Hoe een harde schijf op een lege computer te wissen

Inhoudsopgave:

Hoe een harde schijf op een lege computer te wissen
Hoe een harde schijf op een lege computer te wissen
Anonim

Wat te weten

  • Verwijder de schijf van de pc en sluit hem aan op een andere. Voer er vervolgens een wistoepassing op uit.
  • Als je het niet met software kunt wissen, kun je het fysiek breken met een boor of hamer.

Dit artikel legt de beste manieren uit om een harde schijf te wissen, zelfs als de computer met de harde schijf dood is.

Bottom Line

Tenzij u de computer eerst aan kunt zetten en weer aan het werk kunt krijgen, nee. Je moet de schijf naar een andere computer verplaatsen om hem daar te wissen of hem fysiek te vernietigen.

Hoe wis ik mijn harde schijf als mijn computer niet aan gaat?

Als u de computer weer aan de gang kunt krijgen, kunt u de schijf rechtstreeks op de pc wissen met software voor gegevensvernietiging. Als u het systeem echter niet weer aan de praat krijgt, kunt u de schijf alleen wissen door de harde schijf van de pc te verwijderen.

  1. Koppel alle kabels los van uw computer en plaats deze op een gemakkelijk toegankelijk bureau met veel licht.
  2. Draai het zijpaneel los dat u toegang geeft tot uw harde schijven en verwijder het.
  3. Verwijder de stroom- en datakabels van uw harde schijf en schroef deze indien nodig los van de bevestigingspunten. Waar uw schijven zijn geïnstalleerd en hoe ze zijn gemonteerd, verschilt voor elke pc, dus raadpleeg bij twijfel de handleiding van uw pc voor meer hulp.

    Verwijder vervolgens de harde schijf van de pc.

    Image
    Image

Met de harde schijf verwijderd van de kapotte pc, heb je twee opties. Installeer de harde schijf in een werkende computer of gebruik een kabel om de harde schijf aan te sluiten op een werkende pc. Met een kabel zoals USB naar SATA kan een externe harde schijf werken als een geïmproviseerde externe schijf.

Zodra de harde schijf toegankelijk is voor de werkende pc, kunt u een toepassing voor gegevensvernietiging uitvoeren om de schijf veilig te wissen.

Als je meer dan één harde schijf gebruikt, let dan extra op welke harde schijf je aan het wissen bent. het is ongelooflijk gemakkelijk om in de war te raken en de verkeerde te wissen.

Als je geen kabel of een andere werkende pc hebt, moet je de schijf fysiek vernietigen om de gegevens fysiek onherstelbaar te maken.

Een harde schijf fysiek vernietigen

De zekerste manier om gegevens op een harde schijf onherstelbaar te maken, is door de harde schijf fysiek te vernietigen. Dat klopt, het is hamertijd.

  1. Verwijder de schijf van de lege pc als je dat nog niet hebt gedaan (zie bovenstaande stappen).
  2. Plaats de schijf op een hard oppervlak en klem hem, indien mogelijk, op zijn plaats. Draag idealiter ook handschoenen, een schort en een veiligheidsbril.

    Je moet er dan met een zware hamer op slaan om te proberen de interne schotels te verbrijzelen. Dit kan enige moeite en enige tijd kosten, dus ga zo door totdat je de stukken schotel binnenin kunt horen rammelen.

    Je kunt ook een boormachine gebruiken om in de schijf te boren en de platen op die manier te vernietigen.

    Overweeg om alle dataconnectoren en de printplaat van de schijf te vernietigen om gegevensherstel van de schijf verder onmogelijk te maken.

    Zorg ervoor dat u de oude schijf en zijn componenten recycleert als e-waste, om te voorkomen dat deze op de vuilstort terechtkomt.

FAQ

    Hoe wis ik een externe harde schijf?

    U kunt dezelfde software gebruiken om een externe schijf te wissen als een interne. Windows gebruikt Schijfbeheer, terwijl macOS Schijfhulpprogramma heeft. Sluit de externe schijf aan en selecteer deze in het relevante programma om te wissen en opnieuw te formatteren.

    Hoe kan ik een harde schijf wissen zonder Windows te verwijderen?

    Omdat uw computer Windows en al zijn bestanden op de interne harde schijf opslaat, is het niet echt mogelijk om een harde schijf volledig te wissen zonder Windows daarna opnieuw te hoeven installeren. Een oplossing is om een partitie op de schijf te maken waarin u al uw persoonlijke bestanden bewaart. Vervolgens kunt u alleen dat deel van de schijf wissen terwijl u Windows op zijn plaats houdt.

Aanbevolen: