Wat is ReplayGain en hoe werkt het?

Inhoudsopgave:

Wat is ReplayGain en hoe werkt het?
Wat is ReplayGain en hoe werkt het?
Anonim

ReplayGain is een standaard die de luidheid van digitale audiobestanden meet en vergelijkt. Het is bedoeld om audiogegevens op een niet-destructieve manier te normaliseren, zodat gebruikers naar digitale muziekbibliotheken kunnen luisteren zonder zich zorgen te maken over aanzienlijke volumeschommelingen tussen nummers.

Hoe ReplayGain werkt

Traditioneel gebruik je bij het normaliseren van audio een audiobewerkingsprogramma om het audiobestand fysiek te wijzigen. Dit wordt meestal bereikt door volumepieken opnieuw te samplen, maar de techniek is niet effectief om de waargenomen luidheid van een opname aan te passen.

ReplayGain-software slaat informatie op in de metadatakop van het audiobestand in plaats van direct de originele audio-informatie te beïnvloeden. Met deze metadata kunnen audiospelers en geluidssystemen die ReplayGain ondersteunen het volume automatisch op het gewenste niveau aanpassen.

Bottom Line

ReplayGain slaat informatie op als metadata in een digitaal audiobestand. Het audiobestand wordt eerst gescand met een psychoakoestisch algoritme om de luidheid van de audiogegevens te bepalen. Een ReplayGain-waarde wordt vervolgens berekend door het verschil tussen de geanalyseerde luidheid en het gewenste niveau te meten. Metingen van piekgeluidsniveaus worden gedaan om te voorkomen dat het geluid vervormt of hapert.

Hoe u ReplayGain kunt gebruiken

De ReplayGain-standaard kan het plezier van uw digitale muziekbibliotheek vergroten. Veel mediaspelers zijn uitgerust om te profiteren van de ReplayGain-standaard. Hier zijn enkele manieren waarop u ReplayGain kunt gebruiken:

  • Software mediaspelers: sommige softwaremediaspelers, zoals Winamp, Foobar2000 en VLC Media Player, hebben ingebouwde ondersteuning voor ReplayGain. Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende manier waarop mensen ReplayGain gebruiken.
  • Muziekbeheersoftware: als je een uitgebreide verzameling mp3's hebt en een mediatoepassing zoals MediaMonkey gebruikt om je bibliotheek te beheren, heeft deze waarschijnlijk ingebouwde ondersteuning voor ReplayGain.
  • CD/DVD-brandsoftware: het maken van audio-cd's voor gebruik met standaard home entertainment-apparatuur kan worden verbeterd als u brandsoftware gebruikt die ReplayGain ondersteunt. Dit zorgt ervoor dat de luidheidsniveaus van uw muziek-cd's niet fluctueren zoals bij het normaal branden van een audio-cd.

Standalone ReplayGain-software

Applicaties zoals MP3Gain passen snel ReplayGain-waarden toe op meerdere bestanden. Met behulp van deze zelfstandige programma's kunt u bestanden doorgaans afzonderlijk (Track Gain) of gezamenlijk (Album Gain) normaliseren.

Image
Image

MP3Gain Express werkt op dezelfde manier voor macOS. Sommige functies van MP3Gain worden weggelaten, vandaar het "uitdrukkelijke" deel van de naam. Het maakt met name geen back-up van uw bestanden en kan niet worden gebruikt met videobestanden. Het vereist OS X 10.6 of hoger.

Aanbevolen: