Blu-ray Disc-speler Audio-instellingen: Bitstream vs. PCM

Inhoudsopgave:

Blu-ray Disc-speler Audio-instellingen: Bitstream vs. PCM
Blu-ray Disc-speler Audio-instellingen: Bitstream vs. PCM
Anonim

Het Blu-ray Disc-formaat biedt een verbeterde kijkervaring en luisterplezier met verhoogd surroundgeluid. Blu-ray Disc-spelers bieden verschillende instellingsopties voor audio- en video-uitvoer, afhankelijk van hoe uw speler fysiek is aangesloten op uw thuisbioscoopontvanger. Vergelijk bitstream en PCM zodat u de beste audio-uitvoer van uw Blu-ray Disc-speler kunt krijgen.

Algemene bevindingen

  • De ontvanger decodeert de audio.
  • Potentieel voor audio van hogere kwaliteit.
  • Beperkte secundaire audiokwaliteit.
  • 5.1 ondersteuning via digitaal optisch of coaxiaal.
  • De Blu-ray-speler decodeert de audio.
  • Vereist hogere bandbreedte.
  • Beter voor secundaire audiokanalen.
  • Beperkte digitale optische of coaxiale uitgang.

Voor audio, als u een Blu-ray Disc-speler aansluit op een thuisbioscoopontvanger via HDMI (de aanbevolen methode), zijn er twee hoofdinstellingen voor audio-uitvoer: Bitstream en PCM (ook wel LPCM genoemd). Qua geluidskwaliteit maakt het niet uit of je de HDMI-audio-uitgang van de Blu-ray Disc-speler instelt op PCM of bitstream. Dit is echter wat er gebeurt als je een van beide instellingen kiest.

Image
Image

De informatie hier is gericht op bitstream versus PCM met betrekking tot Blu-ray Disc-spelers, maar is ook van toepassing op Ultra HD Blu-ray Disc-spelers.

Signaaldecodering

  • De thuisontvanger decodeert de audio, waardoor de kwaliteitsopties worden uitgebreid.
  • Geluid van hogere kwaliteit is mogelijk als de ontvanger dit ondersteunt.
  • Verzendt standaard 5.1 surround-signaal naar de ontvanger.
  • De Blu-ray-speler decodeert het signaal en zorgt voor een snelle overdracht.
  • Elimineert vertragingstijd.

Voor digitale optische en coaxiale verbindingen kan de bitstream-uitvoeroptie een standaard Dolby Digital- of DTS 5.1-surroundgeluidssignaal naar een ontvanger sturen voor decodering, en de PCM-optie verzendt alleen een tweekanaals signaal. Een digitale optische of digitale coaxkabel heeft niet voldoende bandbreedtecapaciteit om een gedecodeerd, ongecomprimeerd, volledig surround-audiosignaal over te brengen zoals een HDMI-verbinding dat kan.

Als u de Blu-ray Disc-speler instelt om audio uit te voeren als PCM, voert de speler de audiodecodering van alle Dolby- of Dolby TrueHD- en DTS- of DTS-HD Master Audio-soundtracks intern uit. Vervolgens stuurt het het gedecodeerde audiosignaal in een niet-gecomprimeerde vorm naar de thuisbioscoopontvanger. Als gevolg hiervan voert de thuisbioscoopontvanger geen extra audiodecodering uit voordat de audio via het versterkergedeelte en de luidsprekers wordt verzonden.

Belang van de kwaliteit van de ontvanger

  • Over het algemeen wordt een ontvanger van hogere kwaliteit aanbevolen.
  • De ontvanger doet het meeste werk.
  • Bitstream is een betere keuze voor digitale of coaxiale uitgangen wanneer HDMI niet beschikbaar is.
  • Vereist minder van de ontvanger.
  • Betere kwaliteit op secundaire audiotracks.

Gebruik PCM als u van plan bent de secundaire audiofunctie te gebruiken, die toegang biedt tot audiocommentaar, beschrijvende audio en aanvullende audiotracks. Wanneer toegang tot deze audioprogramma's belangrijk voor u is, stelt u de Blu-ray-speler in op PCM voor het beste resultaat. De speler decodeert de audio zonder zorgen over bandbreedte, wat een probleem is voor bitstream.

Stel dat u bitstream selecteert als de instelling voor HDMI-audio-uitvoer voor een Blu-ray-speler. In dat geval omzeilt de speler zijn interne Dolby- en DTS-audiodecoders en stuurt het niet-gedecodeerde signaal naar uw HDMI-aangesloten thuisbioscoopontvanger. De thuisbioscoopontvanger doet de audiodecodering van het inkomende signaal. Als gevolg hiervan zal de receiver Dolby, Dolby TrueHD, DTS, DTS-HD Master Audio, Dolby Atmos, DTS:X of een ander formaat op het voorpaneel weergeven, afhankelijk van het type bitstreamsignaal dat wordt gedecodeerd.

De Dolby Atmos- en DTS:X surround sound-formaten zijn alleen beschikbaar vanaf een Blu-ray Disc-speler via de bitstream-instellingsoptie. Geen enkele Blu-ray Disc-speler kan deze formaten intern decoderen naar PCM en dat doorgeven aan een thuisbioscoopontvanger.

Als u de bitstream- en secundaire audio-instellingen combineert, zal de Blu-ray Disc-speler surround-indelingen, zoals Dolby TrueHD of DTS-HD, naar standaard Dolby Digital of DTS verlagen om beide soorten audiosignalen te persen in dezelfde bitstreambandbreedte. In dit geval herkent de thuisbioscoopontvanger het signaal als standaard Dolby Digital en decodeert het op de juiste manier.

HDMI is gemakkelijk de beste optie voor uitvoer. Als u echter digitale of optische coaxiale uitgangen gebruikt, is bitstream de duidelijke winnaar. Digitale optische en coaxiale verbindingen hebben een beperkte bandbreedte en kunnen geen volledig verwerkt en gedecodeerd signaal overbrengen. Omdat bitstream voor het decoderen afhankelijk is van de ontvanger, is het ideaal voor situaties met beperkte bandbreedte.

Eindoordeel

Er moeten verschillende factoren meespelen bij uw keuze, waaronder de kwaliteit van de Blu-ray-speler en audio-ontvanger. Vaker wel dan niet, wil je bitstream. Het potentieel voor een betere geluidskwaliteit en de flexibiliteit om coaxiale uitgangen te gebruiken, geeft het een voorsprong op PCM.

De enige situatie waarin PCM als beste uit de bus komt, is bij het gebruik van secundaire audiostreams. Als je dit niet van plan bent en je ontvanger niet ernstig tekortschiet in kwaliteit, ga dan voor bitstream.

Aanbevolen: