergeleken wanneer ze zijn gecomprimeerd als JPEG's versus AVIF's. Andere vergelijkingen van de WebP- en PNG-indelingen zijn ook de moeite van het bekijken waard.

Hoe een AVIF-bestand te openen

De Chrome- en Firefox-browsers zijn voor de meeste mensen de gemakkelijkste manieren om AVIF-bestanden te bekijken, omdat er geen add-ons of extra downloads nodig zijn. Zorg er wel voor dat uw browserversie volledig is bijgewerkt, omdat versies vóór v85 (Chrome) en v93 (Firefox) dit niet ondersteunen.

Je kunt testen of het werkt door deze AVIF-testpagina te bezoeken.

De gratis nomacs-beeldviewer is een andere optie. Het is een downloadbaar programma dat op Windows en Linux draait.

Bottom Line

Convertio is de gemakkelijkste manier om een AVIF-bestand te converteren. Het gebeurt volledig online, dus u hoeft de converter niet te downloaden en er worden verschillende uitvoerformaten ondersteund, waaronder PNG, JPG, SVG en GIF.

Hoe maak je een AVIF-bestand

Een andere converter die we leuk vinden is avif.io, maar het doet het tegenovergestelde van Convertio door AVIF-bestanden te maken van andere afbeeldingen, zoals PNG's, JPG's en WEBP's. Het gebeurt allemaal in uw browser en bulkconversies worden ondersteund, dus het is echt snel.

Kan het nog steeds niet openen?

Sommige bestanden delen enkele van dezelfde karakters in hun bestandsextensies, waardoor het heel gemakkelijk is om de ene voor de andere te verwarren, zelfs als de formaten helemaal niets met elkaar te maken hebben. Wanneer dit gebeurt, krijgt u mogelijk een foutmelding dat het programma uw bestand niet ondersteunt. Als dit gebeurt, is de kans groot dat je niet echt een AVIF-bestand hebt.

Bijvoorbeeld, AVI is een video-indeling die de eerste drie letters van de bestandsextensie deelt. Maar video's en afbeeldingen openen niet altijd met hetzelfde programma.

Hetzelfde geldt voor andere gelijkaardige, zoals AIFF en AVL.

Aanbevolen: