Hoe fouten op een harde schijf te herstellen

Inhoudsopgave:

Hoe fouten op een harde schijf te herstellen
Hoe fouten op een harde schijf te herstellen
Anonim

Wat te weten

  • Selecteer File Explorer in de Windows-taakbalk. Kies Deze pc in het linkerdeelvenster.
  • Klik onder Apparaten en schijven met de rechtermuisknop op uw primaire schijf, meestal aangeduid met C:.
  • Selecteer Properties, ga naar het tabblad Tools en selecteer Check. Kies Scan drive.

Dit artikel legt uit hoe u fouten op de harde schijf van een computer kunt herstellen en bevat informatie over de CHKDSK-tool. De informatie in dit artikel is specifiek van toepassing op Windows 10. Gebruik de Apple Disk Utility First Aid om de schijf van uw Mac te repareren.

Hoe het hulpprogramma voor schijfcontrole van Windows 10 te gebruiken

Het eerste teken dat een harde schijf (HDD) op het punt staat defect te raken, is wanneer u logische fouten op de schijf tegenkomt. Wanneer een schijf dit soort operationele bugs oploopt, worden de onleesbare delen van de schijf opnieuw geclassificeerd als beschadigde sectoren. Als een schijf een slechte sector heeft, betekent dit meestal dat de schijf met software kan worden gerepareerd.

Windows 10 wordt geleverd met een hulpprogramma voor schijfcontrole dat het proces voor het repareren van schijffouten vereenvoudigt. Om te beginnen:

  1. Selecteer de File Explorer app in de Windows-taakbalk of gebruik de Win+ E sneltoets om Verkenner te openen.

    Image
    Image
  2. Selecteer Deze pc in het linkerdeelvenster.

    Image
    Image
  3. Klik onder Apparaten en schijven met de rechtermuisknop op uw primaire schijf (deze moet het label C: hebben).

    Image
    Image
  4. Selecteer Eigenschappen in de vervolgkeuzelijst.

    Image
    Image
  5. Selecteer het tabblad Extra en selecteer vervolgens Check.

    Image
    Image
  6. Selecteer Scan drive in het pop-upvenster.

    Image
    Image

CHKDSK uitvoeren in Windows 10

In de nieuwste versie van Windows wordt de verouderde CHKDSK-tool uitgevoerd vanaf de opdrachtprompt. In tegenstelling tot oudere versies van CHKDSK, hoeft u uw pc niet opnieuw op te starten om het hulpprogramma uit te voeren.

  1. Open opdrachtprompt als beheerder.
  2. Om het hulpprogramma Schijfcontrole op een pc met één schijf uit te voeren, voert u chkdsk in. Deze opdracht controleert uw schijf alleen op fouten; het lost geen problemen op die het vindt.
  3. Om problemen op te lossen, moet je opdrachtschakelaars toevoegen, dit zijn optionele parameters die een opdrachtregelprogramma vertellen om een extra stap te zetten. Voor CHKDSK zijn de schakelaars "/f" (fix) en "/r" (leesbare informatie herstellen). Het volledige commando is dan:

    C:\chkdsk /f /r

Let op de spaties in de opdracht, aangezien deze van cruciaal belang zijn bij hulpprogramma's voor de opdrachtregel.

Een schijf repareren met het CKHDSK-commando

De beste manier om uw HDD in goede staat te houden, is door het CHKDSK-opdrachthulpprogramma te gebruiken. Dit hulpprogramma scant de harde schijf, corrigeert logische sectorfouten, markeert beschadigde sectoren die niet kunnen worden gerepareerd en verplaatst gegevens naar veilige, gezonde plaatsen op de harde schijf. Het is een handig hulpmiddel, maar het werkt niet automatisch. Er zijn ook een paar dingen die je moet doen als het vastloopt tijdens het scannen.

Het stapsgewijze proces voor het uitvoeren van CHKDSK verschilt afhankelijk van de versie van Windows. Het hulpprogramma is voornamelijk bedoeld voor pc's met harde schijven, dus als je een computer hebt met een solid-state drive (SSD), is CHKDSK niet nodig. SSD's worden geleverd met een ingebouwd systeem om met fouten om te gaan.

Aanbevolen: